YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Coşkunsu: Hazine avcısı ve mezar kazıcısı değiliz

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen 'Mezopotamya Uygarlığının Ortaya Çıkışı' başlıklı konferans...

Coşkunsu: Hazine avcısı ve mezar kazıcısı değiliz

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen 'Mezopotamya Uygarlığının Ortaya Çıkışı' başlıklı konferans yoğun ilgi gördü.

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen ve adeta bir arkeoloji şölenin yaşatıldığı konferansa, il protokolünden birçok ismin yanı sıra, akademisyenler, öğrenciler, basın mensupları ve STK temsilcileri katıldı. Mardin Artuklu Üniversitesi adına açılış konuşmasını yapan Arkeoloji Bölümü Başkanı, Yrd. Doç. Dr. Güner Coşkunsu, arkeolojinin basit bir tanımlamayla 'Geçmişin Dili' olarak ifade edileceğini belirterek, "Geçmişte yaşamış insanları, o insanların kültürlerini, uygarlıklarını her yönüyle anlayabilmek için; günümüze kadar ulaşmış olan maddi kalıntılarını bulmak, incelemek, değerlendirmek, bilgiye dönüştürmek ve bize bırakılan evrensel kültürel mirası koruyarak gelecek kuşaklara aktarmanın, bilimsel ve özverili uğraşısı." diye konuştu.

Arkeoloji bilimi vasıtasıyla, Mardin’de yaşayan insanların köklerinin binlerce yıl öncesine kadar, kanıtlarıyla ortaya çıkartıldığını hatırlatan Coşkunsu; arkeolojinin insanlık tarihinin evrensel köklerini aradığını, toplumların tarihleriyle ve kökleriyle olan bağlarının kopmamasına yardımcı olduğunu söyledi. "Köksüzlük... Kökleri ile bağları kopartılmış nesiller... Ne kadar da ürpertici..." diyen Güner Coşkunsu, "Tahrip edilen ve edilmesine göz yumduğumuz her tarihi eser ve yerleşme yeri, hem sizin hem benim köklerimi zayıflatmak ve kesmek demektir. Neden Bağdat’ta ve Tahrir Meydanı’nda önce müzelere, arkeolojik ve tarihi eserlere, Bayman’da Buda heykellerine saldırılıp yok edildiğini hiç düşündünüz mü? Nedenini size ben söylemeyeceğim... Lütfen sizler de bunun üzerinde biraz düşünün." şeklinde konuştu.

Arkeologların ne ‘mezar kazıcısı’, ne ‘define arayıcısı’ ne de yanlış telaffuz edilen ‘alkolikler’ olmadığını vurgulayan Yrd.Doç.Dr Coşkunsu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler hazine peşinde koşan Indiana Jones’lar değiliz! Çünkü biz arkeologlar, bilimsel metod ve teknikleri kullanarak, pek çok kişiye sıradan gelen her bir taş aleti, kerpiç parçasını, kemik ve tohumu tıpkı altın ya da gümüşten ender bir sikke, görkemli bir heykel, anıtsal bir saray gibi hazine değerinde ve evrensel kültürel mirasımızın bir parçası olarak gören bilim insanlarıyız.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler