Ankara -AA- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadınların "ihtisas ve mesleklerine uygun ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabileceği" yönünde görüş bildirdi.
Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurarak, İş Kanunun 72. maddesine göre "ağır ve tehlikeli" olan bazı işlerin kadınlara yasaklandığına dikkati çekti. Başvuruda, yer altı maden işlerinin de "ağır ve tehlikeli" işler arasında yer aldığı kaydedilerek, "bayan maden mühendislerinin yer altı maden işletmelerinde çalıştırılıp çalıştırılamayacakları" konusunda görüş soruldu.
Bunun üzerine, bakanlığın İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve Çalışma Genel Müdürlüğü yetkilileri ile hukukçuları değerlendirme toplantısı yaptılar.
Toplantı sonucunda Maden Mühendisleri Odasına gönderilen cevapta, İş Kanununa göre çıkartılan Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinde, "ihtisas ve meslek öğrenimi veren okulları bitirip, bu işi meslek edinmiş kadınların ihtisas ve mesleklerine uygun ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabileceği" düzenlemesinin yer aldığına dikkat çekildi.
Kadınların "ağır ve tehlikeli işler"de çalıştırılmalarını yasaklayan 4857 sayılı İş Kanunu'na dayanarak hazırlanan yönetmeliğe göre, kadınların maden, taş ocakları, gemi inşası ve tamiratı, yapı işleri, kimya sanayisiyle ilgili birçok iş ile denizlerde, göllerde ve nehirlerde balık ve diğer hayvanların ve bitkilerin avlanması, toplanması, üretilmesi ile ardiye ve antrepoculuk gibi işlerde çalışmaları yasaklanmış bulunuyor.