Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahum Kucur, evlere, çok miktarda çöp doldurulması şeklinde ortaya çıkan durumun, kişide kronik bir psikolojik rahatsızlık olduğunu gösterdiğini belirtti. Kucur, bu sorunun, kişinin tedavi edilmediği sürece devam ettiğini söyledi.
Çöp evlerin yaratıcısı olan insanların, bu duruma düşmelerinde, güvendikleri ve kendileriyle birlikte hayatın zorluklarını paylaşan insanları bir anda kaybetmelerinin etkili olduğuna işaret eden Kucur, şöyle konuştu:
"Bir yakınını kaybetme gibi durumları yaşayarak ağır tramvalar geçiren kişiler, kendisini yalnız ve savunmasız hissederek, gelecekte ihtiyaç duyabileceği endişesiyle her bulduğunu evine getirip biriktiriyor. Böylece kişi, bundan sonraki hayatında kimseye muhtaç olmama düşüncesiyle sokaklarda bulduğunu hemen hemen her şeyi evine getirip saklamaya başlıyor. Psikolojik sorunlar nedeniyle evlerine çöp biriktiren kişilerin bu davranışının altında yalnızlık duygusu ve ilgisizlik yatıyor."
Kucur, evinde çöp depolayan kişilerin çoğunun, kimsesiz, sosyal güvencesi olmayan ve yaşadığı acı deneyimleri, psikolojik savunma mekanizmalarıyla alt edememiş bireyler olduğuna dikkat çekti.