HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Askerimizi geri çekmeyeceğiz

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Musul'a yapılan asker sevkıyatıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Irak, ülkemize yapılacak herhangi bir terör saldırısına karşı tedbir alamazsa biz alırız" diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Dünyaya gelen torunuyla ilgili soru üzerine Erdoğan, "Rabbimize hamdolsun bu beşinci torunumuz, erkek. Gerek annesinin gerekse torunumuzun sağlık durumları gayet iyi. Adeta dün gece bizi beklediler. Bizler Bosna Hersek Devlet Konseyi başkanlarını uğurladıktan sonra ayrıldık. Gerek babası, gerek şahsım, gerek annesi bu doğuma yetiştik. Sağlıklı bir doğum gerçekleşti. Dünürümün adı birinci adı olmuş oldu, Sadık. İkinci adı noktasında şu anda istişareler devam ediyor. Ablasının arzusu ve ağabeyinin arzusu var. Hayırlısıyla bir tanesinde bir karar verilecek" diye konuştu.

ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ

Gaziantep'teki "özel güvenlik bölgesi" uygulamasına ilişkin soruya Erdoğan, "Bölgenin hassasiyetleri çerçevesinde atılmış bir adım, alınmış bir karar. Şu anda 15 gün olarak alınmış bir karardır. 15 günden sonra ne getirir ne götürür bunu gelişmeler gösterecektir" yanıtını verdi.

Bölgenin özellikle Mare-Hercele hattı olmak üzere Türkiye için hassas olduğunu dile getiren Erdoğan, "Fırat'ın batısı olarak da Türkmen kardeşlerimizin Akdeniz'e doğru uzandıkça, o bölgeler Türkmen kardeşlerimizin yaşadığı bölgeler. Onlar bizim için ayrı bir hassasiyet kesbediyor. Bundan dolayı da tüm güvenlik güçlerimiz buradaki hassasiyeti artırmış durumdalar. Şu anda gelişmeleri hep birlikte izliyoruz. Gelişmelere göre de kararlar ona göre yeniden farklı bir şekilde ele alınabilir" dedi.

Türkmenistan'la yeni bir doğalgaz anlaşması, işbirliğinin söz konusu olup olmayacağına ilişkin soruya da Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Türkmenistan'la bu konular her zaman gündemimizde oldu. Her zaman görüştük, görüşüyoruz. Tabi ki bu defa da yine mevcut gelişmeler sebebiyle olsun, bunun dışında olsun, hatta hükümetten hükümete olmaktan çok hükümetten özel sektöre olmak suretiyle de birçok adımları daha önce de değerli kardeşim Berdimuhamedov ile görüşmüştük. Bunlar tekrar gündemimizde yer alabilecek konulardır. Bunları kendileriyle görüştükten sonra dönüşte de tekrar bunları siz basın mensuplarımızla gerek hükümetimiz gerekse şahsım, değerlendirme- bilgilendirme noktasında ele alır."

"IRAK TEDBİR ALAMIYORSA BİZ ALIRIZ"

Erdoğan, "Irak Başika'daki Türk askerinin varlığı, Irak merkezi yönetimi tarafından bir takım itirazlara yol açmıştı. 'Irak'ın hassasiyetleri göze alınarak yeniden tanzim edileceği' yönünde bilgiler geliyor. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusunu, şöyle cevapladı:

Burada çok açık, net bir şeyi ifade etmem lazım. Tabii Irak üzerinde birçok ülkenin şu anda attığı adımlar, yaptıkları operasyonlar var. Biz o ülkelerin hiçbirine benzemiyoruz, biz çok farklı bir ülkeyiz. Zira başta DAİŞ terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütlerinin cirit attığı bir yer Irak. Bu terör örgütleri Türkiye için her an bir tehdit unsurudur. Bizim için bir tehdit algısı oluşturmaktadır. Fakat oraya farklı ülkelerden gelenlerin bu tehdit algısıyla yakından uzaktan herhangi bir alakası yoktur. Söylenen nedir 'Biz davete icabetle Irak'a geldik'. Kabul de yani biz şimdi ülkemize yapılacak bir saldırıda merkezi yönetimin davetini mi bekleyeceğiz Böyle bir şey bekleme diye bir lüksümüz yok. Tam aksine biz diyoruz ki Irak merkezi yönetimi eğer oradan ülkemize yapılacak herhangi bir terör saldırısına gerekli tedbiri alamıyorsa, bu tedbirlerimizi biz alırız."

