HABER

Çukurova Üniversitesi'nde 'Torpilli Atama' iddiası

Çukurova Üniversitesi'ne alınacak akademik personel listesine ilişkin, 'Torpil' iddialarının ispat edilmesi için ilan tarihinden önce noterden tasdik ettirildiği ortaya çıktı.

Çukurova Üniversitesi'nde 'Torpilli Atama' iddiası

Atanacakların listesini noter zaptı ile 26 gün önce kayıt altına alan gazeteci konuyu sürmanşetten duyurdu. Üniversiteden yapılan açıklamada ise "Hukuka ve mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmamaktadır" denildi.


BELGE ELE GEÇİRİLDİ
Çukurova Üniversitesi'nde, değişik birimlere alınacak "Akademik personel” için 29 Temmuz 2013 tarihinde ilan verdi. İlandan 26 gün önce kadrolara atanacak isimlerle ilgili öğretim görevlilerine yönelik taslak çalışması ele geçirildi. Taslak, gazeteci Rifat Söylemez tarafından ilan öncesinde, 3 Temmuz 2013 tarihinde Adana 17. Noteri'ne tasdik ettirildi.


REKTÖR EŞİ DE LİSTEDE
"Noter” onaylı taslakta Rektör Mustafa Kibar'ın eşi Dr. Filiz Kibar Tıbbi Mikrobiyoloji bölümüne atanacağı "kadro ilanından” önce listede yer aldı ve ardından atama gerçekleşti.


Haberin yer aldığı Adana Haber Gazetesi'nde "Sahtekarlık olayı olarak nitelendirilen konuyla ilgili Rektör Mustafa Kibar'dan, kimlerin işe başlamadığının açıklanmasını bekliyoruz” denildi.


Listede 70'e yakın kişinin olduğunu vurgulayan Gazeteci Rifat Söylemez, yazısında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun hiçe sayılarak suç işlendiği öne sürdü.


Öte yandan, benzer bir olay Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde yaşanmıştı. Olayın ortaya çıkmasından sonra Rize RTE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, görevinden istifa etmişti.


ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ CEPHESİ
Konuya ilişkin açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, iddiaya konu atamalarda hukuk ve mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmadığını savundu.


Kadro ilanlarının fakülte/yüksekokul/enstitü müdürlükleri aracılığıyla anabilim/bölüm başkanlıkları ve anabilim dalı/bölüm kurulları taleplerinin doğrultusunda gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, atamalarda Rektör Mustafa Kibar'ın tek başına yetkili olmadığı vurgulanarak ihtiyacın belirlenmesinde anabilim dalı/bölüm başkanından başlamak üzere yetkili kurulların, hizmet gerekleri çerçevesinde taleplerinin, görüş ve önerilerinin esas alınmasının yasal zorunluluk olduğunun altı çizildi.


Atamaların kurum içi görüş alışverişi ve yapılan öneriler doğrultusunda gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Rektörlük tarafından yapılan atamalarla ilgili olarak 'Oy kaygısı, eş-dost hatırı v.s.'nin dikkate alındığı yolundaki iddialar, 2547 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliğin hükümlerinin adı geçen yazar tarafından dikkate alınmaması ve/veya bilinçli olarak gözardı edilmesinden kaynaklanmaktadır. Rektörlüğümüzce doğrudan ve/veya dolaylı olarak adaylar lehine sübjektif ayrıcalık tanınmadığından ve ayrıca kadro ilanı ile herkesin başvurusuna imkan tanındığından, kadro tahsisi/atama konusunda idaremiz ve ilgili kişi ve kurullara tanınan takdir yetkisinin kötüye kullanılması söz konusu değildir."

En Çok Aranan Haberler