HABER

Çukurova'da pamuğa dönüş

ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Pamuk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oktay Gençer, Çukurova Bölgesi'nde 1960 yılında 400 bin hektar olan pamuk üretim alanının bugün 130 bin hektara kadar gerilediğini, bu nedenle Adana Ticaret Borsası ile birlikte başlattıkları Pamuk Tarımının Tekrar Canlandırılması Projesi'nden olumlu sonuç aldıklarını söyledi.

Prof. Dr. Gençer, Çukurova Bölgesi'nin ekolojik koşullarında, makinalı hasada uygun, yüksek verimli ve pamuk standardizasyonu açısından lif teknolojik özellikleri üstün pamuk çeşidi geliştirme projesinin 2003 yılında uygulamaya koyulduğunu hatırlattı. Çukurova Bölgesi'nin dünyanın en iyi pamuk üretim merkezinden biri olduğunu kaydeden Gençer, "Eskiden her tarafı pamuk olan, simgesi koza olarak belirlenen bu yörenin ekim alanları hızla azalmaya başladı. 1960 yılında 400 bin hektar pamuk ekim alanı bugün 150 bin 130 bin hektarlara kadar düştü" dedi.

Pamuk tarımındaki azalmanın bir çok sebebi bulunduğunu belirten Gençer, "Ama esas neden üreticinin çok mutlu olamaması. Veya pamuğun sorunlarının çözülememesidir. Bunun çözümü birliktelik içinde olacaktır. Bu ürünle alakası olan herkesin bir araya gelip sorunları paylaşarak çözüm üretmesi gerekmektedir. Çukurova'nın çok aktif bir yapılanma içerisinde olması gerekmektedir. Bu nedenle biz projemizi hem normal zamanda, hem de buğdaydan sonra 2. ürün olarak pamuk yetiştirmenin olanaklarını araştırmak için bu projeyi başlattık. Çünkü pamuk normal olarak 5-6 ayda yetişebilir ama bugün 100 gün içinde yetişen pamuk genotipleri var. Dolayısıyla çalışmalarımız, Çukurova'da pamuğun 1. ürün ve 2. ürün olarak daha geniş bir yapılanma içerisine girebilmesi, sorunlarının en aza indirilmesi dolayısıyla üreticilerle tüketiciler arasındaki bağın çok olumlu bir şekilde yapılandırılması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel de, Çukurova'nın, Türkiye tekstilinin öncülüğünü yapmış bir bölge olmasına rağmen bazı alternatif ürünlerden dolayı, 1. ürün olan pamuğun 2. ve 3. ürüne gerilediğini belirtti. Bu durumun Çukurova'da zenginlik kaybına neden olduğunu vurgulayan Coşkuntuncel, projenin tamamlanmasıyla Çukurova'daki pamuk ekim alanlarının tekrar artacağına inandıklarını söyledi.

Hedefin gerçekleşmesiyle Türkiye'nin pamuk ithalatına harcadığı 1 milyar dolara yakın paranın bir bölümünün de olsa yurt içerisindeki üreticilere kalacağını belirten Coşkuntuncel, "2. ürün pamuğumuzun Çukurova'ya çok büyük katkılar sağlayacağını, tarımdaki gerilemeyi durduracağını ümit ediyoruz. Türkiye'deki tarım politikalarının 50 sene içerisinde belli olmaması çiftçiyi zora sokmaktadır. Her şeyden önce Türkiye'nin tarım üretim planı yok, yani Türkiye'nin ne ürettiğini ülkeyi idare eden siyasi iradeye sorsanız bilmez" dedi.

En Çok Aranan Haberler