YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çukurova Üniversitesi'nden KKTC'ye Tarımsal Destek

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, KKTC'nin toprak haritasını güncelleyerek tarıma uygun olan ve olmayan alanlarını belirledi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, KKTC'nin toprak haritasını güncelleyerek tarıma uygun olan ve olmayan alanlarını belirledi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayzin Küden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Fakültesi'nin 1998'den bu yana KKTC'yle Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Projesi'ni yürüttüğünü söyledi.

Prof. Dr. Küden, 2005'te 10 yıl süreyle uzatılan projeyle KKTC tarımına yönelik çok sayıda yeni çalışma başlatıldığını, bunlarda fakültenin birçok öğretim üyesinin görev aldığını, çok yararlı işler ve yayınlar yaptıklarını ifade etti.

Öğretim üyelerinin KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın önerileri üzerine son olarak geçen yılın temmuz ayında 1,5 yıllık bir projeye daha imza attığını, projenin 1 yıllık sürecinin kendisi, Prof. Dr. Halis Arıoğlu, Prof. Dr. Suat Şenol ve Prof. Dr. Bülent Özekici'nin liderliğinde tamamlandığını ifade eden Küden, şunları kaydetti:

"Bu proje, Türkiye'den 2014'te götürülmesi planlanan suyun ve KKTC'nin su kaynaklarının tarım alanında en etkili şekilde kullanılmasına yönelik arazi varlığı ve ürün deseninin belirlenmesi üzerinedir. Bu amaca ulaşabilmek için öncelikle ekip arkadaşlarımız KKTC toprak haritasını güncelleyerek damlama ya da yağmurlama sulanabilecek tarım alanlarını ve tarıma uygun olmayan alanları belirlediler. Daha sonra KKTC'nin 8 bölgesinin 10 yıllık iklim verilerini kullanarak harita oluşturduk. Bu haritayla hangi meyvenin hangi iklim koşullarında, nerede yetişebileceğini tespit edeceğiz."

Küden, KKTC'de sulu tarımda yetiştirilme olasılığı olan kültür bitkilerinin belirlenmesi çalışmalarını da yaptıklarını belirterek, bu çalışmaların su temini projesinden sonra KKTC tarımı için yararlı olacağını söyledi.

-Ürün deseni belirlenecek-

Gelecek 6 ayda önemli bir sürece girileceğini ifade eden Küden, şöyle konuştu:

"Bu sürede KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı mühendisleri ve ilgili öğretim üyelerinin yapacakları ön çalışmalardan sonra oluşturulacak ürün deseni KKTC'deki üretici birliklerinin, ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin görüşlerine sunulacak. Bu kapsamda nihai planlama yapılacak. Bu planlamada KKTC için stratejik önemi olan ürün deseninin oluşturulması, gelecek su miktarının artması halinde yetiştirilebilecek ürünlerin de planlanması yapılacak."

Prof. Dr. Küden, KKTC'nin çok kireçli bir toprak yapısı olduğunu ancak genel olarak Akdeniz Bölgesi'yle benzerlik gösterdiğini ifade etti.

"KKTC'de en büyük sıkıntı su olmaması" diyen Prof. Dr. Küden, "KKTC'de turunçgil ekili alanlar tuzlu suyla sulanıyor. Dolayısıyla meyvelerinde kalitesizlik var. Türkiye'den 2014'te götürülmesi planlanan su, KKTC tarımı için çok etkili olacak. Türkiye'den KKTC'ye giden su hem içme suyu olarak hem de tarımsal alanlarda kullanılacak" diye konuştu.

Küden, KKTC'de ürünlerin Türkiye'ye göre bir hafta erkenci olduğunu, bunun da avantajlarını değerlendirmeleri konusunda KKTC'ye yardımcı olacaklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler