ANKARA(ANKA) - Gül, "Geçen sene daha duyarlı olduğunu gördüğüm bir çok önemli ülke bu sene o kadar da duyarlılıklarını göstermiyorlar. Buradan uluslararası camiaya da sesleniyorum ve "Suriye'de yaşanan bu insanlık faciasına, felaketine karşı herkes daha duyarlı hale gelsin' diyorum" diye konuştu.
-ULUSLARARASI KAMUOYUNA SURİYE ÇAĞRISI-
Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi'yi Çankaya Köşkü'nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorusu üzerine Suriye konusunda değerlendirmelerde bulunan Gül, Türkiye ile Suriye'nin ikili bir meselesi bulunmadığını belirtti ve "Türkiye ile Suriye arasında herhangi bir ikili mesele yoktur. İkili bir husumeti, çıkar çatışması yoktur. Ama Suriye'de olanlar bir insanlık olayıdır. Eğer bir ülke kendi halkının meşru taleplerine karşı düzenli ordusunu silahlı kuvvetlerini kullanır ve meşru talepleri bastırmak için karadan ve havadan şehirlerini bombalarsa o rejimin meşruiyeti kalmaz. Dolayısıyla biz böyle bir duyarlılıkla Suriye'ye karşı yeni politikamızı yürütüyoruz" dedi. Dünyanın Suriye'de yaşanan olaylara ilgisinin ve dikkatinin azaldığını söyleyen Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ümit ederiz ki bütün dünya da bu konuda daha duyarlı hale gelir. Burada şunu da ifade etmek isterim ki geçen sene daha duyarlı olduğunu gördüğüm bir çok önemli ülke bu sene o kadar da duyarlılıklarını göstermiyorlar. Buradan uluslararası camiaya da seslenmek isterim ki Suriye'de yaşanan bu insanlık faciasına, felaketine karşı herkes daha duyarlı hale gelsin."
-"ANNAN PLANI SON ŞANSTI"-
Suriye'de BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı "Annan Planı'nın" son şans olduğunu dile getiren Gül, bu şansın değerlendirilemediğini belirtti ve "O zaman da Türkiye Cumhurbaşkanı olarak tüm uluslararası camiaya şu çağrıyı yapmıştım: "Bu son fırsattır herkes elinden geleni yapmalı, herkes bu planın tam uygulanmasını sağlamalı' demiştim. O günden bu güne ölü sayılarının daha da arttığını bombalanan şehirlerin mahallelerin daha çoğaldığını görüyoruz. Dolayısıyla yapılacak şey halkın yanında olmak ve halkın meşru taleplerini anlamak, bu acımasız sürecin son bulmasını temin etmektir" dedi.
-"BELGESİ OLAN AÇIKLASIN"-
Suriye'nin düşürdüğü Türk uçağı hakkında sorulan soru üzerine Gül, olayın olduğu andan itibaren Türkiye'nin açıklamalarında bir tutarlılık olduğunu belirterek, "Bütün enkaz çıkartıldı, dikkatli şekilde teknik testlerden geçiyor. Bunlar tamamlandıktan sonra uçağımızın nasıl düştüğüyle ilgili nihai bir açıklama yapılacaktır. Bunun dışında elinde herhangi bir belgesi olan varsa onlar da açıklasın" dedi.
-"TAARRUZ DEĞİL AÇILIM"-
Yabancı bir basın mensubunun sorusu üzerine Türkiye'nin Afrika'ya ilgisinin "dürüstçe iyi niyetli insani ve siyasi amaçları olan bir açılım politikası" olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Gül, karşılıklı sevgi ve saygı içinde yardımlaşma sürecin devam etmesini dilediklerini söyledi. Benin'in Türkiye'nin önem verdiği bir Afrika ülkesi olduğunu belirten Gül, ilişkilerin daha ileri gitmesini amaçladıklarını ifade etti. Gül, benin ile Türkiye'nin karşılıklı olarak büyükelçilik açarak diplomatik ilişkilerini güçlendireceğini kaydetti. İlişkilerin bundan böyle Paris üzerinden değil iki ülkenin karşılıklı olarak gerçekleştireceğini kaydeden Gül, Benin'in Afrika'nın dönem başkanlığını yürüttüğünü söyledi.