Yılın ilk kitap fuarı TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını okurlara açtı.
TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş., Türkiye Yayıncılar Birliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Altın Koza’nın işbirliğiyle düzenlenen Kitap Fuarına 200 yayın evi ve sivil toplum kuruluşları katılıyor.
10-15 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek organizasyon kapsamında panel, söyleşi, şiir dinletisi gibi 50 kültür etkinliği ve imza günlerinde 300 yazar kitapseverlerle buluşacak. Aralarında Can Dündar, Zeynep Oral, Nasuh Mahruki, Behçet Çelik, Mine Kırıkkanat, Enver Aysever, Pakize Özcan, Şükrü Erbaş, Nilüfer Kuyaş, Nazlı Eray, Nermin Bezmen, Uykusuz Dergisi çizerleri ve pek çok şair, yazar ve bilim insanının bulunduğu davetliler 6 gün süresince okurlarla bir araya gelecek.
Fuar alanında düzenlenen açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula, TÜYAP Kitap Fuarı gibi etkinliklerin toplumun uygarlaşmasına ortam hazırladığını söyledi.
Türkiye'nin bir edebiyat ülkesi olarak tanıtımının son derece önemli olduğunu belirten Kula, “Bu alanda TÜYAP gibi kuruluşlar bizim çalışmalarımıza çok önemli katkılar sağlıyor. Bakanlık olarak geçen yıl Adana’da Edebiyat Müze Kütüphanesi açacağımızı söylemiştik. Yaşar Kemal adına açmayı düşünmüştük, Yaşar Kemal birikimlerinin Karacaoğlan'dan kaynaklandığını söyledi ve orasının ismini Karacaoğlan koymamızı istedi. Biz de kendisinin bu isteğini kabul ettik.” dedi.
Kütüphane çalışmalarının daha da çekici hale gelebilmesi için bir çocuk ve gençlik kütüphanesi açmayı düşündüklerini belirten Kula, yerel yöneticilerin uygun mekan buldukları takdirde çalışmalara başlayacaklarını ifade etti.
OKUMA KÜLTÜRÜ HARİTASINI ÇIKARDIK
Türkiye tarihinde ilk defa çok geniş bir alan araştırması sonucu okuma kültürü haritasını hazırladıklarını dile getiren Kula, şöyle devam etti: “Bu araştırmaya göre Türkiye'de her insan 7.2 kitap okuyor. Kimi yerlerde 2, kimi yerlerde 20 kitap okuyorlar. Ortalaması budur. Ders kitapları bunun dışında. Şimdi ülkenin edebiyat haritasını çıkarıyoruz. İl il Türkiye'de nerede hangi yazarlar hangi yapıtlar, hangi edebiyat etkinlikleri, hangi edebiyat kuruluşları var toplu bir kitap içinde artık herkesin hizmetine sunabileceğiz.”
Edebiyat üretimine yazarları teşvik etmek amacıyla bir takım önlemler almayı düşündüklerine işaret eden Kula, “Yayınevleri, eleştirmenler, uluslararası kitap fuarları var. Bütün bunlar edebiyat sisteminin parçaları. Biz yayıncılık sektörünün hem güçlenmesi, hem de çoğulcu demokrasinin istemlerine cevap verecek yapıyı da arz etmesi için gerekli çabaları harcıyoruz. Kütüphanelerimize aldığımız kitap sayısını çeşitlendirdik. Süreli yayınlardan 270'e yakın alıyoruz.” diye konuştu.
7–14 YAŞ GRUBU ÇOCUKLAR KİTAPLA TANIŞTI
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise Türkiye’de geçen yıl 43 bin 201 çeşit kitap yayınlandığını ve toplam 493 milyon 469 bin 593 adet kitap üretildiğini açıkladı.
