HABER

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ilk konuğu Papa Francis

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis ortak açıklama yaptı. Görüşmenin verimli geçtiğini belirten Erdoğan, "Farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ilk konuğu Papa Francis

Papa Francis, Türkiye ziyaretinin ilk durağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. İkili görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.

Papa'nın ziyaretinden ilginç kareler için TIKLAYIN!

Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Papa Françesko ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyaya önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ak Saray'daki ortak basın toplantısında yaptığı açıklamalardan satır başları:

- Bu ziyaretin, bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği, böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması son derece anlamlı. Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti çok önemsiyorum. Bunun barış umutlarını çoğaltacak çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün verilecek mesajlar sadece Vatikan'a değil tüm Müslüman coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak, oralarda da yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan fotoğraf, hiç şüphesiz bir umut fotoğrafıdır. Vatikan'dan gelen son yıllardaki kardeşlik mesajları büyük umut vadediyor.

- Batı'da ırkçılık, ayrımcılık, İslamofobi son yıllarda ciddi bir artış gösteriyor. Müslüman ülkelerde yaşayanlara önyargının hızla arttığını görüyoruz. İnsanlar, kendilerinden başka dine mensup kişiler tarafından tutucu, gerici ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanıyor.

SURİYE’DEKİ ‘DEVLET TERÖRÜ’NE VURGU
- Örneğin Batı dünyasında Müslümanların terörle özdeşleştirildiğini üzüntüyle müşahede ediyoruz. Yine Müslüman dünyasında Hristiyanlara şiddetle yaklaşan algıları esefle müşahede ediyoruz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki DEAŞ gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi örgütler uzun yıllar süren yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıştırılan, uzak tutulan, yalnız bırakılan insanlar bu örgütlerin açık hedefi haline getirilmişti.

- DEAŞ bütün dünyada her gün konuşuluyor, tedbirler alınıyor. Ancak Suriye’de 300 bin masum insanı öldüren, 7 milyon insanı ülke içinde veya ülkesinin dışında iltica etmesine neden olan durumu kimse ciddi manada konuşmuyor. Burada bir devlet terörü var. Suriye’deki devlet terörünü estiren bir kişi var. “Acaba o giderse onun yerine kim gelir ki” şeklinde hiçbir altyapısı olmayan bir yaklaşım sergileniyor.

- Kudüs’teki kısıtlamaları kimse görmüyor. Uluslararası camia buna da kayıtsız kalıyor. Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir devam eden PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalet isteyen herkesin ruhunda derin yaralar açıyor. Bugün buradan verdiğimiz veya vermekte olduğumuz mesaj bu olacaktır. Gerek Batı’da yükselen İslamofobi’ye gerekse İslam dünyasında Batı’ya yönelik şiddete karşı birlikte durmamız gerekiyor. Bunların karşısında eli kolu bağlı durmak, tarihe ve insanlığa karşı büyük bir haksızlık olacaktır. Hoşgörüsüzlüğe karşı birlikte çözümler üretmek ve uygulamak zorunda olduğumuza inanıyorum.

TARİHİ ADIMLA ATTIK
- Medeniyetler İttifakı projesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu girişimin yaşatılması ve daha işler hale getirilmesi umut verici olacaktır. Türkiye, birlikte yaşama kültürüne eşsiz katkılar sağlayacak birikime sahiptir. Türkiye özgürce kültürünü ve inancını yaşatabilmiştir. Ülkemiz sınırları içindeki azınlıklara yönelik tarihi nitelikte adımlar attık. Türkiye, birlikte yaşama kültürünü güçlü bir şekilde desteklerken, dünyaya da bunun mesajını samimi biçimde veriyor. Türkiye’nin birlikte yaşamak adına verdiği mesajların tüm dünya tarafından dikkate edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin tavsiyeleri gündelik siyaset içinde görmezden gelinmesin.

- Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ortak hareket etmeye çağırıyoruz. Sadece yakın coğrafyamızda değil; açılım politikamızla Afrika gibi çok çeşitli topraklardaki çevresel sorunlarla da yakında ilgileniyoruz. Türkiye bugün az gelişmiş ülkelere yıllık 45 milyon dolar yardım yapan bir ülke haline gelmiştir.

- Katolik aleminin ruhani lideri Papa Fransuva hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç kuşkusuz son derece olumlu izler bırakacaktır. Ziyaretini Hristiyan dünyasındaki önyargıları da kıracaktır diye düşünüyorum. Sizi ve heyetinizi ülkemizde görmenin memnuniyeti içinde tekrar teşekkür ediyorum, hepinizi saygı ve sevgiyle tekrar selamlıyorum.

PAPA’NIN AÇIKLAMALARI

- Doğal güzellikle ve tarihi açıdan zengin, antik medeniyetlerin izleriyle dolu iki kıta ve farklı kültürler arasında köprü vazifesi gören ülkenizi ziyaret etmekten ötürü çok mutluyum. Burası ilk yedi kilise konseyine ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Efes’te Hz İsa’nın annesi Meryem Ana’nın yaşadığına inanılan yere dünyanın her yerinden Hristiyanlar hac görevini yerine getirmek için gelir. Bütün bunların yanı sıra Türkiye’nin canlılığı ve verimliği ülkenizin takdir edilme vesilelerinden biridir.

- Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır. Sağlam bir barış uğruna çabalamak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelilerdir. Böylelikle her seferinde yanlış anlamalardan uzak kalacaklardır. Dostluk böylece yeşerecektir.

ANITKABİR'DE SÜRPRİZ

Papa Franciscus, Türkiye'de 30 Kasım'a kadar çeşitli ziyaretlerde bulunacak. Papa Francis, ilk ziyaretini Anıtkabir'e gerçekleştirdi. Papa, Atatürk'ün mozelesine çelenk koydu. Papa, Atatürk'ün huzurunda dua etti. Anıtkabir özel defterine yazan Papa, programında olmamasına rağmen Anıtkabir Müzesi'ni gezdi. Papa Francis, müzedeki bazı eserler hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

ÖZEL DEFTERE ŞU MESAJI YAZDI

Papa Franciscus, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

"Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur."

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYINDA BİR İLK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'u Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.

Papa Franciscus, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Papa Franciscus'un, Anıtkabir'den çıkıp Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelirken kullandığı güzergah tamamen trafiğe kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın protokol girişinin önündeki caddede karşılanan Papa Franciscus'u taşıyan makam aracı, Türkiye ve Vatikan bayrağı taşıyan atlı tören birliği eşliğinde saraya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'u aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.

Papa Franciscus, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Franciscus, sarayın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Franciscus, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.

Resmi karşılamada yeni düzen

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'yı karşılamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan saat 14.30'da çıkarak turkuaz halıların serildiği tören alanına geçti. Erdoğan, karşılamada yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı "hoşgeldiniz" diyerek ellerini sıktı. "Merhaba asker, nasılsınız" diyerek tören kıtasını ve sancağı selamlayan Erdoğan, bir süre Papa Franciscus'un yerleşkeye gelişini bekledi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Franciscus için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.

En Çok Aranan Haberler