HABER

Çorum bayram namazı saati kaçta? İşte diyanete göre il il bayram namazı saatleri

Bayram namazı saat kaçta? Çorum'da yaşayanlar yarın sabah kılınacak bayram namazı saatini bilmek istiyorlar. Diyanetin açıkladığı 2017 Kurban Bayramı namazı saatleri listesi haberimizde. Peki Çorum bayram namazı saati kaçta? Bayram namazını kimler kılabilir? Bir araya gelerek Peygamber Efendimiz adına kurban kesilir mi? İşte diyanete göre Çorum ve ilçelerinin bayram namazı saati ile il il bayram namazı saatleri...

Çorum bayram namazı saati kaçta? İşte diyanete göre il il bayram namazı saatleri

Çorum'da bayram namazı saat kaçta? Kurban Bayramı arifesinde yarın sabah kılınacak bayram namazı saatleri diyanet tarafından sitesinde yayınlandı. Peki Çorum bayram namazı saati kaçta? Bayram namazını kimler kılabilir? Bir araya gelerek Peygamber Efendimiz adına kurban kesilir mi? İşte diyanete göre Çorum ve ilçelerinin bayram namazı saati ile il il bayram namazı saatleri...

ÇORUM'DA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan Kurban Bayramı namazı saatleri listesine göre Çorum ve ilçelerinde bayram namazı saati şöyle;

Çorum
Merkez: 06.47
Alaca: 06.48
Bayat: 06.50
Boğazkale: 06.49
Dodurga: 06.48
İskilip: 06.49
Kargı: 06.49
Laçin: 06.48
Mecitözü: 06.46
Oğuzlar: 06.48
Ortaköy: 06.46
Osmancık: 06.48
Sungurlu: 06.50
Uğurludağ: 06.49

BAYRAM NAMAZINI KİMLER KILABİLİR?

Cuma ve bayram namazı gibi ibadetlerden kadınların muaf tutulmaları nasıl açıklanabilir?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak cuma namazını kılmaları halinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.

Hz. Peygamber (s.a.s.): “Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslüman’a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir” (Ebu Davud, Salat, 216) buyurmuştur. Diğer bir hadislerinde ise: “Kadın, çocuk, köle ve hasta hariç, cuma namazı her Müslüman’a farzdır.” (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, III, 246; İbn Ebi Şeybe, Musannef, 4, 65, H. No: 5190) buyurmuştur.

Asr-ı saadetten günümüze kadar müçtehit imamlar, alimler ve bütün müslümanlar, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir (İbnü’l- Hümam, Fethü’l-Kadir, II, 62; İbn Rüşd, Bidayetü’l-Müctehid, I, 157; İbn Kudame, Muğni, II, 193; İbn Hazm, el-Muhalla, III, 259; Şirbini, Muğni’l-muhtac, I, 276).

Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta, hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye olunur.

Bayram namazlarında da aynı durum söz konusudur. Hz. Peygamber döneminde kadınların, namaza katıldıkları; adetli oldukları için namaz kılamayacak durumda olanların ise Musallanın kenarında durup tekbirlere katıldıkları ve hutbeyi dinledikleri bilinmektedir (Buhari, Salat 2; Müslim, Salatü’l-ideyn, 10, 11).

PEYGAMBER EFENDİMİZ ADINA KURBAN KESİLMESİ UYGUN MUDUR?

Dinimizde böyle bir uygulama yoktur. Bunun, yapılması gereken bir ibadet gibi görülmesi caiz değildir. Çünkü Allah ve Resûlü’nden nakledilmeyen bir uygulamayı
ibadet gibi telakki etmek ve ona dinîlik vasfı vermek bid’attir. Her bid’at de Hz.Peygamberin?(s.a.s.) nitelemesiyle dalalettir (Müslim, Cumua, 43; Ebû Dâvûd, Sünnet,6; Tirmizî, İlim, 16).

Hz. Ali’den rivayet edilen “Resûlullah?(s.a.s.) (sağlığında) kendi yerine bir kurban
kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum.” (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 2;Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, II, 420, 423) şeklindeki haber, bu uygulamaya delil olamaz.
Çünkü Hz. Ali, kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamberin?(s.a.s.) kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiştir. Dolayısıyla bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesileceğine delalet etmez.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler