YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ÇÜ 10 bin yeni öğrenci ile tarihindeki en yüksek yerleştirmeyi yaptı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, bu yıl eğitime 10 bin yeni öğrenci...

ÇÜ 10 bin yeni öğrenci ile tarihindeki en yüksek yerleştirmeyi yaptı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, bu yıl eğitime 10 bin yeni öğrenci ile başladıklarını söyledi.
Prof. Dr. Aper Akınoğlu, üniversitenin 2011–2012 Akademik Yılı açılışı nedeniyle Mithat Özsan Amfisi’nde yapılan törende konuştu. Rektör Akınoğlu, 1973’teki kuruluşlarından bu yana en yüksek sayıya ulaşarak, öğrenci sayısının 40 bine ulaştığını belirtti. Akınoğlu, İletişim ve Ceyhan Mühendislik fakültelerinin önümüzdeki yıl devreye gireceğini kaydetti. Bu yıl İmamoğlu, Feke ve Tufanbeyli Meslek Yüksek Okulları’nın kurulduğunu hatırlatan Akınoğlu, Eczacılık, Sağlık Bilimleri ve Kozan İşletme Fakültesi’ni sezon içinde açmayı planladıklarını ifade etti. 24 sayfalık kitapçık haline getirdiği konuşmasında Akınoğlu, farklı konularda önemli mesajlar verdi.

"MESLEKİ EĞİTİM ÖNEM KAZANIYOR"
Üniversitelerde mesleki eğitimin önem kazanmaya başladığını anlatan Akınoğlu, böylece iş dünyasının eğitimin bir parçası haline geldiğini vurguladı. Okulu bitiren öğrencilerin iş sahibi olduğunu aktaran Akınoğlu, “Artık uzaktan eğitimin, üniversite–sanayi işbirliğinin, teknoparkların, diğer paydaşlar ile ilişkilerin eğitim sistemi içerisinde büyük önemi vardır. Öğrenme kültürü, yaşam boyu eğitime dönüşmüş ve yeni bir aşamaya gelmiştir. Üniversiteler artık rakipsiz değildir.” dedi.

"ADANA AĞIR GÖÇ YÜKÜ ALTINDA DEĞİLDİR"
Adana’nın büyük kentlere göre ağır bir göç yükü altında olmadığını savunan Akınoğlu, nüfus ve göç hareketleri yönünden durağan bir seyir izlediğine değindi.
Şehrin son 10 yılda ekonomik faaliyet alanı değişmediğine işaret eden Akınoğlu, “Sektörel dağılım yüzde 50 hizmet, yüzde 30 tarım ve yüzde 20 sanayi olarak çalışmaktadır. Tarım sektöründe çalışanların azalması, sanayi sanayideki istihdam oranını artırması gerekir. Bu durum tarımın daha az önemli olduğunu göstermez. ÇÜ bu amaç için teknik ve mühendislik alanındaki gücünü artırmıştır.” diye konuştu.

"YÜKSEK ÖĞRETİM ALANINDA BÜYÜME"
Genç bir nüfusa sahip Türkiye’de yükseköğretim alanında ciddi bir büyümenin yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Akınoğlu, buna rağmen lisans düzeyinde üniversite eğitiminin yüzde 10 düzeyinde kaldığına vurgu yaptı.
Akınoğlu, OECD ülkelerinde bu rakamın en az yüzde 30 olarak görüldüğünün altını çizdi. Akınoğlu, şunları söyledi: “Bununla birlikte yükseköğretim toplam kayıt, 2001’den 2010 yılına gelindiğinde yüzde 80’lik etkileyici bir atış göstermiştir. Yakın zamanda kamu ve özel kurumlarda çalışanların daha fazla yükseköğretim talebi olacaktır. Bu talep lisans düzeyinde olduğu kadar, yüksek lisansta da gerçekleşecektir.”

ÖZERKLİK ÖZELEŞTİRİSİ
Üniversitelerde ‘özerkliğe’ mutlaka sorumluluk; dolayısı ile bir çeşit ‘hesap verebilirliğinin’ eşlik etmesini isteyen Akınoğlu, üniversite bütçesinin etkin kullanımının ve kalite güvencesinin topluma güven veren bir yapıyı ifade ettiğini söyledi. Üniversite hastanelerinin döner sermaye bütçelerinin toplam kurum bütçesinin yüzde 50–60’nı oluşturduğunu kaydeden Akınoğlu, bu durumun ‘avantaj’ ve ’riskleri’ bir arada oluşturduğunu dile getirdi. Akınoğlu, tıp fakültelerinin hastane bütçeleri nedeniyle üniversite içerisinde ayrıcalıklı konumda olmasına karşı çıktı.

"ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİ BULAMAYACAK"
Üniversitelerin gelecek yıllarda büyük bir değişim yaşayacağını savunan Akınoğlu, öncelikle üniversite önünde bekleyen öğrencilerin kalmayacağını, daha sonra öğrenci bulma probleminin başlayacağını öne sürdü.
ÇÜ’nün öz kaynaklarıyla yatırımların yüzde 60’nı karşıladığına işaret eden Akınoğlu, ilk defa cari bütçeye önemli ölçüde destek verdiklerini belirtti.
Akınoğlu, şöyle devam etti: “Böylece üniversitemiz finans olarak güçlenmeye, azalan kamu kaynaklarına rağmen büyümeye ve sürdürülebilir bir finans yapısına doğru hızlı adımlarla ilerlemektedir.”
6. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ile öğrencilerin katıldığı açılış töreninde Prof. Dr. Akınoğlu, Adana’da sokak köpekleri için yeterli bir barınağın yapılmamasına tepki göstererek, “Bunun bütçe ile ilgisi yoktur.”değerlendirmesini yaptı.
“Antik Çukurova’nın insanlık tarihine katkıları” başlıklı ÇÜ’nün yeni eğitim yılının ilk dersini Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel verdi. Program, verilen konserle son buldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler