Trabzon şehir merkezinin üst kısmında yer alan ve 17 yılda büyük değişimi ile dikkat çeken merkeze bağlı Çukurçayır beldesi büyükşehir olacak olan Trabzon’un vitrini olmayı hedefliyor.
Trabzon merkeze bağlı bir köyken 1995 yılında belde olan Çukurçayır, o dönemde 850 hane ve bin 650 nüfusa sahipken bugün 8 bin konut ve 21 nüfusu ile Trabzon’un adeta cazibe merkezi haline geldi.
Çukurçayır’ın belde olduğu günden bugüne belediye başkanlığı görevini yürüten Sabri Baysal, beldelerinde çok hızlı bir değişme ve gelişme olduğunu artık kendilerinin bile bu gelişim ve değişimi takip edemez hale geldiklerini söyledi. Beldelerinin özellikle konut sektöründe gerek Trabzon’da gerekse Türkiye’de önemli aşama kaydeden birkaç yerden biri olduğunu belirten Baysal, “Çukurçayır 1995 yılında Belediye oldu, o zaman bin 650 nüfusu vardı. Yaklaşık 17 yıl geçti, şu anda 21 bin insan Çukurçayır’da yaşıyor. Trabzon değil herhalde Türkiye’de bu kadar hızlı gelişme gösteren bir alanın olacağını tahmin etmiyorum. İstatistiklere bakmadım ama burada çok hızlı bir gelişme var. Bu gelişmenin bize getirdiği hem olumlu hem de olumsuz yanları var. İnsanlar buraya gelip para verip mükemmel daireler alıyorlar. Bu alanlarda yaşamaları için de bizden sosyal alanlar, asfalt yollar istiyorlar. Biz bu güne kadar burada böyle çalışmalar yapmadık, yapamadık değil yapmadık. Çünkü bina inşaları bitmeden burada çalışma yapmanın bir anlamı yok. Bin 700 metrekare bir park yaptık, şimdi ise 7 bin metrekarelik bir park çalışması yapıyoruz. Bunun yanında yollarımızın asfalt, duvar yapımı ihalelerini yaptık. Bu yıl içerisinde inşallah bu bölgede asfaltsız, parkesiz yol kalmayacak, böylece insanlarımız tozlu yollarda yürümemiş olacaklar” dedi.
“ÇUKURÇAYIR’A 2. YOL”
Çukurçayır’ı Trabzon merkeze bağlı Boztepe yolu dışında yer bir yola ihtiyacı olduğunu ve bu yolun yapım çalışmalarına da bir süre önce başladıklarını ifade eden Başkan Sabri Baysal “Beldemizi Trabzon’un Değirmendere mahallesindeki Hayali Garajı mevkiine bağlayan eski yolu iyileştiriyoruz. Belde merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafede bir yol, Trabzon Belediyesi ile bir protokol imzalayıp yolu asfaltlayıp Boztepe yoluna alternatif oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yolun bizim sınırlarımızdaki genişliği 12-25 metre, yaklaşık 2-3 ay içerisinde bu yolu Çukurçayır’ımıza Boztepe ve Trabzon’a kazandıracağız. Yapılmakta olan Kanuni Bulvarı bu bölgeden tünelle çıkıp Çukurçayır bölgesine aktarılıyor. Bu yeni yol Çukurçayır’da Kanuni Bulvarı ile birleştiğinde bölgemizde trafik sıkışıklığı diye bir sıkıntımız olmayacak. Vatandaşlarımız buradan tünele girip 1-2 dakikada Meydan’a ulaşabilecekler. Çukurçayır’a gelen vatandaşlarımız genelde Trabzon’un doğu kesiminden gelip daire alan kişilerdir. Vatandaşlarımız Çukurçayır’a gelirken bu yolu kullanarak Boztepe yolunda yoğunluk oluşturmamış olacaklar. Makinalarımız çalışıyor, bundan iki ay önce burada bir dolgu çalışması yaptık. Burası bir vadi idi, biz burada bir sistem inşa ederek ilerde bir taşkın veya sele karşılık önlem almış oluyoruz. Yolun sağında ve solunda yeşil yürüyüş alanları ile Tabakhane ve Zağnos Vadisi’ne benzer bir alternatif oluşturacağız. Bu yol yukarında görünen verici istasyonumuza kadar bağlanacak. Bu sene yarısını, gelecek sene ise inşallah tamamını yaparak Çukurçayır’ın trafiğine çözüm bulmuş olacağız” diye konuştu.
