Bir yıl sonra ise Cudi Dağı etiklerindeki köylerini terör olayları yüzünden terk eden köylüler, çözüm süreci ile birlikte yıllar sonra tarlalarını yeniden ekmeye başladı ve kentte yaşayanlar da araçlarına binerek, bir zamanlar kanlı çatışmaların yaşandığı noktalara pikniğe geldiler. Şimdi tek bir istekleri var: "Köyümüze geri dönmek istiyoruz"
[**
Çözüm süreci ile birlikte Cudi Dağı’nın Şırnak’ın Silopi İlçesi kısmında daha önce terör olayları nedeniyle boşaltılan köylerdeki tarlalar sahipleri tarafından ekilmeye başlandı. Köylüler, 1990’lı yıllarda terk ettikleri ve bir kısmı Genelkurmay Başkanlığı tarafından 'yasaklı bölge' kapsamına alınan Cudi Dağı eteklerindeki Başak, Esenler, Dedeler ve Uyanık köylerindeki tarlalarına döndü. Geçtiğimiz aylarda sık sık çatışmaların yaşandığı bölgeye çocuklarıyla birlikte gidip piknik yapan ve tarlalarını eken köylüler, terk ettikleri köylerine geri dönmek istediklerini dile getirdi.
Terör olayları nedeniyle, yaşadığı Uyanık Köyü’nü 24 yıl önce terk etmek zorunda kaldığını söyleyen 51 yaşındaki Reşit Bildik, şehir hayatına alışamadığını ve köyüne geri dönmek istediğini belirtti Bildik, "Biz barış istiyoruz. Köyümüze geri dönmek istiyoruz. Biz kardeşlik istiyoruz. Savaşın olmasını istemiyoruz" dedi. Boşatılan Başak Köyü’nün eski muhtarı 73 yaşındaki Mehmet Bilen de, "Köyümüze geri dönmek istiyoruz. Yolumuzun asfaltlanmasını elektrik ve suyun buralara getirilmesini istiyoruz. Barışın gelmesine de çok sevindik" dedi.
AKİL İNSANLARA ÇAĞRI
Başak Köyü’ne terk edenler arasında bulunan 37 yaşındaki Sevkan Bilen de düşüncelerini şöyle dile getirdi:
"Bu köylere tekrar dönmek istiyoruz. Akil insanlardan bir ricamız var. Bunu da gündemlerine alsınlar. Köylerin tekrardan inşası için yolu, suyu elektriği her anlamda yapılmasını istiyoruz. Biz tekrardan köylerimize dönmek istiyoruz. Toprağımızı sürmek istiyoruz. Hayvancılık ve tarım yapmak istiyoruz. Bu topraklar bizim için kutsaldır. Cudi dağı hemen arkamdadır. Yetkililerden, akil insanlardan köylere dönüş için bir platform oluşturulmasını talep ediyoruz." 1990’lı yıllarda terör olaylarında dedesine ait yıkılan evi ve o dönemde gittiği okulu gösteren 39 yaşındaki Mehmet Bilen ise, "İlkokulu bu okulda okudum. 1986 yılında ben bu okuldan mezun oldum. Eskiden bu köyde nasıl yaşıyorsak tekrar öyle yaşamak istiyoruz. Bu topraklarda insanca kardeşçe yaşamak istiyoruz" dedi.