Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Bologna Süreci uzmanları kurumsal ziyaret ve bölgesel bilgi paylaşımı ziyareti programı kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde bilgilendirme toplantısına katıldı.
Toplantıların ilk gününe ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Acer ve çok sayıda akademisyen katıldı. Toplantıda Prof. Dr. Miraç Akçay ve Prof. Dr. Fahri Yavuz Bologna Süreci'ni anlatarak katılımcılara çeşitli bilgiler sundu. Programın açılış konuşmasını yapan Bologna Uzmanı Prof. Dr. Miraç Akçay, Bologna sürecinin ne olduğunu ve bu sürecin etaplarını anlattı. Sürecin bir ayağının öğrenci, bir ayağının öğretim üyesi ve diğer bir ayağının da sosyal boyutlardan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Akçay, "Bu sürecin bir ayağını öğrenciler oluşturmakta. Bu noktada da öğretmen merkezli anlayışın değişmesi, işin içine öğrencilerin girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu toplantıda bunu nasıl gerçekleştirilebiliriz onları tartışacağız. Sürecin öğretim üyesi ayağında öğretim üyelerinin öğrenci kitlesine biraz daha ayak uydurabilmesi gerekirken, sosyal ayağında öğrenci sisteme ortak olmalı, öğretim üyesi öğrenciyi bir kenara itmemelidir" dedi.
Prof. Dr. Miraç Akçay, müfredatı düzenlerken derslerde öngörülen kredinin gerçek olup olmadığına bakılması gerektiğini de belirterek, öğretim üyesinin müfredatını güncel değişiklikler yaparak yenilemesi gerektiğinin de önemini vurguladı. Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi ile Alan Yeterlilikleri Çerçevesi'nin önemini belirten Prof. Dr. Miraç Akçay, bu çerçeveler ile lisans düzeyinden mezun olan bir öğrencinin piyasada asgari düzeyde neler yapabileceğinin çizilmeye çalışıldığını ifade etti. Prof. Dr. Akçay, her iki çerçeveye de bakılarak derslerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek toplantının verimli geçmesi dilekleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Acer ise Bologna Süreci çalışmaları konulu sunumunda Bologna Sürecinin kendi yükseköğretim sistemimizi değiştirmek için bir araç olduğunu ifade ederek, ÇOMÜ'nün neler yaptığı ve neler yapması gerektiği hakkında bilgiler verdi.
Bologna Uzmanı Prof. Dr. Fahri Yavuz ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin bu işe erken başladığını ifade ederek, Bologna çalışmalarında üniversite üst idarecileri ile öğretim üyelerinin birlikte hareket etmesinin önemini vurguladı. Prof. Dr. Fahri Yavuz'un konuşmasıyla birlikte soru cevap aşamasına geçildi ve ÇOMÜ öğretim üyeleri Bologna Süreci ve AKTS hakkında sorularını uzmanlara yöneltti. Soru cevap kısmının ardından uzmanlar toplantı sırasındaki izlenimlerinden ve ÇOMÜ'nün bu süreçte kat ettiği mesafeden çıkarılan sonuçları katılımcılarla paylaştı. Oturumun kapanış konuşmasını yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise hedeflerinin Bologna Süreci'nin de üzerine çıkmak olduğunu belirterek ÇOMÜ'nün eğitim kalitesini arttırmada Bologna Süreci'nin araçlardan sadece bir tanesi olduğuna değinerek, "Üniversite dendiğinde en önemli kısım yapılan eğitimin ve bilimin kalitesidir. Bu anlamda Bologna Süreci sadece girişimlerden bir tanesidir ve bir araçtır. Bir standart oluşturmaya çalışıyoruz. Aslına bakarsanız hedef, üniversite olarak da, eğitmen olarak da bizler açısından o standardın üzerine çıkmak olmalıdır" dedi. Bu tür bilgilendirme toplantılarının hedefinde akademisyenlerin sürece uyum sağlayabilmelerinin yattığını ve bu vesile ile benzer toplantıların sık sık gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Laçiner, toplantıya katılan tüm akademisyenlere teşekkür etti.
Heyetin iki gün süren ziyareti kapsamında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Uluslararası İlişkiler Ofisi, Fen Edebiyat Fakültesi, Mimarlık-Mühendislik Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Çanakkale Meslek Yüksekokulunda Bologna sürecine ilişkin toplantılar gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra üniversite yönetimi, akademisyenler, Öğrenci Konseyi ve öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. Miraç Akçay ve Prof. Dr. Fahri Yavuz ÇOMÜ'nün süreç hakkında görüşünü aldı. Program sonunda çevre üniversitelerin yöneticileri ve akademisyenlerin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda "İyi Örnek Sunumu ve Değerlendirilmesi" yapıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz