YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çomü’de Alevilik-bektaşilik Sempozyumu Düzenlendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Ortak Akıl Topluluğu tarafından uluslararası katılımlı "Din-Kimlik Tartışmaları...

Çomü’de Alevilik-bektaşilik Sempozyumu Düzenlendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Ortak Akıl Topluluğu tarafından uluslararası katılımlı "Din-Kimlik Tartışmaları Ekseninde Alevilik-Bektaşilik Sempozyumu" düzenlendi.

Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Arnavutluk Bektaşi Tekkesi Dedesi Hacı Dedebaba Edmond Brahimaj, Arnavutluk Epoka Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Altın ve çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenlerle ÇOMÜ akademisyenleri ve öğrencileri katıldı. ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yönem, ülkede yaşanan din-kimlik tartışmaları ve siyasi, sosyal, ekonomik gelişmelerin etkisiyle en fazla tartışılan konulardan birinin Alevilik olduğunu söyleyerek, herkesin kendi kimliğini doğru tarif etmesi ve insanın vazgeçilmezlerinden biri olan doğru bilgiye ulaşmaya ciddi ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dinde aslolanın ayrılık, hizipleşme değil, birlik ve beraberlik olduğunu ifade eden İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Kurt ise, bütün din, ideoloji ve düşünce hareketlerinin kurumsallaşıp büyümeye başladıktan sonra sosyolojik bir gerçeklik olarak çeşitli kollara ayrıldığını, Alevilik-Bektaşilik geleneğinin de Ali taraftarı anlamına gelen Şia ile ilişkilendirildiğini söyledi. Farklı dini grupların çatışma durumlarında siyasi faktörün her zaman etkili olduğunu söyleyen Kurt, “1980 öncesinde Türkiye’de bazı şehirlerimizde yaşanan Alevi-Sünni gerilimi de bu bağlamda değerlendirilmektedir. Ancak memnuniyetle belirtmeliyiz ki, ülkemizde farklı dini geleneklerden gelen insanlar, kardeş olduklarını küreselleşen dünyada şimdi yeniden keşfediyor ve artık farklı mezheplere yönelik önyargı ve olumsuz söylemler yerini birleştirici bir eğilime bırakıyor” dedi.

Arnavutluk Bektaşi Tekkesi Dedesi Hacı Dedebaba Edmond Brahimaj da, Bektaşilerin ve Alevilerin her zaman barışın ve sevginin yanında yer aldığını, Bektaşilerin İslam’dan ayrı olmadığını, Kur'an-ı Kerim’e ve Hz. Muhammed’e inanan, bütün kurallara saygı duyan insanlar olduğunu ifade etti. Brahimaj, “Evrenin ışığı Hz. Muhammed, ayı ise Hz. Ali’dir. Allah sevgisi insanlara olan sevgiyi, birlik ve beraberliği arttırır” dedi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Alevilik, Anadolu kültürünün özüdür, mayasıdır. Birlik ve beraberliğimizin en büyük sigortalarından bir tanesidir. Dışarıdan içimize girmiş yabancı bir unsur değil, bizi biz yapan çok önemli parçalardan bir tanesidir. Böyle baktığınız zaman hepimiz bir yönümüzle Alevi, bir yönümüzle Bektaşi'yizdir. Yüzyıllar içinde özelliklerimiz iç içe geçmiştir. Bundan sonra üniversitemiz Alevilik-Bektaşilik konusunda üzerine düşeni sonuna kadar yerine getirecektir. Türk üniversiteleri belki geç kalmıştır, ama uygun zemin zamanla oluşmaktadır. Kürt meselesinde de, Alevilik meselesinde de toplumumuzun can acıtıcı diğer konularında da üniversiteler devreye girecektir. Üniversitenin rektörü olarak bizim görevimiz alt yapıyı oluşturmaktır, dileyenin dilediği konuda çalışabilmesini maddeten ve manen sağlayabilmektir” diye konuştu.

Çomü’de Alevilik-bektaşilik Sempozyumu Düzenlendi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler