HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Millet hazır!

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa ve başkanlık sisteminin toplumun tüm kesimlerine anlatılması için ilk startı verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yeni Anayasa" konulu toplantıda konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

* Bu tür toplantılarla çalıştaylar tüm kesimleri içine alan Yeni Anayasa süreci hızla olgunlaşacaktır. Demokrasiye inanan herkesin milletin talebine saygılı olması gerekir.

* Milletimiz sivil toplum kuruluşları aracılığıyla artık konuya el koymuştur.

* Bugüne kadar kullanılan anayasayaların hepsi ithaldir, yerli değildir. Şimdi biz yerliye, milliye dönmeliyiz. Biz yeni anayasa dedikçe birileri bundan ciddi anlamda rahatsız oluyor. Yani mevcut anayasadan memnunlar.

* Mevcut anayasa sürekli değiştirilen ıslahı mümkün olmayan bir metin konumundadır.

* Anayasa metinleri bir toplum sözleşmesidir. Oysa ki bizdeki bir dayatmadır. Mevcut anayasa artık bu vücuda dar geliyor. Yeni anayasa ne kadar geniş bir katılımla inşa edilirse tatbiki de o derece güçlü olur.

* Yeni anayasa ruhuyla diliyle milletimiz tarihini kültürünü yansıtan bir anayasa olmalı, Bu anayasaya baktığımızda millet kendini görmeli, tarihini görmeli.

* Yeni anayasanın yapımında uslübu çok iyi belirlemeliyiz. 2011'deki uslübun sonuç vermediğini gördük.

"MİLLET HAZIR"

* Yeni anayasa yazımı için millet hazır da seçkinler hazır değil.

* En çok tartışılacak konu hiç şüphesiz ki güçler ayrılığı mesele olacaktır. Yasama organı olan Meclis'imiz gazi bir Meclis'tir. Parlementer sistemin ülkemizde miadını doldurduğunu düşünüyoruz.

* Şu yanlışı peşinen düzeltmek istiyorum. Başkanlık Sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Bu meseleyi Cumhurbaşkanlığım zamanında, Başbakanlığım zamanında da konuştum, Belediye Başkanlığı zamanımda da konuştum.

* Bugün Türkiye tarihinde ilk defa milletin kendi tercihi olarak milletin yeni anayasasını ve başkanlık sistemini tartışabilmektedir. Bu bile başlı başına bir kazançtır. Yapmamız gereken milletin başkanlık sistemi konusunda bilgilendirilmesi önem arz ediyor.

"SANDIKTAN ÇIKAN CUMHURBAŞKANI BİR KENARDA DURAMAZ"

* Başkanlık sistemi ile ilgili önemli bir avantajımız, Cumhurbaşkanı'nın doğrudan millet tarafından seçilmiş olması. Seçimle gelen cumhurbaşkanının sembolik konumda bulunması düşünülemez. Meclis'in seçtiği Cumhurbaşkanlarının da siyasi gündemin dışında kaldığını da söyleyebilmemiz mümkün değil. Kendimizi kandırmayalım, bizzat 2003-2007 yılları arasında tecrübe ettik. Sandıktan çıkan Cumhurbaşkanı'nın bir kenarda oturmasını bekleyenler bu milleti tanımıyor, siyaseti de bilmiyor demektir.

* Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la bu işin yürümesi fevkale güçtür. Hadi biz uyumlu biçimde çalışıyoruz ama aynı siyasi gelenekten gelmeyen Cumhurbaşkanı ile de ben çalıştım. Ne getirdiğini, götürdüğünü biliyorum. Damdan düştüm. Yarın değişik siyasi anlayışlardan iki kişi olursa bu nasıl yürüyecek?

"KARAR ASİL OLAN MİLLETE BIRAKILMALI"

* Benim teklifim, kararım milletimize bırakılmasıdır. Nihai kararı vekiller değil asil olan millet vermelidir.

* Bizdeki mevcut sistem dalgalanmalara, krizlere çok açık. Bunun bedelini millet olarak ödüyoruz. 1994 ve 2001 krizleri, dünyada sorun yaşanmayan ama bizim ülkemizde ortaya çıkan krizlerdir. Buna rağmen 2008 yılındaki dünyayı sarsan kriz istikrarlı Türkiye'ye teğet geçmiştir.

* 7 Haziran'dan sonra koalisyon zeminini fırsat bilen yamyamlar ülkemizi kan gölüne çevirdi.

* Devlet içinde devlet kurmaya çalışanların dünyayı başlarına yıkarız, bunun böyle bilinmesi lazım.

Başkanlık sistemi nedir?

Başkanlık sistemi, devlet yönetiminde tek bir kişinin başkanlığında hükûmet etme ve devleti yönetme esasına bağlı siyasi sistem. Başkanlık sisteminde yasamanın yürütmeyi fesh etme yetkisi yoktur.

Yasama, yürütme ve yargı organları arasında kesin bir ayrıma ve dengeye dayanan, yasama ve yargı organlarının demokratik denetimi içinde, yürütmenin iktidar olanaklarını genişleten bir hükûmet sistemidir. Başkanlık sistemi, Başkanlık hükûmeti sistemi olarak da adlandırılmaktadır.

Teorik olarak, başkanlık, yarı başkanlık ya da parlamenter sistemin birbirine üstünlüğü yoktur. Bu üç sistem, liberal demokrasilerde uygulanan hükümet sistemleridir. Amerika başkanlık, Almanya parlamenter ve Fransa yarı başkanlık sisteminde demokratik ülkelerdir.

Başkanlık sisteminde, üst düzey atamalar, anlaşmalar, bütçe, veto, yüce divan yargılaması gibi yasama ile başkan arasında fren ve denge araçları bulunmaktadır.

Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler genellikle cumhuriyet olduğu için devlet başkanları Türkçede cumhurbaşkanı olarak adlandırılır: İran Cumhurbaşkanı, Güney Kore Cumhurbaşkanı gibi. Yalnız Amerika Birleşik Devletleri de bir cumhuriyet olmasına rağmen, ülkenin resmî adında cumhuriyet geçmemesi sebebiyle ABD cumhurbaşkanı çoğunlukla sadece başkan olarak adlandırılır.

En Çok Aranan Haberler