YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CÜ Hastanesi'nde kurulan PET/BT ünitesi törenle açıldı -Rektör Prof. Dr. Dökmetaş: "Cumhuriyet Üniversitesi bir kanser araştırma ve tedavi merkezi oldu"

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, onkoloji hastanesi, radyoloji ve nükleer tıp ünitelerinde yapılan yeniliklerle birlikte üniversitenin kanser

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, onkoloji hastanesi, radyoloji ve nükleer tıp ünitelerinde yapılan yeniliklerle birlikte üniversitenin kanser araştırma ve tedavi merkezi olduğunu söyledi.

CÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı bünyesinde oluşturulan PET/BT (Positron Emission Tomography/Bilgisayarlı Tomografi) Ünitesi'nin açılışında konuşan Rektör Dökmetaş, bundan 4 yıl önce üniversitede onkoloji hastanesi olduğunu ancak uzman bulunmadığını hatırlattı.

Şimdi ise onkoloji hastanesinde bir doçent, iki yardımcı doçent ve bir de uzmanlık öğrencisi olduğunu ifade eden Dökmetaş, "Eskiden erişkin hastalara bakan uzmanımız yokken sonra bunları biz temin ettik. En son olarak da çocuk kanser hastalarının tedavisi için de çocuk onkolojisi uzman arkadaşımızı getirdik. Bunlarla beraber radyolojide yaptığımız yenilikler, nükleer tıptaki yapılan yeniliklerle birlikte burası bir kanser araştırma, kanser tedavi merkezi oldu. Devlet Planlama Teşkilatı'ndan almış olduğumuz 9.5 milyon liralık bir bütçe vardı, bir projemiz vardı. O proje de tamamlandığında kanser araştırma merkezine bir ünite daha yapacağız. Bu sayede Sivas'ta her türlü kanserin tedavi edildiği, tanısının konulabildiği bir merkez aşamasına gelmiş olacağız" diye konuştu.

Yapılan bu yeni çalışmalar sonrasında Türkiye'nin değişik şehirlerinden Sivas'a hastaların akın akın gelmeye başlayacağını belirten Dökmetaş, "Bu gerçekten Sivas açısından büyük bir avantaj. Şu tesis ve bu bilgi birikimi ülkemizin birçok şehrinde yok, ancak 'büyük 3-5 şehrinde var' diyelim. Bunları biz göze aldığımızda doğudan da, batıdan da bize hastalar gelecek. Çünkü bu tesisi inşa etmek, bunun bilgi birikimini yanına koymak ve bunu kombine halde çalıştırmak kolay bir iş değil" dedi.

CÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taner Erselcan da sadece bir cihaz değil bir sistem kurduklarını söyledi. Özellikle onkolojik hastaların son derece fayda göreceği bir görüntüleme sistemi kurulduğunu belirten Prof. Dr. Erselcan, "Bu güne kadar pek çok merkez bu ünitenin açılması için çaba gösterdi. Fakat biz birçok üniversite ile beraber eş zamanlı olarak sistemi devreye sokmuş olduk. Görüntülü teknoloji açısından son aşama olarak nitelendirilen bir sistem. Böyle bir sistemin üniversitemizde kurulmasından dolayı son derece sevinçliyiz" diye konuştu.

Daha önceden onkoloji problemi olan hastaların büyük çoğunluğunun büyük şehirlere gitmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Erselcan, kurulan sistem sayesinde onkolojik hastaların her türlü takiplerinin, özellikle tanı, tedavi ve tedavinin etkinliğinin takibinin yapılabileceğini söyledi.

Diğer sistemlerle vücutta görüntülenemeyen kanser hücre topluluğunu yeni cihazın büyük hassasiyetle gösterme kabiliyetine sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erselcan, "Dolayısıyla şüphe edilen vakalarda çok erken dönemde kanserin yakalanmasında bize çok büyük faydası olacak. Cihaz, hücrelerin metabolizmasının da görüntülenmesini sağlıyor. Bu sayede kanseri erken dönemde gösterme imkanı var" dedi.

Konuşmaların ardından ünitenin açılışı gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler