CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere geri göndermesi gerektiğini belirterek, “Bütün bunlara rağmen yasa yürürlüğe girerse ortada çok açık bir şekilde Anayasa'ya aykırılık olması nedeniyle CHP bunu görmezlikten gelemez. Anayasa Mahkemesi seçeneği önümüzde durmakta” dedi.
-"CUMHURBAŞKANI GERİ GÖNDERMELİ"-
ANKA’ya konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis’te dün kabul edilen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı’nın açık bir şekilde Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Gül’ün geri göndermesi gerektiğini ifade etti.
Halk iradesinin 2007 yılındaki referandumda Cumhurbaşkanının görev süresinin 11. Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dahil olmak üzere 5 artı 5 olarak belirlendiğini belirten Hamzaçebi, “İradenin asıl sahibi olan halk iradesi 5 artı 5 olarak ortaya koyduktan sonra iradenin dolaylı temsilcileri olan vekillerin halkın yerine geçip süreyi ‘7 yıl olarak’ belirledim demeleri mümkün değildir. Cumhurbaşkanı görev süresine ilişkin düzenlemelerde kazanılmış hak gibi kavramlar olmaz. Cumhurbaşkanı herhangi bir memuriyet değildir” dedi.
Hamzaçebi ayrıca, 11. Cumhurbaşkanı için 2007 yılındaki seçimin TBMM’de gerçekleştirilirken Anayasa değişikliği yapıldığını ve sürenin 5 artı 5 olarak belirlendiğini belirterek, “Bu bilinerek 11. Cumhurbaşkanı seçimi gerçekleştirildi” dedi.
Bazı hukukçuların, ceza hukuku veya idare hukuku ilkelerinden hareketle “kazanılmış hak” diyerek çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade eden Hamzaçebi, Anayasa hukukuna, ceza hukuku, idare hukuk ilkeleriyle yaklaşılamayacağına işaret ederek, “Bu büyük bir hatadır” diye konuştu.
-“CUMHURBAŞKANI’NDAN BEKLENTİMİZ YASAYI GERİ GÖNDERMESİ”-
Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Gül’den beklentilerini de şu sözlerle anlattı:
“Bizim bu aşamada Sayın Cumhurbaşkanı’ndan beklentimiz yasanın Anayasaya aykırı olması nedeniyle bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade edilmesidir.Sayın Cumhurbaşkanı, konunun tarafı olması nedeniyle yasayı iade etme konusunda tereddüt yaşayabilir. Sanki kendisine yönelik bir değerlendirme yaptığı şekilde bir izlenim vermekten kaçınıyor olabilir. Ancak böyle düşünülmemesi gerekir. Yasa açık bir şekilde Anayasaya aykırıdır. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanı yasayı bir kez daha görüşmek üzere TBMM’ye iade ederse halk iradesine uygun hareket etmiş olur.”
-CUMHURBAŞKANI GERİ GÖNDERMEZSE, ANAYASA MAHKEMESİ SEÇENEĞİ MASADA-
Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı’nın yasayı geri göndermemesi halinde CHP’nin tavrının ne olacağına ilişkin şöyle devam etti:
“Bütün bunlara rağmen yasa yürürlüğe girerse ortada çok açık bir şekilde Anayasaya aykırılık olması nedeniyle CHP bunu görmezlikten gelemez. Biz tamamen yasanın Anayasaya uygunluğuyla ilgiliyiz. Sayın Abdullah Gül ve Sayın Erdoğan’ın kişiliklerinden hareketle onların siyasetlerinden hareketle bir değerlendirme yapmıyoruz. Sayın Başbakan CHP’ye gelip bir anayasa değişikliği yapalım diyerek Anayasaya geçici madde ekleme önerisinde bulunmuş olsaydı biz bunu değerlendirirdik. Ancak bu yolu Sayın Başbakan denememiştir. Yanlış olmuştur. 28 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Sayın Cumhurbaşkanı görev başında olması halinde kendisinin iradesi dışında Cumhurbaşkanlığı makamın tartışılır hale getirecek. CHP bu tartışmayı Cumhurbaşkanlığı makamının tartışılıyor olmasını doğru bulmaz. Anayasa Mahkemesi seçeneği önümüzde durmakta. Umuyorum o aşamalara gelmeden bir şekilde sağduyu ortaya çıkar ve Türkiye bu yanlıştan döner. Aksi takdirde Cumhurbaşkanlığı krizi kapımızda demektir.”
-TARHAN’DAN GÜL’E YANIT-
ANKA’ya konuşan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, Gül’ün, “Anayasaya aykırılığı iddia ediliyorsa ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi’ne gidebilir” sözlerini değerlendirdi. Bu konuda ilk tepki göstermesi gerekenin Cumhurbaşkanı olduğuna işaret eden Tarhan şunları kaydetti:
“Anayasa’nın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı Anayasanın uygulanmasını korumakla görevli. Anayasa’nın çoğunluk despotizmiyle gece yarısı değiştirildiğini gördük, Anayasa bir yasa önergesiyle değiştirildi. Anayasayı korumakla görevli Cumhurbaşkanı'nın bir şey yapması gerekir. Milletvekillerinin bu yanlışlığını Anayasaya sadakat yemini etmiş Cumhurbaşkanının düzelteceğini öngörüyorum. Anayasa ihlal edilmiştir.”(ANKA)