Corendon, Boeing 737-800 tipi 189 kişilik uçağıyla Antalya'nın Gazipaşa ilçesi havalimanına ilk deneme seferini Antalya'dan gerçekleştirdi.
Antalya Havalimanı'ndan saat 10.00'da kalkan kaptan pilot Erhan Bayram yönetimindeki We Alanya adlı Boeing 737-800 tipi uçak, 189 yolcusuyla birlikte saat 10.45'te, Gazipaşa Havalimanı'na indi. TAV'ın işlettiği havalimanına daha önce 149 koltuklu Boeing 737-700 uçaklarının inmesine izin verilirken havalimanında yapılan pist uzatılması sonrası ilk defa 189 yolcu taşıyabilen 737-800 tipi uçak inmiş oldu.
Bölgedeki turizm hareketliliğini canlandırması beklenen uçuşların ilkine Corendon Turizm Grubu kurucu ortağı Corendon Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Hollandalı 90 turist, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile gazetecilerden oluşan 189 yolcu katıldı.
TURİZMDE ÇAĞ ATLAYACAĞIZ
Uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Uzun uğraşlar sonucu Gazipaşa Havalimanı'nı istediğimiz seviyeye getirdik. İçinde bulunduğumuz Corendon uçağı 189 kişilik Boeing 737-800 tipi uçak. Ülkemize turist getiren firmaların elinde en çok bulunan uçak türüdür. Bu uçağın inmesinin ardından diğer firmalarda bizlere telefon açmaya başladı. İnşallah kısa bir süre içinde Gazipaşa Havalimanı bölge turizmine önemli hizmetler sunacak. Bu bölge için bir dönüm noktasıdır"
ALANYA HALKI ADINA TEŞEKKÜR
Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise, Gazipaşa Havalimanı'nın büyük gövdeli uçakların iniş ve kalkışına açılmasının Alanya ve çevresi için son derece önemli olduğuna değinerek şunları söyledi: "Deneme uçuşunun yapılacağının duyulmasının ardından birçok havayolu şirketi havalimanına sefer düzenlemek için sıraya girdi. Başbakanımıza, Milletvekilimiz Çavuşoğlu'na ve emeği geçenlere Alanya halkı adına teşekkür ediyorum"
Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç de "Sırbistan, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve Almanya gibi ülkelerin uçak şirketleri başta olmak üzere büyük firmaların Gazipaşa Havalimanı'na direkt uçuş yapmak için sırada olduğunu söyledi. Bu durumun otel yatırımcılarını da harekete geçireceğini anlatan Özgenç, sözlerini şöyle sürdürdü: "4 tane 5 yıldızlı otel yapımı için girişimler oldu. Bu sayının ilerleyen günlerde artacağını düşünüyorum"
DAVUL ZURNAYLA KARŞILANDI
Uçak, Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk ve Havalimanı İşletme Koordinatörü Cengiz Aşıklı ile çok sayıda vatandaş tarafından davul zurna eşliğinde karşılandı. Karşılama sırasında halk oyunları ekipleri de gösteri yaptı.
UÇUŞ İYİ GEÇTİ
Güvenli bir şekilde piste inen uçağın kaptan pilotu Erhan Bayram yaptığı açıklamada, "Uçuş gayet güzel geçti. Hayırlısıyla bundan sonra devam edeceğiz. İlk inişimiz biraz sert oldu. Pistin ortasında hafif bombe olduğu için ilerisini göremedik. Riske girmemek için biraz sert iniş yaptık. Ancak, sorun yok. Bu havalimanına inmek için 15 üzerinde similasyon eğitimi aldık. Her uçuşta risk vardır ancak Gazipaşa Havalimanı'na inmekte korkulacak bir durum yok"
HEDEF 500 BİN YOLCU
Uçuşun ardından Gazipaşa Havalimanı'nda yapılan basın toplantısında konuşan Corendon Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, "Bu uçuşla beraber Alanya ve çevre turizminin önünün açılacağını düşünüyorum. İlk uçuşumuzu 20 Nisan'da yapacağız. Corendon olarak Hollanda ve Belçika'dan toplam 420 bin yolcu planlıyoruz. 100 binini Gazipaşa olarak planladık. Bu yıl hem Antalya, hem Gazipaşa'ya haftada 2 kez yolcu getireceğiz. Hedefimiz 500 bin yolcuya ulaşmaktır" dedi.
İLK TARİFELİ SEFER 2010'DA YAPILDI
Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizolgun tarafından 1991 yılında temeli atılan Gazipaşa Havalimanı, 1999'da tamamlandı. Ancak uçuş güvenliği yeterli olmadığı gerekçesiyle açılmadı. Deniz tarafından inen uçakların pas geçme zorunluğu olursa dağlar yüzünden tekrar yükselmek için yeterli mesafeye sahip olmadığı söylendi. Havalimanı, 2007 sonlarında tekrar ihaleye çıkarıldı ve işletme hakkı, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) tarafından 4 Ocak 2008 tarihinde yapılan sözleşmeyle TAV Havalimanları
Holding'e verildi. 1 Şubat 2008'de yer teslimi yapılan havalimanında yapılan çalışmalar sonucunda 1825 metre uzunluğundaki pist ve apron tamamlandı, uçuş kontrol kulesi faaliyete geçirildi ve gümrük noktası ilan edilerek uluslararası statüye kavuşturuldu.
Deneme uçuşlarının ardından 12 Temmuz 2010'da Borajet Hava Yolları'na ait Orhan adlı ATR 72-500 tipi 66 kişilik turboprop pervaneli yolcu uçağıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ilk tarifeli uçuş gerçekleştirildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz