YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Gül'den "dil Bayramı" Mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dil Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkçe'nin tarihi geçmişi, yapısı, diğer dillere etkisi...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dil Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkçe'nin tarihi geçmişi, yapısı, diğer dillere etkisi ve varlığıyla dünyada özel bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Türk diline sahip çıkmanın, onu geliştirmenin ve zenginleştirmenin her neslin önde gelen görevi olduğunu hatırlatmak istiyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dil Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Gül, mesajında, dilin; birlik ve beraberliğin temeli, kültürün ana unsuru olduğunu ifade etti. Milletin ortak hafızasını, hatıralarını, duygu ve düşüncelerini, gelenek ve göreneklerini yansıtan bir ayna olan Türkçe'nin, geçmişle gelecek arasında bir köprü işlevi gördüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün başkanlığında 1932 yılında toplanan Birinci Dil Kurultayı'nın ardından büyük gelişme gösteren Türkçe'nin, tarihi geçmişi, yapısı, diğer dillere etkisi ve kelime varlığıyla dünyada özel bir konuma sahip olduğunu kaydetti. "Bugün bu büyük hazine, dünyanın hemen her köşesinde sesini duyurmakta ve yankılanmaktadır" diyen Gül, şunları kaydetti:

"Türkçe'nin yeryüzünde konuşulan en zengin, en köklü diller arasında yer alması milletimiz için gurur vesilesidir. Son yıllarda dünya çapında ses getiren edebi eserler üretilmesi de dilimizin anlatım gücünü ve zenginliğini en güzel şekilde gözler önüne sermektedir. Türkçe'nin bir medeniyet, edebiyat, eğitim, kültür ve bilim dili olarak geliştirilmesi, binlerce yıldır olduğu gibi nesilden nesile aktarılarak yaşatılması en önemli sorumluğumuzdur. Türk diline sahip çıkmanın; onu geliştirmenin ve zenginleştirmenin her neslin önde gelen görevi olduğunu hatırlatmak istiyorum. Her şeyden önce dilimizin gücüne inanarak, Türkçe'yi doğru ve güzel kullanmak konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Çalışmaları ve eserleriyle topluma rehberlik yapan Türk Dil Kurumu'nun, eğitim kurumlarının, eğitimcilerin, yazar ve şairlerin, bilim adamlarının, sanatçıların, aydınların ve medya kuruluşlarının, dilimize sahip çıkma ve koruma şuurunun toplumda yerleşmesi amacıyla katkılarını sürdüreceklerinden şüphe duymuyorum. Bununla birlikte dilimizin popüler kültürlerden etkilenmemesi konusunda özellikle gençlerimizin daha özenli davranmaları içten beklentimizdir."

Türkçe ile ilgili sorunların ortak bilinç ve anlayışla yürütülecek çabalarla aşılabileceğine olan inancını da ifade eden Gül, dilin söz varlığını genişletmek amacıyla yürütülen bilimsel faaliyetleri ve gelişen kamuoyu duyarlılığını memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Gül, Türk dünyasının kültürel harcını oluşturan Türk dili ve edebiyatının Türk dünyası genelinde öğretilmesinin, kardeş ülkeler arasındaki işbirliğinin gelecek nesillere aktarılması açısından taşıdığı öneme de dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Gül, mesajını "Dil Bayramı'nda, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'e, dilimizin gelişmesini, zenginleşerek bugünkü seviyeye ulaşmasını sağlayanlara şükranlarımı sunuyor, aramızdan ayrılanları saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Bütün vatandaşlarımızın Dil Bayramı'nı kutluyorum" diye tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler