HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan AllAfrica'ya mülakat verdi

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) - "(FETÖ okullarına ilişkin) Öncelikle hemen hiç geciktirmeden ne çocuk, ne yeğen hiçbirisini bunların okullarına kesinlikle göndermeyin. Bunlar için eğitim-öğretim sadece güzel bir maskedir ve bu maske altında, hatta hatta din de bir maskedir" - "Artık bunların (FETÖ mensuplarının) Türkiye Cumhuriyeti'yle yakından uzaktan alakası yok. Ama isimlerine bunlar yine Türk şeyini koyabilirler, bunlarda her türlü yalan var, aman bu oyuna gelinmesin, Afrika'nın bu oyunu bir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrikalıların çocuklarını Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) okullarına göndermemesi yönünde uyarılarda bulunarak "Öncelikle hemen hiç geciktirmeden ne çocuk, ne yeğen hiçbirisini bunların okullarına kesinlikle göndermeyin. Bunlar için eğitim-öğretim sadece güzel bir maskedir ve bu maske altında, hatta hatta din de bir maskedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24-27 Aralık'ta Sudan, Çad ve Tunus'a yapacağı resmi ziyaret öncesi AllAfrica internet sitesine mülakat verdi.

15 Temmuz öncesinde birçok Afrikalının çocuklarını FETÖ'nün okullarına gönderdiğinin hatırlatılması üzerine, Erdoğan, şunları söyledi:

"Öncelikle hemen hiç geciktirmeden ne çocuk, ne yeğen hiçbirisini bunların okullarına kesinlikle göndermeyin. Bunlar için eğitim-öğretim sadece güzel bir maskedir ve bu maske altında, hatta hatta din de bir maskedir. Biliyorsun Maun Suresi'nde Rabbimiz ne buyuruyor, hatta lanetle anıyor, kimi? Namaz kılanları anıyor. Niye? Çünkü onlar namaz kılarlar ama, namazın şuurunda değiller. Şimdi biz buradan hareketle bu oyuna gelmeyeceğiz. 15 Temmuz'da bu ülkede darbe girişimini yapan kim? Bunlar. Artık bunlar tespit edildi mi? Tespit edildi."

FETÖ'cülerin bir kısmının çeşitli hapis cezaları ve ağırlaştırılmış müebbete mahkum olduğunu anlatan Erdoğan, "Bunlar beni, ailemi öldürmeye gelenler. Ama Rabbim bizleri hıfzetti, korudu ve dakikalarla biz onların bombalarından kurtulduk. Ama 2 polisim, korumam maalesef bunların, o zalim, ne yazık ki, adamları tarafından şehit edildi. Biz 251 şehit vermişiz, 2 bin 193 gazimiz var. Bakın, şu mekan gazi mekandır ve bu mekanın etrafında 29 şehit var, 36 gazi var. Şu gördüğünüz mekan şehitler mekanıdır, üzerinde hilal, yıldız olan, onu onun için oraya yaptık. Niye? Unutulmasın diye." ifadelerini kullandı.

- "Bu oyuna gelmeyin"

Aynı zararı Afrika'nın da görmemesi için uğraştıklarını ve söz konusu kişilerin bu yollarla çok büyük paralar kazandığını söyleyen Erdoğan, "Düşünün, sene 1999, bu işin başındaki baş terörist FETÖ Amerika'ya kaçtı. Nerede şu anda? Pensilvanya'da ve biz Amerika'dan kendilerine 85-90 koli belge göndermemize rağmen istiyoruz, hala alamadık. Bu nasıl ittifaktır, nasıl stratejik bir ittifaktır, vermiyorlar değil mi? Yarın aynı şeyi bizden Amerika istese, ben de Amerika'ya vermeyeceğim. Niye? Önce sen orada benim 251 şehidimin katili, 2bin 193 gazimin müsebbibi sizde duruyor, dosyalar elde, hakkında verilmiş müebbet hapis kararları var, ağırlaştırılmış müebbet hapis kararları var, siz onu vermiyorsunuz, benden bunları istiyorsunuz; hayır, alamayacaksınız. Vereceksiniz, bizde yargılanacak. Bizde idam yok, ama Amerika'da idam var. Ver, benim ülkemde yargılansın, niye vermiyorsun?" diye konuştu.

Erdoğan, Afrikalıların bu oyuna gelmemesi için Türkiye Maarif Vakfını kurduklarını belirterek vakfın daha kaliteli eğitim ve öğretim vereceğini ve diğerleri gibi para hırsıyla bu işe girmediğini söyledi.

"Sudan'da Sudan Hükümetinin Maarif vekaletiyle, Milli Eğitim Bakanlığıyla iş birliği yaparak orada biz okulları devralıyoruz ve Maarif Vakfı orada bu eğitim-öğretimi verecek, Çad'da aynı şekilde, Tunus'ta aynı şekilde." diyen Erdoğan, buna rağmen hala bazılarının farklı isimlerle tekrar devreye girdiğini ve yönetimleri aldattığını söyledi.

Erdoğan, "Artık bunların Türkiye Cumhuriyeti'yle yakından uzaktan alakası yok. Ama isimlerine bunlar yine Türk şeyini koyabilirler, bunlarda her türlü yalan var, aman bu oyuna gelinmesin, Afrika bu oyunu bir defa artık bozması lazım. Herhangi bir şey varsa bize sorulsun, biz onlara en güzel şekilde cevabını veririz. Büyükelçiliklerimizi vasıtasıyla da bu işleri lütfen takip ederlerse, bizim birliğimiz, beraberliğimiz her şeyin önünde olacaktır. Bu dayanışmayı özellikle istiyoruz." dedi.

- "İslam dini köle pazarlığını asla tasvip etmez"

Afrikalı göçmenlerin köle pazarında satıldığı haberlerine ilişkin, Erdoğan, Türkiye'nin 3,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirterek, bu kişilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin İslami, insani ve vicdanı görevi bunu gerektirdiği için şu ana kadar 30 milyar dolar harcama yaptıklarını ve yapmaya da devam ettiklerini belirterek "Ve şu anda Avrupa Birliği'nden bir şey geldi mi? Söyleyeyim, şu ana kadar gelen 900 milyon avrodur. Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliğinden bir şey geldi mi? Gelen 550 milyon dolardır. Ama harcadığımız 30 milyar dolardır. Şimdi bütün bunlar bizim için birer görev, biz yapmaya devam edeceğiz gelse de gelmese de, çünkü veren el, alan elden hayırlıdır." ifadelerini kullandı.

Erdoğan kölelik meselesine ilişkin, söz konusu sığınmacıların hiçbirisinin bir köle olarak alınıp satılmasına asla müsaade etmediklerini çünkü İslam'da bunun asla tasvip edilmediğini dile getirdi.

Göçlerin riskleriyle ilgili Afrikalı gençlere uyarılarının sorulması üzerine Erdoğan, "Hele hele Libya'da, tüm Libyalı yöneticilere ve Libyalı gençlere sesleniyorum; aman bu oyuna gelmeyiniz. Artık bizim dinimizin men ettiği bu köle pazarlarına asla saygı duymayınız, oraya düşmeyiniz, düşenleri de kurtarınız. Çünkü bu İslam'ın ve Müslümanların en önemli yanıdır, en zengin yanıdır. Ben bütün oradaki kardeşlerimi Hazreti Ebubekir Radiyallahu Anh olmaya davet ediyorum, onları kurtarsınlar. Bunu başarırlarsa inanıyorum ki Libya arzuladığı o aydınlık geleceği de ne yapacaktır? Yakalayacaktır." ifadelerini kullandı.

Libya'nın fakir bir ülke olmadığını ve fakat Libya'nın bu konuma düşürüldüğünü söyleyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Düşürenler kim? O egemen ülkeler. O egemenlik taslayanlar var ya, Libya'nın paraları hala onların bankalarında duruyor, Libya'nın Merkez Bankasında durmuyor. Bütün mesele biz burada Libya'nın yöneticileri olarak süratle aradaki kırgınlıkları, ayrışmayı, bunları giderip demokratik bir sürecin içerisine bir an önce girmek lazım. Libya halkının iradesine saygı duymak lazım ve saygı duyarak Libya'nın genelinde seçimle iş başına gelen bir yönetim ve o yönetime sadakatle bağlı olan bir Libya halkı bizim de özlediğimiz bir Libya halkıdır. Ve şunu bir defa görmemiz lazım: İnanın Libya Afrika'da örnek olabilecek bir ülke. Niye? Kıyı sahiline baktığınız zaman devasa, bu kadar büyük. Araziye bakıyorsun, devasa bir arazi. Nüfus, o araziye göre çok az. Şimdi bizim bunu bir an önce gidermemiz lazım ve süratle kalkınma hamlesini Libya'nın başlatması lazım. Ben Libya'yı çok seviyorum ve Libya'nın şu andaki durumuna da çok çok üzülüyorum. Temenni ederim ki, bir an önce bunu başarırız, Libya'nın kendi iç barışını sağlamada bize, şahsıma ve Türkiye'ye ne düşerse biz onu yapmaya varız."

Erdoğan, Afrika'nın kalkınmasında kadınların oynayacağı role ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, özellikle siyasette kadınların aktif rol almasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Eğitim- öğretim ve aynı şekilde sağlıkta da kadınların yerlerini alması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "İş hayatında özellikle kadınların da bir yerinin olduğunu kimsenin unutmaması lazım. Daha ileri gidiyorum, sivil toplum kuruluşlarında kadınların temsil yetkilerini ellerinde bulundurması bana göre çok çok büyük önem arz ediyor." dedi.

Erdoğan, Türkiye'de kadınların yargı dahil birçok alanda yerini aldığını ifade ederek bunun aynı şekilde Afrika ülkelerinin de olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Bu rekabetin içerisinde kadınların yer alması inanıyorum ki eşdeğer bir gücü, eşdeğer bir potansiyeli de ortaya koyacaktır. Tabii buradaki bütün mesele nedir? Ehliyettir, liyakattır. Ehliyet ve liyakat olduktan sonra ön kesmeye hiç gerek yok. Bir zamanlar bizim ülkemizde de, yani Parlamentoda falan kadınlar yok denecek noktadaydı, ama şu anda hatırı sayılır bir seviyeye geldi, yani yüzde 14 gibi bir orana ulaştı ve önümüzdeki seçimlerde bunun çok daha yüksek oranlara çıkacağına inanıyorum." diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Devletin tüm kurumlarında, en üst seviyedeki yöneticilerden tutunuz çeşitli kademelerde hanım kardeşlerimizin görev aldığını görüyoruz, bunların devam etmesi lazım. Tabii bütün mesele ayrımcılığı ortadan kaldırmak çok çok büyük önem arz ediyor. Ama ben kadınların özellikle ve özellikle sivil toplum kuruluşlarında çok aktif olmalarının önemine inanıyorum. Ve kadın haklarıyla ilgili bu tür sivil toplum kuruluşları dünyada çok iş görüyorlar; buna özellikle inanıyorum. Ve Afrika'daki kadınların da bu konuda çok şeyler yapacağını görür gibiyim."

(Sürecek)

(AA)

En Çok Aranan Haberler