“ÇUKURÇAYIR ŞANTİYE KENT GÖRÜNÜMÜNDE”
Çukurçayır’da çok hızlı bir değişme ve gelişme olduğunu ve kendilerinin bile artık bunu takip edemez hale geldiğini kaydeden Baysal “Şu anda Çukurçayır bir şantiye halinde. Gerek yapı yapan müteahhitler gerek ise her sokakta çalışan belediye ile gerek alt yapı gerekse üst yapı olmak üzere her alanda çalışma var. Tabiri caizse bizim belediyeye gittiğimiz yok, sürekli arazide olup vatandaşlarımızın yaptığı çalışmaları denetliyoruz. En son yaptığımız imar planı mükemmel bir plan. Açık ve net söylüyorum şu anda Trabzon değil Türkiye’de, Çukurçayır kadar net bir imar planı yok. Biz en son 2011 yılında yaptığımız imar planında donatı alanlarını tamamlamış bir imar planı yaptık, yoğunluğumuzu aşağıya çektik. Kat yüksekliğimiz şu anda bodrum katları hariç 11 kat. Binalar artık birbirine çok fazla yaklaşmıyor, aralarında bayağı bir mesafe var. Artı her sitenin içerisinde otoparkı, çocuk bahçeleri var. Bunu da yüksek katlar yapmakla sağladık. Biz yüksek kat vererek insanların sosyal donatı alanlarını arttırmış oluyoruz. Bu da insanların beğenisini kazanıyor ki şu anda Çukurçayır’da 2 bin tane konut yapıyor. Mevcut bitmiş olan sayımız 6 bin ve şu anda burada 21 bin insan yaşıyor. Alt yapı, yol, su sıkıntımız yok. Sadece beldemize değil, Gölçayır, Kutlugün ve Beştaş köylerine de su veriyoruz. Buna rağmen sıkıntı yaşamıyoruz, tabii ki yeni gelişen yerlerin bir takım sıkıntıları oluyor biz de bunları en hızlı şekilde çözmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Beldelerinde süren inşaatlar nedeniyle toz-toprak çilesi yaşandığını belirten Baysal “İnsanlarımızın bu toz toprak çilesini inşallah bu yıl sonunda çözmüş olacağız. Bu yıl gözle görülen yatırıma 8 milyon TL para ayırdık. Bugün belde belediyelerini geçtim, ilçe belediyelerinde bile böyle bir yatırım var mı bilmiyorum. Bu yatırımlarımızı Çukurçayır Belediyesi’nin öz kaynakları ile, devletten hiçbir katkı almadan, inşaatlardan aldığımız ruhsat harçları ile yapıyoruz. Beldemizle ilgili birçok kişi yüksek kat eleştirisi yapıyor onlara katılabilirim ama biz burada yüksek kat izni vermeseydik bu hızlı gelişme olmazdı. İstanbul’dan gelip buradan daire alan oluyor. Trabzon’dan dairesini satıp Çukurçayır’dan alıyor, sebebi de burada yaptığımız yüksek kat uygulamasıdır” dedi.
“KEŞKE YAPMASAYDIK DEDİĞİMİZ İŞLER DE OLDU”
Çukurçayır Belediye Başkanı Sabri Baysal, beldelerinin ilk yıllarında keşke yapmasaydık, dedikleri pişmanlık duydukları işler olduğunu da kabul ederek şunları söyledi:
“İlk yıllarımızda Trabzon’u örnek alarak, inşaata önem vererek çalışmalar yaptık. Keşke vermeseydik, seçildiğinizde insanlara hizmet edeceksiniz, bunun için de bir geliriniz olacak. Merkezi yönetimin size yolladığı para kişi başı bir paradır. O yeterli olmayınca da insanlar gelir arttırmak için bazı yollara başvuruyor. Biz de o zaman Trabzon Belediyesi’ndeki uygulamayı burada yaptık. Ondan gerçekten pişmanlık duyuyorum, keşke o kadar mevcut belediyemizin çevresindeki inşaatlaşmaya izin vermeseydik, yoğunluk oluşturmamış olsaydık. Ama tüm bunlara rağmen biz burada Çukurçayır Belediyesi olarak bir ilki başlattık. Şu anda Trabzon’un Arafilboyu, Çömlekçi, Değirmendere’si kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak. Trilyonlarca kaynak aktarılarak eskiler yıkılıp TOKİ tarafından yüksek katlı olarak yenileri yapılıyor, yapılacak. Biz burada Trabzon’dan farklı olarak çarpık kentleşmeye izin vermeyerek yüksek katlı ama düzenli bir kentleşme örneği oluşturduk. Bundan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu Trabzon için bir örnektir. Şu anda Çukurçayır’ın, 1995 yılında en son Belediye olan köylerden biriyiz. Bizle aynı yılda belediye olan köylerdeki bina yapısı incelenirse Çukurçayır’ın neden bu kadar hızlı geliştiğini anlamış olurlar. Bu uygulamanın Trabzon’un her yerinde yapılan bir örnek olmasını istiyorum. Büyükşehir olduğumuz zaman da Trabzon güneye doğru büyüyecek. Orada araziler geniş, insanlar bu arazilerde kendi kafalarına göre bina yapmadan bunu önlememiz lazım. Bunun için bu alt yapı çalışmalarını şimdiden yapmamız lazım.”
Çukurçayır hakkında sürekli eleştiriler geldiğini de kaydeden Baysal, “Lütfen buraya gelelim yerinde görelim ve buraları inceleyelim. Basında zemini bozuk gibi bazı şeyler yazılıp söyleniyor. Bu da insanların kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Böyle bir haber yapılacaksa bizden bilgi alsınlar. Ben eleştirilere açığım ama bunu yaparak insanların kafalarında soru işareti oluşturmasınlar” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz