HABER

Cuma mesajları ile dostlarınızı sevindirin! İşte en güzel Cuma mesajları

Cuma mesajları göndererek dostlarınızı mutlu edebilirsiniz. 15 Temmuz için en anlamlı ve en güzel Cuma mesajlarını haberimizde sizlerle paylaştık. Bu mesajlardan dilediğinizi gönderebilirsiniz.

Cuma mesajları ile dostlarınızı sevindirin! İşte en güzel Cuma mesajları

Müslümanlar için mübarek ve hayırlı günlerden biri olan Cuma günü geldi. Bugün kılınacak Cuma namazı ile bir olma, birlik olma duygusu pekişecek. İnsanlar camilerde toplanacak ve oluşturacakları cemaat ile Cuma namazı ibadetini yerine getirecekler. Bugün insanlarla kaynaşmaya vesile olan günlerdendir ve insanlar bugünlerde birbirlerine Cuma mesajları göndererek bu özel günü kutluyorlar. Kaynaşmaya yardımcı olan Cuma mesajları, sizden uzakta olan dostlarınızla paylaşabileceğiniz bir hediye olarak görülebilir. Uzun zamandır yanınızda olmayan dostlarınızı anlamlı Cuma mesajları ile sevindirebilir, ailenizdekilerin, arkadaşlarınızın mutlu olmalarını sağlayabilirsiniz.

İletişim teknolojilerinde gelişmelerle birlikte haberleşme kolaylaşırken, insanlar önemli günlerinde mektuplaşma yerine daha hızlı olan mesajlaşmaya yöneldi. Önceleri SMS (Short Message Service / Kısa Mesaj Servisi) gönderen insanlar, hızlı gelişimle birlikte anlık mesajlaşma uygulamalarına yönelmeye başladı. Daha önceleri Cuma mesajları SMS olarak gönderilirken, bugün WhatsApp gibi servislerden yararlanılıyor ve bu mesajlar alıcılara gönderiliyor. Bu uygulamaların ücretsiz olması da kullanımını daha cazip hale getiriyor. Haberimizin devamında bugün kullanabileceğiniz Cuma mesajlarını sizlerle paylaştık. Hayırlı Cumalar!

CUMA MESAJLARI (15 TEMMUZ 2016)

Ya Rabbim; sana açılan elleri, sana yönelen gönülleri, yalnızca sana bükülen boyunları, sana yalvaran dilleri boş çevirme. Cuma gününüzün hayırlı geçmesini dilerim.

Allah'ım gönlümün tesbihinde umut boncukları dizdin tane tane ve ben her çekişte af dileyerek sana sığınıyorum. Sen affedicisin ve af dileyenleri affetmeyi seversin. Bizleri de affet! Cumanız mübarek olsun.

Gülün en güzeli baharın başında çiçek verenidir. Dostun güzeli ise vefası uzun sürendir. İnsanın özeli, umulmadık anda selam gönderendir. Allah’ın selamı, rahmeti ve Bereketi üzerinize olsun. Cumanız mübarek olsun.

Ey kapıları açan Allah’ım, bize kapıların en hayırlısını aç. Ey halden hale çeviren Allah’ım, halimizi en güzel hale çevir. Yarabbi! Bizleri senden, dilimizi duadan, kalbimizi Kur’an-ı Kerim’den, amellerimizi hayırdan ayırma. Amin. Hayırlı Cumalar.

Cumanız mübarek olsun. Gününüz maddi ve manevi anlamda aydınlık, gönlünüz hoş olsun. Sizi kedere, üzüntüye sevk edecek ne kadar olumsuzluklar varsa sizden her daim uzak olsun. Allah sonumuzu hayretsin. Kurtuluşa erenlerden eylesin. Amin.

Cennet bahçelerinin gülleri yüzünüze, bülbüllerin nağmeleri dilinize, Allah sevgisi gönlünüze, bu güzel günün bereketi üzerinize olsun. Hayırlı, nurlu cumalar.

Bir dua gönderiyorum hepinize sağlık, mutluluk, huzur olsun. Sevdikleriniz yanınızda dünyanız barış dolu olsun. Allah’ın selamı üzerinize olsun. Hayırlı cumalar dilerim.

Allah’ım, nerede kin varsa, oraya sevgi götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede darılma varsa, oraya barış götürme gücünü ver bize. Allah’ım, nerede inkar varsa, oraya iman götürme gücünü ver bize. Hayırlı cumalar.

Ey Rabbimiz; bugün de sana kul olarak el açıyoruz. Bugün bütün şerleri bizlerden uzak eyle, belalardan bizleri koru. Mutlulukları, huzurları ve güzellikleri hayırlı bir şekilde ver ve bizi bugün sevdiklerimizden ayrı koyma. Hayırlı cumalar dilerim.

Bizi dostlarına dost, düşmanlarına düşman olanlardan ve sabreden ve şükredenlerden eyle, işinde sebat eden, nimetine şükreden, ibadetini güzel yapan, doğru konuşanlardan eyle Ya Rabbim. Amin. Hayırlı cumalar.

Ne yaprağınız kurusun ne gülünüz solsun, her tuttuğunuz altın olsun. Avuçlarınız semada dudaklarınız duada olsun. Her an ve her gün dualarınız kabul Cumanız mübarek olsun…

Allah’ım, sen benim Rabbimsin; senden başka ilâh yoktur. Beni sen yarattın; ben senin kulunum ve gücüm yettiğince sana olan ahdime ve vaadime bağlıyım... İşlediğim kötülüklerin şerrinden sana sığınırım. Üzerimdeki nimetlerini itiraf eder; günahlarımı da ikrar ederim... Beni bağışla, zira günahları bağışlayan ancak sensin... Cumamız mübarek olsun…

Mübarek cuma günü fazilet ve üstünlüğün ümmetteki kokusudur... Müminlerin eza, hasret ve keder dolu cumalarında, varlıkların özü, sevdaların en yücesi olan sevgili Peygamberimiz Efendimiz'i (s.a.v) maneviyatta cumalayanlardan olabilmemiz duasıyla... Cumamız mübarek olsun…

Ya Rabbim; bu mübarek cuma günün yüzü suyu hürmetine biz aciz kullarının ne derdi varsa, ne sıkıntısı varsa; dertlilere deva, hastalara şifa, borçlu kullarına edalar nasip et Ya Rabbim... Biz kulların dualarını kabul et… Hayırlı, nurlu cumalar…

Seherde açılan eller hürmetine, rükûda bükülen beller hürmetine, kabul et yakarışlarımızı... Secdeye kapanmış başlar hürmetine, gözlerden akan yaşlar hürmetine, sevginle doldur sana yönelmiş kalplerimizi... Ve sen affedicisin affı seversin affeyle Yarabbi cümlemizi… Hayırlı cumalar...

Ey Rabbimiz; bizi Sana boyun eğenlerden kıl, neslimizden de Sana itaat eden bir ümmet çıkar. Bize ibadet usullerimizi göster, tövbemizi kabul et. Zira tövbeleri çokça kabul eden ve çok merhametli olan ancak Sensin. (Bakara, 128) Alemlerin efendisine salat-ü selam(a.s.m) ile. Hayırlı Cumalar dua ile.

Elleriniz açık, kalbiniz sevgi dolu olsun, gözlerinizde iki damla yaş olsun, sağanak sağanak yağan rahmet dergahından bir damla da size nasip olsun. Kardeşliğin en güzeli duadır, kardeşler dualarınız kardeşleriniz için olsun. Cumanız gibi bütün günleriniz rahmet olsun.

Mübarek Cuma günü yapılacak ibadetlere, diğer günlerde yapılanların, en az iki katı sevap verilmektedir. Buna karşılık ise, Cuma günü yapılan günahlar da iki kat yazılmaktadır. Cuma gününü en hayırlısı ile geçirmek dileğiyle, cumanız mübarek olsun.

Rabbim, yarar getirmeyen bilgiden, korkmayan kalpten, duyulmayan duadan, doymak bilmeyen nefisten, açlıktan ki o kötü bir arkadaştır, hıyanetten ki o ne kötü sırdaştır; tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, kocamaktan, ezel-i ömre döndürülmekten, Deccal fitnesinden kötülüğünden, kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnesinden sana sığınırım. Cumamız mübarek olsun.

Ey Allah’ım; yaptığımız işlerde muvaffakiyetler ihsan et bizlere. Kötü yollara geçenleri gittikleri yoldan geri çevir. Evlerimize mutluluk ihsan eyle. Taşımakta zorlanacağımız yüklerle bizleri sınavdan geçirme, darda ve muhtaç koyma. Dualarımızın kabulü dileğiyle hayırlı cumalar.

Yine takvim yaprakları Cuma'yı gösteriyor, Rabbim bu mübarek gün hürmetine günahlarımızı af buyursun. Bizlere esenlik versin. Ahir zaman fitnelerinden, kazalardan, belalardan, sıkıntılardan, şerli kimselerin ve şeytanın tuzaklarından bizi ve sevdiklerimizi korusun. Hakkımızda hayırlı olan hacetlerimizi kabul buyursun. Selam ve Dua ile hayırlı cumalar...

CUMA NAMAZININ ÖNEMİ

Cuma günü Müslümanların mübarek günüdür. Bugün kılınması gereken Cuma namazı farz kılınmıştır. Cuma suresinin sonundaki ayette; "Ey îmân etmekle şereflenen kullarım! Cuma günü, öğle ezânı okunduğu vakit hutbe dinlemek ve Cuma namazı kılmak için camiye koşunuz! Alışverişi bırakınız! Cuma namazı ve hutbe, size başka işlerinizden daha faydalıdır. Cuma namazını kıldıktan sonra, camiden çıkar, dünya işlerinizi yapmak için dağılabilirsiniz. Allahü teâlâdan rızık bekleyerek çalışırsınız. Allahü teâlâyı çok hâtırlayınız ki, kurtulabilesiniz!" denmektedir.

Bugünde namaz vaktinde herkes namaza durmalıdır. namaz vaktinde alış-veriş günahtır. Namazın ardından insanlar işlerini sürdürmeye devam ederler. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadisinde; "Bir müslüman, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namazına giderse, bir haftalık günahları affolur ve her adımı için sevâb verilir." demiştir. Buradan Cuma namazının ne kadar önemli ve kıymetli olduğu idrak edilmelidir.

Cuma Namazının Şartları

Cuma günü onaltı rek’at namaz kılınır. Bunun iki rek’atını kılmak farzdır. Öğle namazından daha kuvvetli farzdır. Cum’a namazı farz olmak için iki türlü şartı vardır:

1 – Edâ şartları,
2 – Vücub şartları.

Edâ şartlarından biri noksan olursa namaz kabûl olmaz. Vücub şartları bulunmazsa kabûl olur. Edâ, ya’nî Cuma namazının sahîh olması için şartları yedidir:

1 – Namazı şehirde kılmak (Şehir: Cemâati en büyük camiye sığmayan yer demektir.)
2 – Devlet reisinin veya vâlinin izni ile kılmak. Bunların tayin ettiği hatib, kendi yerine başkasını vekil edebilir.
3 – Öğle namazının vaktinde kılmak.
4 – Vakit içinde hutbe okumak. Âlimler, Cum’a hutbesini okumak, namaza dururken(Allahü ekber) demek gibidir dedi.

Ya’nî iki hutbeyi de, yalnız Arapça okumak lâzımdır. Hatib efendi, içinden Eûzü okuyup, sonra yüksek sesle, hamd ve senâ ve kelime-i şehâdet, salât-ü selâm okur. Sonra, vaâz ya’nî sevâba, azâba sebeb olan şeyleri hatırlatır ve âyet-i kerîme okur. Oturup kalkar. İkinci hutbeyi okuyup, vaâz yerine, mü’minlere duâ eder. Dört halîfenin adını söylemesi müstehabdır. Hutbeye dünya sözü karıştırmak haramdır. Hutbeyi, nutuk ve konferans şekline sokmamalıdır. Hutbeyi kısa okumak sünnettir. Uzun okumak mekrûhdur.

5 – Hutbeyi namazdan önce okumak.
6 – Cuma namazını cemâat ile kılmak.
7 – Câmi kapılarını herkese açık tutmak.

Cuma namazının vücûb şartları dokuzdur:

1 – Şehirde, kasabada oturmak. Müsafirlere farz değildir.
2 – Sağlam olmak, hastaya, hastayı bırakamıyan bakıcıya ve ihtiyarlara farz değildir.
3 – Hür olmak.
4 – Erkek olmak. Kadınlara farz değildir.
5 – Âkıl ve bâliğ olmak.
6 – Kör olmamak. Yolda götüren olsa bile, a’mâ olana farz değildir.
7 – Yürüyebilmektir. Nakil vâsıtası olsa bile felçliye, ayaksıza farz değildir.
8 – Hapsedilmiş olmamak ve düşman korkusu, hükûmetten, zâlimden korkusu olmamak.
9 – Fazla yağmur, kar, fırtına, çamur ve soğuk olmamak.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır

Cuma günü, öğle ezânı okununca, onaltı rek’at Cuma namazı kılınır. Bunlar sırası ile şöyledir:

1 – Önce, Cuma namazının dört rek’atlik “İlk sünneti” kılınır. Bu sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Buna niyet, “Niyet ettim. Allah rızası için, Cuma namazının ilk sünnetini kılmağa, döndüm kıbleye” diye yapılır.
2 – Sonra, cami içinde ikinci ezân ve hutbe okunur.
3 – Hutbe okunduktan sonra, kâmet okunup cemâat ile Cuma namazının iki rek’atlik“farzı” kılınır.
4 – Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rek’atlik “Son sünneti” kılınır. Bunun kılınışı öğle namazının ilk sünneti gibidir.
5 – Bundan sonra, “Üzerime farz olan kılamadığım son öğle namazının farzını kılmağa” diye niyet ederek, “Âhir zuhur” namazı kılınır. Dört rek’atlik bu namazın kılınışı öğle namazının farzının kılınışı gibidir.
6 – Sonra da, iki rek’at “Vaktin sünneti” kılınır. Kılınışı, sabah namazının sünnetinin kılışını gibidir.
7 – Bundan sonra, Âyetel-kürsî ve tesbihler okunup, duâ edilir.

Cuma Gününün Sünnet ve Edebleri

1 – Cumayı perşembe gününden karşılamak.
2 – Cuma günü gusl abdesti almak.
3 – Başı traş etmek. Sakalın bir tutamdan fazlasını ve tırnakları kesmek. Temiz elbise giymek.
4 – Cuma namazına mümkün olduğu kadar erken gitmek.
5 – Ön safa geçmek için, cemâatin omuzlarından aşmamalıdır.
6 – Câmide namaz kılanın önünden geçmemek.
7 – Hatib efendi minbere çıktıktan sonra hiç bir şey söylememek, konuşana işaretle bile cevap vermemek ve ezânı tekrarlamamak.
8 – Cuma namazından sonra Fâtiha, Kâfirûn, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini yedi kere okumak.
9 – Ehl-i sünnet âlimlerinin kitablarından anlatan âlimlerin dersinde, va’zında bulunmak.
10 – Cuma gününü, hep ibâdetle geçirmek.
11 – Cuma günü salevât-ı şerîfe getirmek.
12 – Kur’ân-ı kerîm okumak, (Kehf) sûresini okumalıdır.
13 – Sadaka vermek.
14 – Ana-babayı veya kabirlerini ziyâret etmek.
15 – Evin yemeklerini bol ve tatlı yapmak.
16 – Çok namaz kılmak. Kazâya kalmış namazı olanlar, kazâ namazı kılmalıdır.
17 – Cuma gününü âhıret işleriyle geçirmek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler