Çorlu Belediyesi Asfalt Şantiyesi bünyesinde asfalt laboratuarı kuruldu. Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan kurulan laboratuarın Trakya bölgesinde kamu kurumlarındaki ilk laboratuar olduğunu ve burada asfaltın kalitesinin arttırılacağını söyledi.
Çorlu Belediyesi Asfalt Şantiyesi bünyesinde kurulan asfalt laboratuarında Fen İşleri Müdürlüğü`nde görevli İnşaat Mühendisi Kerem Savaş ve Teknisyen Mustafa Özsoy ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçen Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan asfalt laboratuarı ile ilgili olarak bilgiler aktardı.
Normlara uygun en iyi asfaltı üretmeye çalışacağız diyen Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde görevli İnşaat Mühendisi Kerem Savaş: “2,5 yıldan bu yana Çorlu Belediyesinde çalışıyorum. Belediyede göreve başladığımız andan bu yana gerek Ünal Başkanımızın gerekse Ahmet Başkanımızın asfalt laboratuarı çok büyük istek ve talepleri vardı. İçerisinde bulunduğumuz laboratuar küçük gibi gözüküyor ama gerçek manada maliyet açısından Çorlu Belediyesinin öz kaynaklarına büyük yarar sağlayan bir tesis” dedi.
Savaş: “Ürettiğimiz asfaltın Karayolları Genel Müdürlüğü teknik şartnamelerine, standartlarına, dünyadaki standartlarında geçerliliği olan standartlara uygun olup olmadığını test ediyoruz. Ünal Başkanımızın sayesinde kazandığımız yeni ikinci plentle beraber asfalt şantiyesinde otomasyon sistemin geçtik. Otomasyon sisteminin diğer sistemden farkı, diğer sistemde geleneksel olarak tamamen göz kararı 1 numaralı mıcır 2 numaralı mıcır bitüm oranlarını kendimiz geleneksel yöntemlerle tayin ediyorduk. Yeni plentimizde otomasyon sistemi ile biz ne kadar karar verirsek o kadar alıyor malzemeyi. Standartlara göre reçetelere göre, biz otomasyona hangi mıcırdan ne kadar alacağını bildiriyoruz. Daha sonra buradan çıkan malzemeyi plent altı olarak tabir edilen noktadan numune alıyoruz. Numuneyi iki türlü deniyoruz birincisi asfalt değerleri, bizim verdiğimiz direktifler doğrultusunda mıcır ve bitüm oranlarını kontrol ediyoruz. Çıkan oranlarla bizim verdiğimiz değerlerin birbirini sağlayıp sağlamadığını kontrol ediyoruz. İkinci deneyde ise sıcak karışımın deformasyonlarda, lastik izlerinde, çökmelerde, çatlaklarda istediğimiz değerleri verip vermediğini test etmek için yapıyoruz. Laboratuar standartlarına çıkartıyoruz ama uygulamada bunu yerine getirebiliyor muyuz diye test ediyoruz” diye konuştu.
Tesisi daha fazla büyütmek istiyoruz diyen Kerem Savaş: “Şu anda bu tesis Trakyada kamu kurumlarında tek. Hiçbir kamu kurumunda böyle bir asfalt araştırma laboratuarı yok. Bu tesisle akreditasyon aldıktan sonra diğer kamu kurumlarının ve özel sektörün yaptığı asfalta standartlara uygunluk raporu verebilecek durumdayız. Numunelerin karayolları teknik şartnamelerine uygun olup olmadığını test ediyoruz. Buradan aldığımız asfaltın stabilitesini veriyor. Yolda lastik izleri oluşup oluşmamasını, çatlaklar oluşup oluşmamasını ve mukavemetini gösteriyor. Bizim ürettiğimiz, sıkıştırdığımız, serdiğimiz asfalt mevcut üzerindeki trafik yükünü kaldırabilecek mi kaldıramayacak mı bunu kontrol ediyoruz. Bizim bu laboratuarı kurarken en büyük amacımız her sene asfalt dökmek değil, maliyetimiz belki biraz arttı ama uzun yıllar asfalt döktüğümüz yere asfalt dökmemekti. Bu işe ilk başladığımızda plent altı asfaltın maliyeti 50 TL civarındaydı şimdi ise 69 TL civarında. Maliyet arttı bunu sebebi de bitümden kaynaklanıyor. Asfaltın hacmen yüzde 5
ini bitüm oluşturuyor. Fakat maliyet açısından baktığınızda bitüm çok yüksek değerlere varıyor. Bitüm fiyatı petrol fiyatı arttıkça artıyor. Bu bir kamu kaynağı. Bir yere döktüğümüz asfaltı ne kadar az yenilersek bizim için o kadar kazanç oluyor. Daha önce asfalt yapılan yerler var 3 senede bir 2 senede bir asfalt yapılıyor. Fakat bu asfaltımızla üretime geçtikten sonra en az 5, 6 sene hatta çıkabilirsek 10 sene hiçbir daha oraya dokunmamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Kerem Savaş sözlerini şöyle sürdürdü: “1 ton asfalt nakliye ve serim hariç 69 TL mal oluyor. Bir kamyon 20 ton alsa bir kamyon asfaltın maliyeti bin 300 TL civarında yollarda ortalama 7 santim asfalt seriyoruz. Yolun genişçliği 10 metre dersek asfaltın özgün ağırlığı 2.5. 100 metre yol, 10 metre de genişlik bin metrekare serilen asfalt 5 santim olsa 50 metreküp yapıyor. 50 metreküpü de 2.5 ile çarparsak 125 ton yapıyor. Plent altı 70 TL civarı dersek fiyatı oradan çıkar.”
Çorlu Belediyesi olarak bu yıl 55 bin ton civarında asfalt serimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise: “Günlük ortalama 500 tonun altına düşmüyoruz. Önümüzdeki sene hedefimiz 150 bin ton asfalt 200 bin metrekare kilit taş. Bu sene kilit taşlı da az tuttuk. Asfaltın bir kısmını kendimiz yapacağız bir kısmını da ihale yoluyla yapacağız. Biz burada senelik olarak 50 - 55 bin ton yaklaşık 60 bin ton asfalt çıkarabiliriz. Önümüzdeki yıl ihaleyle de asfalt yaptırınca Çorlu`nun hemen hemen asfalt problemi kalmayacak. Ondan sonra kendi asfaltımız kendimize yetecek. Bayağı yollar yapıldı bitti eskisi gibi değil, ama tabi yeni yollar da açılıyor. Sezon boyunca günlük 400 ton üretimin altına hiçbir zaman düşmedik Temmuz ayında gece çalışıp 750 - 800 tona çıkardığımız bazı günlerde bin tonun üzerine geçtiğimiz günler de oldu. Neticede devlet kurumusunuz personelin çalışması ve mesai durumu belli bir ölçüde oluyor. Bizim gibi belediyelerin günde 550 - 600 ton çok iyi havalarda 700 ton asfalt atması normaldir, normalden ziyade iyidir” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz