HABER

Cüceliğe anne karnında tanı konulabilecek

DENİZLİ (İHA) - Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) bünyesinde kurulan Pamukkale Üniversitesi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (PAMGEN), sağlık alanında yapılan çalışmalar neticesinde, bebeğin kalıtsal hastalığı hamilelik döneminde annenin kanından bebeğin örnekleri alınarak öğrenilebiliyor.

Dünya tıp literatürüne girebilecek çalışmalar hakkında bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve PAMGEN Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, çalışmalarının dünyada yayınlanan tıp dergilerinde en çok okunan çalışmaların başında geldiğini ve sürekli yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiklerini söyledi. Doğum öncesi tanı yani bebeğin herhangi bir taşıyıcı hastalığı olup olmadığını belirlemek amacıyla anne karnına enjektörle girildiğini, bunun da anne ve bebeğe zarar verebildiğini, ancak kendi geliştirdikleri sistemle anneden alınan kan örneğiyle bebeğin DNA'larını ayırarak bu araştırmayı yaptıklarını söyleyen Bağcı, "Biz merkezimizde 2001 yılından buyana araştırmalar yapmaktayız. İnsan genom araştırmalarıyla paralel giden çalışmaları dikkate alarak bu merkezimizde insan genomunu ilgilendiren moleküler genetik, kalıtsal kan hastalıkları, moleküler onkoloji ve hücre biyolojisi alanlarıyla ilgili araştırmalar ve çalışmalar yapmaktayız. Japonlarla birlikte yapacağımız kanser araştırmalarımızı Ağustos ayında hayata geçireceğiz. Anne karnındaki bebeğin genetik bir hastalığı var mı yok mu onu bilmek istiyoruz. Doğum öncesi tanıyı, gerçekleştirmek için bebeğin genetik materyaline yani DNA'sına ihtiyacımız var. Bu şu ana kadar anne karnına enjektörü koyuyorsunuz hücre alıyorsunuz, o hücrelerle de genetik inceleme yapıyorsunuz. Bu hem anne için hem de bebek için bazı sakıncaları da beraberinde getiriyordu. Bunları ortadan kaldırmak için biz Türkiye'de ilk defa geliştirdiğimiz yöntemle ve çalışmalarımızla annenin kanından bebeğe ait DNA'yı bahsettiğimiz yöntemlere başvurmadan metodumuzu geliştirdik. Şimdi bizden çoğu yerden bu konuyla ilgili bilgi isteniyor. Bizim geliştirdiğimiz bu yöntemle anne karnına hiç enjektörle girmeksizin kolayca tanıya gidebileceğiz" dedi.

Ayrıca Türkiye'de sık görülen bir cücelik türü olan akondroplazinin, doğum öncesi daha doğru ve güvenilir tanısının PAMGEN'de de gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, "Bu çalışmamız uluslararası dergide yayınlandıktan kısa süre sonra o derginin en çok okunan çalışması oldu. Bu da bizi çok gururlandırdı. Bizim bundan sonraki çalışmalarımız hakkında bize çalışma azmi verdi" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler