Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis arasında Ankara'da yapılan görüşme sona erdi. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantı sonrasında iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.
İşte Erdoğan'ın açıklamasından satır başları:
"Diyalog kanallarını açık tutma noktasında karşılıklı mutabakatımızı teyit etmiştik. Değerli Miçotakis'in 5 ay sonra ziyarette bulunması Atina mutabakatının bir yansımasıdır. Türkiye-Yunanistan arasındaki işbirliği ruhunun gelişmesi ülkeler ve bölgemiz için iyi olacaktır.
Görüşmemizde konuları etraflıca ele aldık. Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarma konusunda çalışıyoruz. Yunanistan ile terörle mücadele konusunda işbirliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine, bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız. Yunanistan'dan beklentilerimizi Miçotakis ile bir kez daha paylaştım. Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözüme kavuşması önemli.
Türkiye, kültürel mirasın korunması konusunda örnek alınan bir ülkedir. Kariye Camii de yeni kimliği ile herkesin ziyaretine açıktır."
İşte Miçotakis'in açıklamalarından satır başları:
"Öncelikle olağanüstü misafirperverliğinize teşekkür ediyorum. Türkiye ile aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor.
Müslüman azınlığın biz Yunanistan'ın sosyal ve kültürel hayatına katkısı çok büyüktür. Ne yazık ki Türkiye'de hristiyan azınlığın sayısı ufalmıştır. Burada da dini özgürlük ve hristiyan eserlerinin UNESCO anlaşmalarında ve şartlarında öngörüldüğü gibi koruma altına alınması gerektiğine inanıyoruz.
Açıklıkla ve samimiyetle dile getirdiğim gibi Kariye'nin tekrar bir ibadet yeri olarak işlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu. Bu olağanüstü mekânın bütün insanlığın bir eseri olduğunu, bütün insanlığa ait olduğuna inanıyorum.
Rusya'nın despotik tavrını hem de Orta Doğu'da gerçekleşen gelişmelerin karşısında bunları reddettiğimizi dile getirdik. Türkiye'de özellikle Orta Doğu konusunda görüş ayrılığı söz konusu olmaktadır. İsrail'in bir terörde verdiği kurbandan sonra Gazze bölgesine girmesi ve terör örgütü olarak kabul ettiğimiz Hamas'ı Türkiye'nin değişik bir yaklaşımla, değişik bir nitelemeyle gördüğünü biliyoruz. Ancak bölgede akan kanın durdurulması konusunda ikimizi de hemfikiriz. Gazze'deki sivil insanların korunması gerektiği konusunda hemfikiriz.
Refah'ta bir kara işgalinin ve hücumunun kabul edilmez olacağı konusunda hemfikir kaldık. Uluslararası camianın üyesi olarak bu konularda mutabık kaldık. Çözümü henüz kavuşmamış Kıbrıs konusunda da uluslararası mevzuat ışığında bir çözüm bulmak çok önemli."
Erdoğan, Miçotakis'in sözleri sonrasında "Mutabık kalmadığımız bir konu var. Ben Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas'a terör örgütü dersek acımasız bir yaklaşım olur" dedi.