Söylediği ifadelerin yeni kullanılmadığını belirten Erdoğan, "Başbakanlığım döneminde de Irak'ın yetkilileriyle, önceki başbakan dahil olmak üzere bunları hep konuştuk. 'Ya siz bu tedbirleri alın, alamıyorsanız bu tedbirleri biz almak durumunda kalacağız. Bizi buna sevk etmeyin' diye defaatle bunları söylemişizdir. Şu andaki gelişmelerde de gerek DAİŞ'in Irak'taki şu anda gerçekleştirmiş olduğu işgal, ki bu işgale karşı da merkezi yönetim henüz herhangi bir şey yapamamıştır" dedi.

"1,5 YIL ÖNCE NEREDEYDİNİZ?"

Erdoğan, Türkiye'nin geçen yıl sonunda Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin talebi üzerine oraya, eğitim vermek üzere asker gönderdiğine işaret ederek, "Şu anda Başika Kampı'nın kurulmasından bu yana neredeyse 1,5 yıla yakın zaman geçti. İnsana sormazlar mı, 'Siz 1,5 yıl önce neredeydiniz?' diye. Buralar kuruldu, buralarda bu adımlar, yapılandırmalar vesaire hepsi yapıldı. Şimdi kalkıyorsunuz böyle bir açıklamada bulunuyorsunuz" diye konuştu.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun Irak merkezi yönetimiyle görüştüğünü hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Gerek Sayın Başbakan gerekse iki müsteşarımızla da bugün konferans yaptık, görüşmemizi gerçekleştirdik. Biz bu işin yani şu anda, askerimizi geri çekmek gibi bir şey söz konusu olamaz. Oradaki eğitim verme sürecine kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Ama bunu bir mutabakat içerisinde sürdüreceğiz. Bütün oradaki bulunmamız, bir muharip asker bulundurma noktasında değil, sadece bizim orada eğitim veren subaylarımızın, askerimizin korumasına yönelik ayrıca bir takviye olmuştur. Açıklanan rakamların hepsi uçuktur. Bu rakamların orada bizim bulundurduğumuz asker sayısıyla da yakından uzaktan hiç mi hiç alakası yoktur. Şu anda da bu açıklamayı öyle zannediyorum ki hükümetimizin de yapmış olması lazım ve Irak merkezi yönetimiyle de arkadaşlarımız bu mutabakatla dün akşam dönmüş oldular."

IRAK TÜRKİYE'Yİ ŞİKAYET EDİYOR

Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede eğitim amacıyla Musul'a asker göndermesinin ardından Irak merkezi hükümetiyle patlak veren diplomatik kriz sürüyor. Yaşanan krizide son hamle Irak Başbakanı Haydar Abadi'den geldi. İbadi, Türk askerlerinin çekilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne resmi başvuru yapılması talimatını verdi.

Irak Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin asker göndermesi "işgal ve BM prensiplerinin çirkin şekilde ihlali" olarak değerlendirildi. Askerlerin gelişine kendilerinin izin vermediğini ve bunun da Irak'ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiği savunuldu.

Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen talimatta, “Türkiye'nin ve Türk askerinin yaptığı bu ihlalin BM Güvenlik Konseyi'nin emriyle derhal sonlandırılması, askerlerin ön şartsız olarak sınırın gerisine çekilmesinin talep edilmesi” istendi. Benzeri tek taraflı eylemlerin tekrarlanmaması ve uluslararası ilişkiler ile bölgesel güvenliğin tehlikeye atılmaması gerektiği belirtildi.

Yazılı açıklamaya göre Irak ayrıca, konunun BM Güvenlik Konseyi'nde özel bir oturumda ele alınmasını talep etti.

BAŞBAKAN'DAN BAŞİKA YORUMU

Başbakan Davutoğlu, Musul'daki Türk askeri için kampın gizli olmadığını söyledi. Davutoğlu, "Konuyu provoke eden taraflar Türkiye ve Irak değildir. Bunu yapan 3. tarafların kim olduğunu biz çok iyi biliyoruz. Bazıları bu olay üzerinden kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak Türkiye'yi hedefe alıyorlar" diye konuştu.

BAŞBAKANLIK: DESTEKTE KARARLIYIZ

Türkiye Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın dün Irak'ta, aralarında İbadi'nin de bulunduğu Iraklı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, "Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne duyulan saygının vurgulandığı" ve Türkiye'nin "DEAŞ terör örgütüne karşı mücadelede Irak yönetimine verdiği desteğin sürdürülmesi konusundaki kararlılığının teyit edildiği" belirtildi.

En Çok Aranan Haberler