HABER

Çözüm hükümeti konusunda anlaşma

LEFKOŞA (İHA) - KKTC'de 14 Aralık 2003 seçimlerinin ardından başlayan yeni dönemde hükümet kurma konusunda günlerdir devam eden çabalar bugün sonuçlandı.

19 milletvekiliyle seçimin birinci partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) ile 7 milletvekiliyle üçüncü partisi Demokrat Parti (DP), "Toplumsal Uzlaşma ve Çözüm Hükümeti" kurma konusunda koalisyon ortaklığı yapmak için anlaşmaya vardılar.

29 Aralık'ta Cumhurbaşkanı'nca hükümeti kurmakla görevlendirilen CTP/BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat başkanlığında kurulacak koalisyon hükümetinde 6 CTP/BG'li, 4 de DP'li bakanın görev yapması konusunda uzlaşıldı.

Buna göre, Başbakan Talat başkanlığındaki hükümette bakanlıkların dağılımı şöyle:
"CTP/BG: Eğitim ve Kültür Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı.

DP: Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı".
CTP/BG ve DP'nin yetkili organları bu akşam toplanarak varılan anlaşmayı değerlendirecek. Bakanlar Kurulu listesinin yarın Cumhurbaşkanı'na sunulmasının ardından hem bakanlar hem de hükümet protokolü açıklanacak ve ardından Meclis'e sunulmak üzere hükümet programı hazırlıklarına geçilecek.

ÖNCE BAKLAVA, SONRA BASINA AÇIKLAMA Cumhuriyet Meclisi'ndeki İdari ve Sosyal İşler Komitesi odasında iki partinin başkanlarının da katılımıyla 1 saat 40 dakika süren bugünkü toplantının bitmesine kısa süre kala, gazetecilere baklava gönderildi. Hemen ardından ise iki lider ve genel sekreterleri, basın mensuplarının basın açıklamaları için önceden hazırlık yaptığı Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi odasına geldi.
Basın toplantısında ilk sözü alan CTP/BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, konuşmasına, basın mensuplarını yorduklarını, biraz basını atlatmaya çalıştıklarını ama beceremediklerini, daha rahat bir çalışma ortamı ararken basının varlığından hiçbir zaman rahatsızlık duymadıklarını, basına verdikleri önemi söylemekle başladı.

TOPLUMSAL UZLAŞMA VE ÇÖZÜM HÜKÜMETİ
Talat, "Toplumsal Uzlaşma ve Çözüm Hükümeti'ni CTP-DP hükümeti olarak kurarken, şeffaflık ve halkımızla sürekli iletişim içinde, sürekli bilgi akışı içinde ve toplumsal uzlaşmayı sağlayacak şekilde çalışma hedefi güden bir hükümet oluştururken, sizlerin bu alandaki katkılarını hiçbir zaman yadsımadık veya düşük düzeyde görmedik. Bu bakımdan sizlere teşekkür ediyoruz" dedi.
Görüşmelerde bir sonuca vardıklarını açıklayan Talat, bunu parti organlarına götüreceklerini, bugün öğleden sonra iki partinin organlarının toplantıya çağrıldığını, organların onayından sonra da çok büyük olasılıkla yarın Bakanlar Kurulu'nun belirlenip, Cumhurbaşkanı'na takdim edeceklerini bildirdi.
Talat, üzerinde anlaştıkları bakanlar kurulu listesinin partilere göre dağılımını açıkladıktan sonra, "toplumsal uzlaşma ve çözüm hükümeti" kuracaklarını yineleyerek, "Protokolümüz bu akşam onaylandıktan sonra ve yarın hükümet oluştuktan sonra hükümet programı çalışmaları derhal başlayacak ve en kısa sürede meclise sunulacaktır ve tabi güvenoyu prosedürü bu şekilde başlayacaktır" diye konuştu.
Özellikle uzun, gergin, tartışmalı dönemlerden sonra çözüm için, toplumsal uzlaşma için yola çıkan tüm toplumsal kesimlerin hükümeti, bu hedefleri ve amaçları doğrultusunda desteklemesini isteyen Mehmet Ali Talat, bu yolla toplumsal uzlaşmaya ve çözüme katkı talep etti.
Talat, "Biz kararlılıkla ve işbirliği içinde bir bütün hükümet olarak hareket edeceğiz, aramızda çıkabilecek pürüzleri, sorunları da kararlılıkla çözümleyeceğiz. Bu kararlılıkla hareket ediyoruz" dedi.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da basına açıklamasında, her iki partinin de tabanlarından, oy veren kişilerden gelen destek ve karşı çıkışları da bir arada değerlendirdiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Özellikle 'bu hükümeti kurmayın' diyenlerden istek ve beklentimiz 'seçim dışında başka bir alternatif kalmadığına göre, seçim dönemine kadar olan süreçte kamplara bölünen halkımızın öncelikle toplumsal anlamda barışını sağlayabilmek, toplumsal uzlaşmayı oluşturabilmek, bu uzlaşma anlayışıyla kendi içimizde de hükümet ederken uzlaşarak ve birbirimizin hassasiyetlerini kollayarak hareket edeceğimizin bilinmesini rica ediyoruz. İçinden geçmekte olduğumuz önemli süreçte, hükümet oluşturmayıp bir başka formülü denemek, oyalanmak hiç kimseye, hiçbir şey kazandırmayacaktı. Bu sorumlulukla ve tabi ki her iki parti de kendine göre bazı riskleri de göze alarak bu adımı atmış bulunuyor. Hayırlısı olsun diyorum. Ümit ediyorum ki hükümetin oluşumu hem demokrasi kültürümüzün bugün olduğundan daha da gelişmesine, hem toplumsal uzlaşmaya, hem de ada üzerinde yaşayabilir, kalıcı bir çözümün bulunması uğraşlarında başarılı olur. Biz iki parti olarak öyle inanıyorum ki samimiyetle ve birbirimizi anlayarak, kollayarak bu yolda yürüyebileceğiz".
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, konuşmasının ardından CTP lideri Talat'a partisinin rozetini hediye etti. Talat'a DP rozetini kendi elleriyle takan Serdar Denktaş'a da daha sonra Talat CTP amblemli bir rozet takdim etti.
Her iki liderin de "hayırlı uğurlu olsun" sözlerinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Talat, hükümetin Kıbrıs sorunuyla ilgili amaçları konusundaki soru üzerine şöyle, şeffaflık ve halkımı konuştu:
"Çözüm, toplumsal uzlaşma, zaten adından da anlayacağınız gibi hükümetimizin temel hedefleri arasında. Bu akşam yetkili kurullarımızın onayından sonra protokolümüzü de hemen kamuoyuna açıklayacağız. Zaten hükümet programı da hazırlanacak. Onaydan sonra açıklamamızda yarar var".

1 MAYIS'A KADAR ÇÖZÜM HÜKÜMETİN HEDEFİ Talat, 1 Mayıs ve Annan Planı konusunda hedefi soran gazeteciye "1 Mayıs'a kadar çözüm hedefi güdecek hükümetimiz, Annan Planı esasında görüşmeler yoluyla" karşılığını verirken, referandumun da tarafların uzlaştığı tarihte yapılacağını belirtti. Bunun zaten BM Genel Sekreteri'nin de öngörüsü olduğuna işaret eden Talat, Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum, Türkiye ve Yunanistan'ın uzlaşacağı bir tarihte Annan Planı'nın referanduma sunulacağını söyledi.
Mehmet Ali Talat, meclis başkanlığının koalisyon dışından birine verilmesinin söz konusu olup olmadığı sorusunu yanıtlarken, "Onu sonuçlandırmış değiliz, tartımış da değiliz, aramızda konuşacağız" dedi.
"Cumhurbaşkanı'ndan onay aldıktan sonra BM'ye hemen görüşmelere hazır olduğunuzu bildirecek misiniz?" soruna karşılık da Talat, "Hayır, hayır, hayır. Daha dediğimiz gibi Türkiye'de görüş oluşturuluyor, biz işbirliği içinde bu görüşün oluşturulmasına katkıda bulunacağız, ortak bir görüşe varacağız ve ortak görüş çerçevesinde o adımlar atılacak. Henüz o aşamada değiliz. Zaten bizim çağırmamız da bir şey ifade etmez" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından iki partinin liderlerinin ve yetkililerinin neşeli şekilde Meclis'ten ayrıldığı gözlendi.
Talat, "Başbakan Yardımcılığı yok mu" şeklindeki bir soruyu yanıtlarken de Dışişleri Bakanlığı'nın adının Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı şeklinde düzenlendiğini açıklayarak, böylece DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olacağını ima etmiş oldu.
Öte yandan, CTP/BG Parti Meclisi bugün saat 18.00'de, DP Parti Meclisi de 18.00'de toplanarak, iki partinin koalisyon kurmada vardığı anlaşmayı ele alacak.
14 Aralık'taki seçimde sağ ve sol cephelerin 25'er milletvekili çıkarması sonucu hükümet modellerinde yaşanan sıkıntı CTP/BG ve DP'nin uzlaşmasıyla bugün resmen aşıldı.
Cumhurbaşkanı'ndan 29 Aralık'ta görevi alan CTP/BG Genel Başkanı Talat, tüm partilerle sürdürdüğü temaslar sonunda son olarak DP'ye teklif götürmüştü. DP'nin, liderlerin Ankara ziyaretine başladığı perşembe günü CTP'ye yeşil ışık yakması ve o gün oluşturulan komitelerin çalışmaları dün maraton görüşmeye dönüşmüş ve bugünün ilk saatlerine kadar sarkmıştı.
İki partinin uzlaşmaya vardığı ise bugün açıklandı. Koalisyon görüşmelerini kalabalık bir basın grubu izledi ve birçok radyo ve televizyon gelişmeleri kamuoyuna canlı yayınlarla duyurdu. Toplantı odasından sızacak haberler dört gözle beklenirken, basın mensupları da gün boyu bakanlıkların dağılımı konusunda tahmin ve yorumlarda bulundu.
Kıbrıs Türk halkının siyasi tarihinde CTP başkanlığında ilk kez bir hükümet kuru, şeffaflık ve halkımıluyor. CTP ile DP'nin ortaklığı ise ilk değil. Aralık 1992'deki genel seçimlerin ardından tam 3 kez kurulan DP-CTP koalisyonlarının ömrü 3 yıl kadar olabilmişti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler