Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), bölgedeki ürünlerin Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) tahlilini yaparak vatandaşları bilgilendirecek. Konu hakkındaki bilgilendirme toplantısı, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nde düzenlendi. Toplantıya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Dekan yardımcıları Doç. Dr. Cüneyt Akı ve Yrd. Doç. Dr. Muhammet Erat, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Gündüz ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Melih Taşkın katıldı.
Prof. Dr. Gündüz, Biyoloji bölümü olarak 2012'yi çok önemsediklerini, bir atılım yılı olarak düşündüklerini söyledi. Çanakkalelilerin hizmetine yeni bir projeyi daha sunduklarını belirten Bölüm Başkanı Gündüz, “Bölümümüz, ilimizde henüz yapılmayan GDO analizleri için gerekli teçhizatı temin etme ve altyapı iyileştirme çalışmalarına başlamıştır. Teçhizatlar öğretim üyelerimizin uluslararası projeleriyle kazandırılmış olup gerekli sertifikasyona başvurmak için de kabul edilebilir fiziki laboratuvar imkanlarının tesisi için çalışmalar sürmektedir. Böylece yöre halkımızın aklında şüphe uyandıran herhangi bir yiyecek içeriğinin GDO’lu olup olmadığı ve GDO’lu ise hangi oranlarda genetiksel değişimin yapıldığı sorularına üniversitemiz cevap verebilecektir.” dedi.
Rektör Laçiner ise 1950’lerde insan nüfusu artış hızıyla yiyecek artış hızının karşılaştırıldığını, 2000 yılına gelindiğinde dünyada açlık olacağı tahminleri yapıldığını belirtti. Laçiner, 1950’den bu yana bakıldığında ise "Green Revolution" denen Yeşil Devrim’in yaşandığını vurgulayarak, “Yeşil Devrim'le aynı topraktan çok daha fazla ürün almak, aynı koyundan daha fazla et almak, aynı inekten daha fazla süt almak mümkün. Bu konuda geride kaldığınız zaman, iktisadi olarak da geri kalmış oluyorsunuz. Başkasına bağımlı hale gelmiş oluyorsunuz. Türkiye’nin, kendi kendine yeter bir ülkeyken ithalata doğru yönelmesinin bir sebebi de bu. Gelişmiş ülkeler bitki ıslahında o kadar ileri bir seviyeye doğru gidiyor ki yakın bir gelecekte tahminim o ki belki de muz sadece sarı değil, siyah da olacaktır. Her bitkinin, sebzenin rengârenk, çeşit çeşit, boyut boyut halleriyle karşılaşacağız. Gen yapısıyla, yapıtaşıyla oynanacak ama bunlar aynı zamanda riski de beraberinde getirecek. Bizler bitkilerin veya hayvanların genleriyle, genetikle ilgilenmek zorundayız. Sadece bitki ve hayvanların değil, insanların da. O alanda geri kaldığımız zaman, bir başkası ileride olduğunda bunun birçok riski oluyor. Çocuklarımızın hastalıklarını tedavi edebilmek için onların genlerini çok iyi çalışmış olmamız lazım. Bu nedenle de ÇOMÜ genetik konusuna, gen çalışmalarına, mikrobiyolojiye, biyolojiye ve tıp alanına çok önem veriyor.” şeklinde konuştu.
Daha sonra GDO tahlillerinin yapılacağı cihaz tanıtıldı ve deney hayvanları araştırma laboratuvarı gezildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz