KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gebze İlçesi Darıca Beldesi'nde bulunan Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nin son konukları, Türkiye'ye ilk kez getirilen 3 adet cüce su samuru.
Fransa'dan bağış yoluyla Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'ne gönderilen 5 yaşındaki 3 adet dişi cüce su samuru, havayoluyla Türkiye'ye getirildi. Gümrük işlemlerinin ardından, parka getirilen cüce su samurları, diğer su samurunun yanında hazırlanan yeni yerlerine yerleştirildi.
Suda çok hızlı ilerlemeleri ve iyi yüzücü olmalarıyla bilinen cüce su samurları, diğer türlerinden farklı olarak, daha küçük oldukları için bu isimle anılıyor. Kuzey yarımküreye özgü bir hayvan olan ve ayakları perde şeklinde bitişik bulunan cüce su samurları, bu sayede saatte 12 kilometre süratle yüzebiliyor ve suyun altında da 4 dakikanın üzerinde kalabiliyor.
Normal su samurlarının erkekleri yaklaşık 10 kilogram, dişileri ise 7.5 kilogram ağırlığa sahipken, cüce su samurlarının ağırlıkları ise 2 ila 4 kilogram arasında değişiyor. Çiftleşme zamanı dışında yalnız yaşayan cüce su samurları, yaklaşık 2 aylık gebelik süreleri sonucunda, 1 ile 3 arasında yavru doğuruyor. Gözleri kapalı doğan yavrular, yaklaşık 40 gün sonra gözlerini açabiliyor.
Anneleri tarafından 10 hafta süresince de emzirilen yavrular, bu sürenin sonunda, yuvayı terk ediyor. Diğer su samurları gibi en çok balıklar, yengeçler, fareler, kertenkeleler ve kurbağalarla beslenen cüce su samurlarının yaşam süreleri ise 25-30 yıl arasında değişiyor.
Ayrıca Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'ne daha sonra da 3 erkek cüce su samurunun getirileceği bildirildi.