ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in resmi daveti üzerine bu ülkeye gitti. Gül'e Mısır ziyaretinde eşi Hayrulnisa Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve çok sayıda gazeteci eşlik ediyor.
Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Mübarek'le yapacakları görüşmelerin yanısıra, Mısır Başbakanı, Dışişleri Bakanı, Halk Meclisi Başkanı ve Şura Meclisi Başkanı'nı kabul edeceğini belirten Gül, ayrıca Kahire'deki Arap Ligi Merkezi'ni de ziyaret edeceğini kaydetti.,
Gül, Türkiye ile Mısır arasında en üst düzeyde siyasi istişare mekanizması bulunduğunu ifade ederek, "Doğu Akdeniz'in en önemli iki ülkesi olan Türkiye ve Mısır'ın
barış ve istikrara katkıları malumdur. İki ülkenin bu amaçla işbirliği yapmaları önem taşımaktadır.
Bu çerçevede, Mısır'la her iki ülkeyi yakından ilgilendiren Orta Doğu Barış Süreci'ndeki gelişmeler, Irak ve Lübnan'daki durum, Filistinliler arasındaki bölünmüşlük, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın korunması gibi bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de gözden geçireceğiz. Türkiye-Mısır ikili ilişkileri özellikle son dönemde bütün alanlarda önemli bir ivme yakalamıştır.
Ziyaretim sırasında ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi ve geliştirilmesi için neler yapılabileceğini ele alacağım" dedi. Bu bağlamda, Türk ve Mısırlı işadamlarını bir araya getiren Türk-Mısır İş Forumu'nun yarın düzenlenecek toplantısına da katılacağını anlatan Gül, ziyaretinde resmi heyete ilaveten değişik sektörleri temsil eden geniş bir işadamları topluluğunun da kendisine eşlik edeceğini söyledi. İş forumu toplantısında; iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için gereken altyapının mevcut olduğunu, bunun en verimli şekilde kullanılabilmesi için gerekli siyasi iradenin bulunduğunu vurgulayacağını belirten Gül, şöyle devam etti:
"Türkiye ve Mısır arasında ekonomik alanda gelişen ilişkilerin güzel bir örneği olan ve 6 Ekim Sanayi Şehri'nde kurulacak Türk Sanayi Bölgesi'nin temel atma törenine de katılacağım. Türkiye; Avrupa, Asya ve Afrika arasında, Mısır da Afrika ve Orta Doğu arasında köprü işlevi görmektedir. Bu özelliklerden özellikle ekonomik alanda nasıl daha iyi bir şekilde yararlanabileceğimiz konusunu görüşmeler de açacağım. Türkiye ile Arap Ligi arasında 2 Kasım 2007 tarihinde İstanbul'da bir Türk-Arap İşbirliği Forumu Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma, Türkiye ile Arap Ligi arasındaki ilişkilerin siyasi istişare, ortak kalkınma planları ve kültürel işbirliğini de içeren daha geniş bir platforma taşınmasını amaçlamaktadır. Arap Ligi'ni ziyaretim sırasında, söz konusu anlaşmanın etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesini teminen yapabileceğimiz çalışmaları ele alacağım."
Gül, Mısır'da bulunduğu süre içerisinde Kahire ve İskenderiye'deki Türk şehitliklerini de ziyaret edeceğini vurgulayarak, son olarak 16 Ocak'ta İskenderiye'de İskenderiye Kütüphanesi ve kültürlerarası diyalog konularıyla ilgilenen Arına Lindh Vakfı gibi kurum ve kuruluşlar dahil, bazı temas ve incelemelerde bulunduktan sonra Türkiye'ye döneceğini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak, saat 17.30'da Mısır'a hareket etti. Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve diğer yetkiler tarafından uğurlandı.