HABER

Çukurova'da buğday hasadı tamgaz

ADANA (İHA) - Çukurova'da buğday hasadı tüm hızıyla sürerken çiftçinin gözü de hükümete yöneldi. Buğday hasadının başlamasıyla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de (TMO) emanet alımlar için kapılarını açtığı belirtildi. Üreticiler, hükümetin TMO kanalıyla yapacağı alım fiyatlarını merakla beklerken, serbest piyasada buğday fiyatları şu anda 360 ile 380 bin lira arasında seyrediyor.

Üreticiler, Çukurova'da bu yıl yaşanan kuraklık, dolu ve zamansız yağışlar nedeniyle buğdayda verimin yüzde 50 ile 70 oranında düştüğüne işaret ederek, hükümetin de çiftçiye tatmin edici fiyat vermesini istedi. Üreticiler, geçen yıl dekara 600 kilo alınan Adana'da bu sezon dekara 400 alan çiftçinin "Şampiyon" ilan edilmesi gerektiğini belirtirken, hükümetin alım fiyatını yüksek tutmasının yanında Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borcunun da mutlak ötelenmesini istiyorlar.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin de, buğday hasadı yapan üreticilerle tarlada yaptığı sohbette ortaya çıkan tablonun hiç de iyi olmadığını, hükümetin çiftçiyi ayakta tutmak için sağlam fiyat vermesini istedi. Başkan Şahin Tekin, "Çukurova'da buğday hasadı başladı. Çiftçiler dertli. 9 milyar masraf var, 7 milyar gelir getirmiş. 70 dönüm yerden alınan buğday ve parası bu. Şu haliyle kuraklıktan verim düşük. Biz diyoruz ki, devlet odaların değil kendi tarım teşkilatlarının belirledikleri 388 bin liralık maliyet fiyatına yüzde 30 çiftçi karını koyarak fiyatımızı bir an evvel ilan etsin paramızı ödesin, çiftçinin günü gelmiş borçları ertelensin, ofisler peşin ödeme yapsın. Başka türlü bu işin altından kalkmamız mümkün değil" dedi.

Başkan Tekin, buğdayda verimin çok düşmesine rağmen Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Mutlu'nun da "Fiyatlar yükselirse buğday ithal ederiz" demesine gerek olmadığını, zaten rekolte düşüklüğü yaşanacağını ifade ederek, "Buğday ithal edilecekmiş, edilsin. Çare bulunmazsa, Türk çiftçisine yazık olur, günah olur. 70- 80 milyonu ithalatla doyurmanın mümkünü yok. Biz sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı verin yeter. Maliyet fiyatları ortada. Bizimkileri değil, tarım kuruluşlarını hazırladığı maliyet fiyatı üzerinden fiyat versin. Eğer bunları vermeyecekse TMO tüccar gibi piyasaya girsin, günlük peşin para ürün alsın. O zaman fiyat vermeyin. Devletin bütün birimleri ordumuza lazımsa ordumuz, emniyete lazımsa emniyet hangi birimlere lazımsa piyasa girsin tüccar gibi malımızı alsınlar" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler