Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Irak’la krize giren ilişkilere dair, “Irak’tan kaynaklanan birtakım eleştirileri görüyoruz. Asılsız ithamları kabul etmemiz mümkün değildir. Özellikle Cumhurbaşkanını hedef alan açıklamalar bu sürece katkı sunmaz. Türkiye’nin Irak’ta herhangi bir gizli gündemi yoktur” dedi. “Musul operasyonu bizim topraklarımzdaki insanlarımızı da ilgilendirmektedir” diyen Kalın, “Özellikle PKK’nın Musul operasyonuna Sincar üzerinden katılacağı bilgileri bizi endişelendirmektedir” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlan Kalın’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Cerablus’a dönenlerin sayısı 5 bini aştı. Bizim amacımız sınırdaki bütün terörist unsurları uzaklaştırmak. Fırat Kalkanı’nın amacı buydu. Demek ki ılımlı Suriye muhalefeti desteklendiği zaman DEAŞ’a karşı etkin bir mücadele mümkündür. ‘Sahada DEAŞ’a karşı en etkili güç YPG’dir’ efsanesi de çökmüştür. Fırat Kalkanı operasyonu devam edecek.
OHAL 3 ay daha uzatıldı. Güvenlik tehditlerini bertaraf etmek ve FETÖ’nün temizlenmesi için alınan bir tedbirdir. OHAL ile ilgili yurtdışında özellikle birtakım temelsiz iddiaların ortaya atıldığını görüyoruz. Türkiye FETÖ ile mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir. Türkiye’de bütün imkanları kuruduğu için Türkiye aleyhine karalama kampanyası yürütüyorlar. FETÖ sadece Türkiye için değil bulunduğu ülkeler için tehdittir.
Başika kampı bağlamında son dönemde birtakım açıklamaların olduğunu görüyoruz. Türkiye her zaman Irak halkının yanında olmuştur. Irak’taki zayıf devlet yapısı, çeşitli iç sorunlar neticesinde güvenlik tehditleri var olagelmiştir. Bunu bertaraf etmek amacıyla meclisimizden tezkere geçirildi. Irak’tan kaynaklanan birtakım eleştirileri görüyoruz. Asılsız ithamları kabul etmemiz mümkün değildir. Özellikle Cumhurbaşkanını hedef alan açıklamalar bu sürece katkı sunmaz. Türkiye’nin Irak’ta herhangi bir gizli gündemi yoktur.
Bizim Irak’ta bir tane ortak düşmanımız vardır, o da DEAŞ’tır. Bizim Irak’a yönelik üç önceliğimiz var. Irak’ın toprak bütünlüğü, PKK tehdidi ve özellikle Musul’un işgalinden sonra DEAŞ tehdidi.
Musul operasyonu bizim topraklarımzdaki insanlarımızı da ilgilendirmektedir. Özellikle PKK’nın Musul operasyonuna Sincar üzerinden katılacağı bilgileri bizi endişelendirmektedir.
Burada DEAŞ’tan temizleme operasyonunun halkı koruyacak şekilde yapılması gerekmektedir.
Suriye konusunda değinecek olursak Halep’teki konu her gün daha da kötüye gidiyor. Rusya ile ABD arasında yapılan çatışmasızlık anlaşması bir hafta bile sürmeden çöktü. Cumhurbaşkanımızın bu aktörlerle yoğun görüşmesi olmuştu, beklentimiz bu çatışmasızlık ortamının çok daha uzun olmasıydı maalesef bu gerçekleşmedi.
1)Halep’teki çatışmaların durdurulması
2)Genel manada siyasi geçiş sürecini sağlayacak şartların başlatılması.
3)Suriye topraklarında yer alan DEAŞ ve terör örgütlerine yönelik operasyonların sürdürülmesi
Bu hafta sonu İsviçre’de bir toplantı yapılacak oraya çeşitli tekliflerle gidilecek. Bu konuyu sayın Cumhurbaşkanımız, Putin ile de ele aldılar verilen talimatlar çerçevesinde oraya birtakım tekliflerle gidilecek ve çatışmasızlık ortamı adına girişimler yapılacak. Umudumuz, somut bir yol haritasının ortaya çıkmasıdır ve insani yardımların buraya ulaştırılmasıdır.
Sayın Putin’in Türkiye’ye yaptığı ziyaret bağlamında ilişkilerin normalleşmesi adına önemli günler yaşıyoruz. Normalleşme süreci başladığından beri 3’üncü gelişmeleriydi. Burada özellikle ikili ilişkilerin normalleşmesi, vize ve ticaret konusunda engellerin kaldırılmasında mutabık alındı. Türk Akımı anlaşmasının yapılmasını da memnuniyetle karşılıyoruz.
Son olarak terörle mücadele konusunu bu akşam yapılacak güvenlik zirvesinde de alacağız. TSK’nın, İçişleri Bakanlığımızın, Jandarmanın tam bir kararlılık içerisinde olduğunu ifade etmek isterim. DEAŞ söz konusu olduğunda en ateşli açıklamaları yapan ülkelerin PKK konusunda hafif açıklamalar yapması bizi üzmektedir.
Kalın, İsrail ile büyükelçilerin 10 gün içinde karşılıklı olarak atanabileceğini söyledi.