Ülke nüfusunun 72 milyon 561 bin olduğu göz önüne alındığında 2011'de kişi başına düşen kitap adedinin 6,8 olduğunu anlatan Celal, şunları söyledi: “Geçen yıl bu sayı 5,6 idi. Böylelikle yaklaşık Türkiye'de yayınlanan kitap çeşidinde 25,70, üretilen kitap adedinde yüzde 20,84 artış var. Kuşkusuz burada en önemli unsur, 7-14 yaş grubundaki çocukların kitapla tanışmasıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü geçen yıl çok önemli bir araştırma yaptı. Orada gördük ki dünyada olmayan şekilde Türkiye'de ilköğretim çağındaki çocuklarımız yoğun şekilde kitap okuyor. Nitekim bunu fuarlarda da görüyoruz.” Emniyetin aldığı tedbirlerle korsan yayın üretiminde azalmaların meydana geldiğine dikkat çeken Metin Celal, bunun yasal kitap üretiminde artış anlamına geldiğini vurguladı. Ülkede hali hazırda 100 yazar, gazeteci ve bilim insanı hapiste olduğunu savunan Celal, Terörle Mücadele Yasasının 6’ıncı ve 7. maddelerinin kaldırılmasını istedi.
KİTAP FUARLARI YÜZ YÜZE KARŞILAŞMAYI SAĞLIYOR
TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise bir okurun kitabın kapağını görmeden, iç sayfalarına bakmadan o eser hakkında bir yargıya varmayacağını hatırlattı.
Hızlan, şunları kaydetti: “Kitap fuarının birinci özelliği de bu. Bundan ötesi de tanıdığınız yazarların, şairlerin, romancıların kitaplarını okuyorsunuz. Ama hiç kuşkusuz sizin de benim gibi orada çıkan sorularınız var. Kendisini tanımak istiyorsunuz. Ayrıca, kitabın ötesinde ve arkasında olan bir dünyanın ayrıntılarını da merak ediyorsunuz. Kitap fuarları bu yüz yüze karşılaşmayı sağlıyor. Fuarlarda bir yazarı bütünüyle gördüğünüzde daha iyi bir edebi portre çizebilmeniz mümkün.”
TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞINA 6,8 KİTAP DÜŞMEKTEDİR
TÜYAP Kültür ve Sanat Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ise yayıncılar birliğiyle biz kitap fuarlarını İzmir, Bursa, Diyarbakır ve Çukurova'da düzenlediklerini aktardı.
Kavukçuoğlu, “Çok söylendiği gibi Türk toplumu, az okuyan, kitaba küskün bir topluluk değil. Yılda Türkiye'de kişi başına 6,8 kitap düşmektedir. Hızla gelişmekte olan bir ülke için oldukça iyi bir oran. Çocuk yaşlarda kitapla tanışanlar, yarının okurları olarak yetişeceklerdir. Bu Türkiye için büyük bir kazanım. Geçen yıl 170 yayınevi katılmıştı. Yüzde 30 artış göstererek bu sayı 200'e ulaştı. Böylece çok daha fazla yayınevinin ürünleri Çukurovalı kitapseverlerle buluşma imkânı bulmuş oldu.” şeklinde konuştu.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da Çukurova’nın bir sanat ve kültür merkezi haline geldiğine dikkat çekti. Kentin bu özelliğinin gelişip pekişmesinin en önemli şartının kitaba olan dostluğun artmasından geçtiğini belirten Coş, bu konuda kitap fuarlarının önemi üzerinde durdu. Coş, ildeki ilk ve orta ve yüksek öğretimdeki yaklaşık 550 bin öğrencinin fuardan üst seviyede yararlanması için gerekenin yapılacağını bildirdi. TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise geride bıraktıkları 5 yılda 7 bin 140 firmaya, 2.5 milyon ziyaretçiye hizmet verdiklerini hatırlattı.
Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat ise günümüzde kitapların yerini internetin aldığını dile getirdi. Büyükfırat, kitap fuarının Adana için büyük bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından fuar açılışı yapılıp, stantlar ziyaret edildi.
Çukurova 5. Kitap Fuarı 10-14 Ocak 2012 tarihleri arasında 10.30-20.30, kapanış günü olan 15 Ocak 2012 tarihinde ise 10.30-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Fuarlara giriş ücretsizdir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz