ABD'nin en etkin düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), Obama'nın tarihi Türkiye ziyareti arifesinde açıkladığı "Türkiye'nin Gelişen Dinamikleri" başlıklı Türkiye raporunda, ilişkilerin sağlıklı bir çerçevede devam etmesi için Kongre'ye sunulan Ermeni tasarısına destek vermeme ve sözde soykırım kelimesini kullanmama tavsiyesinde bulundu.
CSIS'ın raporu, dün Washington'da Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Nabi Şensoy ile ABD'nin eski Milli Güvenlik Danışmanları Zbigniew Brezezinski ve Brent Scowcroft'un da katıldığı toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Türkiye'nin değişen dinamikleri, Türkiye'nin Ortadoğu, Kafkaslar, Rusya, İran ve Afganistan ilişkilerindeki önemli pozisyonu ve takip ettiği dış politika, enerji köprüsü olarak Türkiye'nin önemi ve Türkiye'nin AB üyeliği konularının ele alındığı rapor Türkiye'nin politikalarını değerlendirirken, Obama yönetimine de çeşitli tavsiyeleri içeriyor.
Raporun direktörlüğünü yapan CSIS Başkan Yardımcısı Stephen Flanagan, Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesi için Obama yönetiminin 2006 yılında imzalanan Ortak Vizyon Belgesi çerçevesinde "periyodik üst düzey politik diyalog ve eylem planı" hazırlanmasını tavsiye etti. Raporun sunumunda konuşan Flanagan, Türkiye-ABD ilişkilerinin çok yönlülüğüne ve derinliğine işaret ederek, ABD'nin sunacağı bir ortak eylem planının Ankara'da da kabul görebileceğini söyledi. Böyle bir ortak eylem belgesinin ABD, AB ve NATO arasındaki işbirliğini desteklemesi gerektiğini söyleyen Flanagan, Obama'nın göreve geldikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon konuşmalarında "ortak stratejik menfaatleri içeren geniş bir ajanda" üzerinde işbirliği teklif ettiğini ve Dışişleri Bakanı Clinton'ın Türkiye ziyaretinde 2006 yılında açıklanan Ortak Strateji ve Vizyon Belgesi'nin yeniden teyit edildiğini hatırlattı.
Flanagan, Amerika'nın Türkiye'ye yapacağı en büyük sürprizin bölgedeki önemli bir politika değişikliğinden önce Türkiye'ye danışmamak olacağını söyledi.
'OBAMA YÖNETİMİ KAFKASYA İŞBİRLİĞİ PLATFORMU'NU DESTEKLEMELİ'
ABD yönetimine Türkiye ile ilişkileri geliştirme yönünde tavsiyelerde bulunan Flaganan, Türkiye'nin Gürcistan gerginliğinden sonra ortaya attığı Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu desteklemesi gerektiğini söyledi.
"Türkiye'nin Gelişen Dinamikleri" raporunda, Türkiye'nin enerji koridoru özelliğine atıfta bulunularak, ABD'nin Orta Asya ve Kafkaslar'daki petrol ve doğalgaz kaynaklarını Avrupa pazarlarına taşıyacak boru hattı projelerinde Türkiye'ye destek vermesi, bunun için de öncelikle bölgedeki üretimin artırılmasını sağlaması gerektiği belirtildi.
Başbakan Erdoğan'ın Putin'le geliştirdiği şahsi ilişkilerin Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesinde çok etkili olduğu belirtilen raporda, Türkiye'nin Rusya ve Kafkaslar'da etkin bir pozisyonda olduğu vurgulanıyor. Türkiye'nin Ortadoğu politikalarına aktif müdahalesinin de değerlendirildiği raporda, İsrail ile Türkiye'nin zaman zaman gerginleşmesine rağmen güçlü ilişkilere sahip olduğu belirtiliyor.
İHA