HABER

Çukurova'da yüzyılın kuraklık tehlikesi

Çukurova'da yüzyılın kuraklık tehlikesi

ADANA (İHA) - Çukurova Bölgesi'nde 68 gündür yağış düşmemesi, tarım ve orman ürünlerini tehlikeye soktu. Yağışların kısa bir süre daha yağmaması halinde toprakla buluşturulan 2 milyar 300 bin sedir tohumuyla 3 milyon dekar alanda ekili buğdayın telef olacağı bildirildi.

Çukurova'da yağışsız geçen kasım ve aralık ayılarından sonra ocak ayının ilk yarısında da yağış düşmedi. Uzmanlar, ocak ayında yağmur yağmaması halinde, 1900'lü yılların başlarında yaşanan kuraklığın yeniden baş gösterebileceğine dikkat çekti. Adana Meteoroloji Bölge Müdürü İdris Coşkun, 8 Kasım 2006 tarihinden bugüne kadar 68 gün geçmesine rağmen Çukurova Bölgesi'ne yağış düşmediğini hatırlatarak, "En son 1900'lü yıllarından başında böylesine bir kuraklık yaşanmıştı. 1930 ve 1940 yıllarının aralık aylarında da çok az yağış düşmüştü. Yine 1972 yılının aralık ayında yağış düşmemiş, ancak ocak ayında beklenen yağış gelmişti. Bu ocak ayında yağmur yağmayacak diyemeyiz. Şu anda insanları olumsuz yönde etkileyebilecek bir tehlike yok ama tarımsal bir kuraklık var. Bu kuraklık en çok tarım ürünlerini ve çiftçilerimizi etkiler" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise, küresel ısınma nedeniyle oluşan kuraklığın en çok tarım sektörünü etkilediğine dikkat çekti. Barut, mevsimlerdeki anormal değişimlerin en çok toprakla uğraşanları etkilediğini vurgulayarak, "Adana'da 2 ay önce yağan yağmurda sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Şimdi ise büyük bir kuraklık var. Kuraklık, tarım sektöründeki en küçük çiftçiden, işçilere, mühendislere kadar herkesi etkiliyor" diye konuştu.

Şu an dönemin ürünü olan buğday alanlarının büyük bir tehlike altında olduğunu dile getiren Barut, "Kuru toprağa ekilmiş ve yağmurla çimlenmeyi bekleyen tohumlar ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Çukurova'da her yıl 3 milyon dekar alanda, 1 milyon 200 bin rekolte buğday elde ediliyordu. Bu tohumlardan toprağın altındakiler de çimlenmek için, çimlenenler de büyümek için yağmur bekliyor. Eğer bir süre daha yağmur yağmazsa, rekolte düşecek ve buğday ürünlerinden başta ekmek olmak üzere birçok ürünün fiyatı artacak" dedi.

Çukurova bölgesindeki karnabahar, soğan ve patates gibi ekimi yapılan ve yapılacak olan ürünlerin de kuraklık tehlikesi altında olduğunu belirten Barut şunları kaydetti:

"Şu anda yağmurun yağmaması yazın sürdürülecek ekim faaliyetlerini de olumsuz etkileyecek. Bu nedenle çiftçilerimizden imkanı olanlar ürünlerini sulamak zorundalar. DSİ'nin Adana'da genel bir bakım çalışması yaptığından kanallara da su verilemiyor. Hiç değilse bir kısım çiftçinin arazisini sulaması için kanallara bir an önce su verilmesi gerekiyor."

Bu arada, yağış düşmemesinin ağaçları ve diğer orman ürünlerini de olumsuz etkileyebileceği bildirildi. Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, kuraklığın orman ürünleri için büyük bir tehlike oluşturduğunu açıklayarak, "Bu yıl 3 milyon 200 bin fidan dikimi yapmayı planlamıştık. Ancak bu fidanlardan 800 bin tanesinin ekimini yapabildik. Diğerleri için yağmuru bekliyoruz. Ekimini yaptığımız 2 milyar 300 bin sedir tohumunun da çimlenmesi için 68 gündür yağış bekliyoruz. Eğer, 10-15 gün daha yağış düşmezse bu tohumların hepsi telef olacak. Yağmur yağmazsa bu projemiz başarısızlıkla sonuçlanacak. Şu anda dikim ve ekim çalışmalarımızı kuraklık tehlikesi nedeniyle durdurduk. Topraklar yağış aldıktan sonra faaliyetlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi.

En Çok Aranan Haberler