Seni Geç Keşfettik Affet Bizi: Sırık Kebabı
Adına aşina olmadığımız bu lezzet, bütün halinde sırığa geçirilen kuzunun odun ateşinde ağır ağır pişirilmesiyle yapılır. Kuzu odun ateşinde pişerken saldığı yağ ayrı bir kapta toplanır ve daha sonra ısıtılarak yemekle birlikte tüketilir. Nasıl ki meyvenin bütün vitamini kabuğundaysa, sırık kebabının da bütün lezzeti bu yağda! Emin olun, Çorum’un Kargı ilçesine yolunuz düştüğünde yöre halkı tarafından şiddetle tavsiye edilecektir. Ancak bu lezzet Sinopluların da gözünden kaçmamış, Sinop’ta görünce “Bu nasıl iş kardeşim?” diyerek ortalığı velveleye vermeyin rica ederim.
Seni Beklemeye Değer: İskilip Dolması
İskilip dolması öyle ha denince yapılacak yemeklerden değil. Genellikle düğünlerde olmak üzere özel günlerde yapılıyor. Günlük tüketilen bir yemek olarak yaygınlaşmamasının en büyük sebebi yapımının inanılmaz zahmetli olması. Bunun yanı sıra İskilip dolmasını önüne gelen yapamaz, geleneklere göre sadece erkek dolma ustaları tarafından yapılır. Bütün gece aynı kazanın içinde birbirlerine değmeden pişen et ve pilav, sirke salatasının eşliğinde, lenger isimli özel tabaklarda sabah namazından çıkanlara servis edilir. Yakın zamanda Çorumlu bir sevdiğinizin düğünü yoksa İskilip dolmasını tatmanız zor, bu yüzden sizin için güzel bir fotoğrafını ayarladık. Yine iyisiniz.
Çatalla Değil Kaşıkla Yenir: Sirke Salatası
İskilip’e gelmişken hemen gitmek yok. Sadece yeme kısmında bulunabileceğimiz İskilip dolmasının yanında servis edilen sirke salatasının da tadına bakacağız. Adında geçen salata kelimesine aldanmamak gerekiyor, zira sirke salatası denilen yemek aslında bir tür cacık. Normal cacık gibi hazırlandıktan sonra içine katılan sirkeyle hazmı kolaylaştırıyor. Bu yüzden İskilip dolması gibi ağır yemeklerin yanında servis ediliyor. Çorum mutfağında yakalanılan bu denge uzak doğu mutfağında yok vallahi.
Bir Çorba İçin Hâlâ Yerimiz Var: Çatal Aşı (Çatal Çorbası)
Her ne kadar ağır et yemekleriyle başlamış olsak da Çorum mutfağı bunlardan ibaret değil. Çorum, formuna dikkat edenleri de tatmin edebilecek lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Bu lezzetlerden birisi de çatal aşı. Mercimek, kesme makarna (ev makarnası) ve yoğurtla hazırlanan çatal aşı, düşük kalorisi, kolay sindirimi ve bir o kadar da besleyici olmasıyla dikkat çekiyor. Ancak yoğurdu çorbaya eklerken karıştırmayı ihmal ederseniz, yoğurdun kesilme ihtimali var. Sindirimi kolay diye sıradan bir yemek sanılmasın.
Her Sabah Yenir Ki Bu: Yanıç
Sabahları odanıza sızan hamur işinin kokusuyla uyanmayı seviyor musunuz? E, alsanıza o zaman Çorum’a bir bilet! Çünkü ıspanak, kıyma ve soğandan oluşan iç malzemeleriyle yanıç, sevdiğiniz o kokunun kaynağı. Henüz sıcakken üstüne sürülen tereyağıyla birlikte yanında bir de çay olursa, yüzünüzde oluşacak gülümsemeyi bütün çabalarınıza rağmen erteleyemezsiniz.
Talibi Çok, Buralar Karışacak: Hingal (Hengel)
Her ne kadar Çorum’a özgü lezzetlerden demek istesek de, Erzurum’dan Sivas’a kadar pek çok yerde yapılıyor, adeta paylaşılamıyor. Ancak Çorum’da yapılan hingal mantısının içi boş. Hingal, Çorum’da Ramazan sofralarının aranan lezzetlerinden. Aile fertlerinin bir araya gelerek büyük miktarlarda yapıp kızarttıktan sonra iftar veya düğün sofraları için sakladıkları hingal mantısı, sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılan sosla tüketiliyor. Çorum’da misafir de olsanız, utangaçlık yapmayıp sos konusunda biraz cömert davranın.
Pirzolaya Getirilen En Güzel Alternatif: Ortalık
Sonuçta etten ne kadar ayrı kalabiliriz ki? Ortalık, kuzunun pirzolalık yerinden yapılan sade ancak muhteşem bir yemek. Çatalla yenebilecek parçalar halinde kesilen et, tereyağıyla birlikte köz haline gelmiş odun ateşinin üstüne bırakılır ve ağzı bir tepsiyle kapatıldıktan sonra yavaş yavaş kızartılır. Pirzolaya alternatif arayanların mutlaka denemesi gereken bu lezzet tam etini ekmeksiz yemeyi sevenlere göre.
Siz Nasıl İsterseniz Öyle: Borani
Etli, patatesli, patlıcanlı gibi çeşitleri olsa da burada anlatacağımız borani mantarla yapılıyor. Farklı malzemelerle, farklı lezzetler sunan borani mantarla da pek güzel oluyormuş. Boraniyi kısaca anlatmak gerekirse, tereyağıyla kızartılan mantarlar süzme yoğurtla karıştırıldıktan sonra üstüne tereyağında yakılmış nane dökülüyor ve Çorum biraz daha güzelleşiyor. E, tabi hayat da güzelleşiyor haliyle.
Daha Ne Olsun Dedirtiyor: Yumurtalı Patlıcan Közlemesi
Közlenmiş patlıcanın kavrulmuş soğan, biber ve domatesle buluştuğu bu Çorum lezzeti enfes bir öğlen yemeği olarak düşünülebilir. Üstüne kırılan yumurtalarla buluştuktan sonra 2 dakika pişmeye bırakılan patlıcanlı karışım sıcak olarak servis ediliyor. Çorum yine yüzümüzü güldürdü!
Bizde Sevgiliye Gül Verilmez, Yapılır: Gül Burma
Zarif Çorum’un, zarif mutfağından çıkan bu tatlıyı, gül şeklinde bir baklava gibi düşünmek sanıyoruz ki yerinde olur. Cevizle doldurulup gül şekli verildikten sonra kurumaya bırakılan burmalar, bu beklemeden sonra üzerlerine kızgın yağ dökülerek fırında kızartılır. Kızartma işleminin ardından üstlerine dökülen şerbetle birlikte bekleyiş biter ve içi ceviz dolu burmalara kavuşursunuz! O kadar yemekten sonra tatlıyla bitirmeyip ne yapsaydık?
Siz de listemizde olmayan ama tadıyla aklınıza kazınmış Çorum lezzetlerini yorumlarda belirtin, hep beraber acıkalım!