Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) 2102-2013 Akademik Yılı açılışı yapıldı. Törende konuşan Vali Hüseyin Avni Coş, Adana’daki üniversitelerin sayısının ve niteliğinin arttırılması gerektiğini belirterek, “Bu konuda hiçbir ön şart ileri sürmeden işbirliği yapmamız gerekir” dedi.
Çukurova Üniversitesi’nin akademik yılı açılışı dolayısıyla Mithat Özsan Amfi Salonu’nda tören düzenlendi. ÇÜ’nün 40. yılını kutladığı törende konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, ÇÜ’nün Adana’nın ve bölgenin ilk üniversitesi olduğuna vurgu yaparak, bölgede de açılan birçok üniversiteye öncülük ettiğini belirtti. Coş, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir” sözünü hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu sözüyle üniversiteleri topluma rehberlik etmesi gerek kuruluşlar olduğuna işaret etmiştir. Bilimin bilgi kaynağı olan üniversitelerin, imkanlarından yararlanarak ilimizi, bölgemizi geliştirmesi için üniversite ile kent işbirliğini daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Üniversite ile sektör işbirliğini sağlamalıyız. İhtiyaç duyulan her konuda Valiliğimiz üniversitemizin yanında ve hizmetindedir, her türlü işbirliğine açık olacaktır ve üniversitemizin her türlü çalışmasına destek verecektir.”
Adana’daki üniversite sayısının yetersizliğine dikkat çeken Vali Coş, Türkiye nüfusunun yüzde 2,5’unu barından Adana’da basit bir matematiksel hesaplamayla birlikte en az ‘4’ üniversite olması gerektiğine işaret etti. Coş, “Adana’da hem üniversite sayısının artışını hem de mevcut üniversitelerin kapasitesini, niteliğini arttırmak durumundayız. Bu konuda atılan her adımı Adana’nın bütün fertleri, yöneticileri desteklemek mecburiyetindedir. Bu konuda hiçbir ön şart ileri sürmeden işbirliği yapmamız gerekir. Adana’nın bir üniversitesi olması için potansiyeli mevcuttur. Bunun için yapılası gereken en önemli şey bu potansiyeli aktif hale getirmektir” diye konuştu.
Vali Coş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Milletimizin üniversitelerden beklentileri çok büyüktür. Bir ülkenin güçlü olması, refaha ulaşması, halkın mutlu olması için o ülkenin nitelikli insan gücüne sahip olması şarttır. Bu nitelikli insan gücünü sağlayacak yegane kurumlar da üniversitelerdir. Bölgemizdeki insan gücünün artması ve geliştirilmesinde, üniversitelerimizle çok yakın bir işbirliği yapmamız gerekiyor. Sadece resmi kurumların iş birliği yetmiyor, sivil toplum kuruluşların da bu alanda üniversitemizin çalışmalarını desteklemesi gerekiyor. ÇÜ’nün, nitelikli insan gücü sağlanmasında Türkiye’ye büyük katkılar sağladığını biliyoruz. 10 binlerce mezunuyla, yetiştirdiği binlerce akademisyeniyle ülkemize büyük katkılar sağlamıştır. Bunu daha da arttırabilmek için atılacak her adıma biz yerel yönetimler olarak desteklemeye hazırız.”
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise yaptığı konuşmasında, “2012-2013 eğitim öğretim yılında öğrenci sayımız 11 bin 781’i ön lisans, 29 bin 342’si lisans ve 4 bin 506’sı ise lisansüstü öğrencisi olmak üzere toplam 45 bin 629’a ulaşmıştır. Lisansüstü eğitim almakta olan öğrencilerimizin toplam öğrencilerimize oranı yüzde 10’dur. Akademik kadromuzu, fiziki ve teknolojik altyapımızı dikkate aldığımızda bu oranın yüzde 20’lere ulaşmasını hedeflemekteyiz. Ayrıca, üniversitemizde 140’ı lisans, 133’ü lisansüstü eğitim alan 273 yabancı uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır” dedi.
Türkiye’de ilk 10 üniversite sıralamasında yer alarak, buradaki konumlarını pekiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Kibar, dünyadaki en iyi üniversiteler sıralamasında halen 900 olan yerlerini, ilk etapta ilk 500’e çekmeyi amaçladıklarını anlattı.
Yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasını amacıyla gündeme alınan Yeni Yükseköğrenim Kurumları Yasası’na da değinen Kibar, “Bu yasanın, Türkiye’nin gerçek ihtiyaç ve potansiyellerinin gözetilerek, idari ve mali özerklik esasına dayalı, bilimsel üretimi ve bilim insanı olmayı özendirecek, üniversitelerin fırsatlarını ve birikimlerini değerlendirebilmelerine imkan verecek şekilde hazırlanmasını beklediğimizi belirtmek isterim” dedi.
Kibar, yeni yönetimin göreve başlamasından sonraki süreçte, 2013 bütçesinin hazırlanıp, Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’ndaki bütçe görüşmelerine katıldıklarını belirtti. Birkaç yıldan beri kapalı olan Sağlık Sektörü’nü görüşmeler sonucunda açtırıldığını, yükselen bütçe ile Balcalı Hastanesi’nin ameliyathanesinin yenilenmesi için ilave 5 milyon liralık mali kaynak elde edildiğini aktardı.
Türkiye Öğrenci Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi olan, aynı zamanda da Çukurova Üniversitesi’nin Öğrenci Konseyi Başkanı olan Ahmet Serdat Tat ise konuşmasında üniversitedeki öğrenci nüfusunun hızlı bir şekilde artmasının bazı konularda ciddi sorunlara yol açtığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Özellikle merkezi kafeterya, şu anda ihtiyaçlara tam olarak cevap verememekte ve fiziki eksikleri bulunmaktadır. Ayrıca öğrenci faaliyetlerinin düzenleneceği, yönetiminde öğrenci temsilcilerinin de olacağı Öğrenci Dekanlığı’nın kurulması, üretken bir nesil için büyük bir eksikliği gidermiş ve yeni dönemde öğrenci faaliyetlerinin artması adına sevindirici bir gelişme olacaktır. Üniversiteye ulaşım gibi konularda da ciddi yetersizliklerin olduğunu belirtip, bu yetersizliklerin giderilmesinde gerekli kurumların gerekli hassasiyeti göstereceğini ümit etmekteyiz.”
Törene Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve ÇÜ’nün kurucu Rektörü Prof. Dr. Mithat Özsan da katıldı.
Törende yapılan konuşmaların ardından, kısa bir müzik dinletisi sunuldu. Dinletiden sonra ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde uzun yıllar çeşitli akademik görevlerde bulunan Prof. Dr. Ural Akbulut tarafından ‘Açılış Dersi’ verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz