ADANA (İHA) - Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, 2005-2006 sezonunu başarıyla tamamladıklarını belirterek, yeni kampanya döneminde de üretici ortaklara en iyi hizmeti sunmak için büyük çaba harcadıklarını söyledi.
Öztürk, yaptığı açıklamada, 4572 Sayılı Yeni Tarım Satış Kooperatifi ve Birlikleri Yasası'nın yürürlüğe girdiği 16 Haziran 2000 tarihinden bu yana kendi yağıyla kavrulan, hiçbir kurum ve kuruluştan karşılıksız kredilerle beslenmeyen Çukobirlik'in, görevi olan kooperatifçiliğin gereklerini en iyi şekilde yerine getirdiğini ifade etti. Öztürk, "Yürüttüğümüz planlı ve ciddi çalışmalar neticesinde kurumsallaşmayı sağladık. Çukobirlik gerçek kimliğine kavuşmuştur. Dolayısıyla 2006-2007 kampanya döneminde de üretici ortaklarına kooperatifçilik hizmetlerini eksiksiz, gününde ve kaliteli şekilde sunacaktır. Tohumu, zirai ilacı, gübresi zamanında verilecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.
GAP'ın devreye girmesi ve pamuk ekim sahalarının artmasından sonra özellikle Çukurova bölgesinde son yıllarda işçi sıkıntısı yaşandığını, bunun da toplanan pamukta kirliliği arttırdığını kaydeden Öztürk, "Çukurova'da yeni sezonla birlikte pamuk ekim sahalarında artış bekleniyor. Bu durumda tarım işçisi sıkıntı had safhaya çıkacağından, hasatta makineli tarımı teşvik ediyoruz. Geride bıraktığımız kampanya döneminde, 36 kooperatifimizde görev yapan eksperlerimizden, alımlar esnasında makine ile hasat edilen pamuğa öncelik tanımalarını istedik. Pamukta kirlilik büyük sıkıntı yaratıyor. Özellikle dış ticaretimize darbe vuruyor. Bunun önüne geçebilmek için Çukobirlik olarak, geçen sezon yüzde yüz pamuk ipliğinden imal edilmiş 300 bin adet haralı (çuval) ortaklarımıza dağıttık ve pamuklu haralın dışında, sentetik olanlara doldurulup getirilen pamuğu almadık. Bu uygulamamız yeni sezonda devam edecek. Kirliliğin önüne geçebilmek ve tarım işçisi problemini çözebilmek için makineli hasadın yaygınlaşması gerek. Bunun için pamukta makineli hasada geçilmesini öneriyoruz" diye konuştu.
Bu arada, Çukobirlik Mihmandar Kooperatifi'nde düzenlenen toplantıda, üretici ortaklar ve kurum personeli geçen sezonun değerlendirilmesini yaptı. Toplantıda, 2006-2007 sezonunda Çukobirlik'in daha iyi hizmet sunabilmesi konusunda taraflar görüşlerini karşılıklı dile getirdiler.
Çukobirlik Mihmandar ve Ceyhan kooperatifleri yönetim kurulu üyeleri, üretici ortaklar, kurum ziraat mühendisleri ve eksperlerinin katıldıkları toplantıda konuşan Kooperatif İlişkileri Müdürü Ömer Özdoğan, geride bırakılan kampanya döneminde Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk ve yönetim kurulu üyelerinin büyük çabaları sonucu üretici şikayetlerinin asgariye indirildiğini söyledi. Özdoğan, "Genel kurul kararı gereği, ürün yelpazemize ayçiçeği ve kanolayı da dahil ettik. Periyodik düzenlediğimiz toplantı ve eğitim seminerlerinde, bu iki ürünün ekim ve hasadında karşılaşılabilecek problemlerin anında giderilmesi için yapılması gerekenleri dile getiriyoruz. Bu arada, Adana ve çevresinde Mayıs ayından itibaren hasat edilecek kanolada sıkıntı yaşanmaması için üretici ortaklarımıza gereken bilgiler verilecek" açıklamasında bulundu.