HABER

Cumhuriyet, Ara Güler'den özür diledi: Kamplaşma tuzağına biz de düştük

Cumhuriyet, 'Usta'yı 'Ara' ki bulasın" haberiyle Ara Güler'e tepki göstermişti

Cumhuriyet, Ara Güler'den özür diledi: Kamplaşma tuzağına biz de düştük

Cumhuriyet gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını çektiği için birinci sayfasından tepki gösterdiği Ara Güler'den özür diledi.

Ara Güler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ailesine girdi

Ara Güler’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını çekmesi üzerine, Cumhuriyet 20 Aralık Pazar günü "Usta'yı 'Ara' ki bulasın" başlıklı metinle tepki göstermişti.

Bu tepki üzerine Ara Güler, uzun yıllar yakın ilişki içinde gazeteye Akşam gazetesi üzerinden cevap verdi. Güler, dün (21 Aralık 2015) yayımlanan açıklamasında “Cumhuriyet gazetesi benim umurumda bile değil, artık o gazeteye bakmıyorum” dedi.

Son olarak Cumhuriyet, bugün gazetenin ana sayfasından "Ara Güler'e özür borcu" başlığıyla bir metin yayımladı. Güler’den özür dileyen gazete metinde şu ifadelere yer verdi:

"Dünyaca ünlü bir fotoğraf sanatçısının ülkenin Cumhurbaşkanının fotoğraflarını çekmek istemesi de, bu çekimin yapılmış olması da gayet anlaşılır ve doğal bir durumdur. Buna karşın her gün şikâyetçi olduğumuz, toplumun giderek kamplaştırılması, en insani ve doğal olayların, tutumların ve çalışmaların bile bu kamplaşma bağlamında değerlendirilmesi tuzağına, zaafına ne yazık ki biz de düştük. Bu nedenle Ara Güler'e açık bir özür borcumuz var. Yaptığımız bu yanlış nedeniyle özür dileriz."

ARA GÜLER KİMDİR?

Peki, bir anda Twitter'ın en çok konuşulan ismi olan Ara Güler kimdir? Ara Güler 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun olan Ara Güler lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlayan Ara Güler bu yıllarda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak fotoğrafçı ve gazeteci olmaya karar verdi. 1961'de Hayat Dergisi'nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başlayan Ara Güler aynı yıllarda Henri Cartier-Bresson ile tanıştı. İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antolojisi onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafcısından biri olarak tanımladı. Ara Güler'in 1975'de ABD'ne davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotograflarını çektikten sonra Yaratıcı Amerikalılar adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi. Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan Kahramanın Sonu adlı bir belgesel film çekti. İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russell, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Maria Callas, Fikret Mualla, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile roportajlar yapan Ara Güler, hâlâ fotoğraf çekmektedir. Kendisi fotoğraf sanatçısı tanımını kabul etmeyip foto muhabiri olduğunu söylemektedir.

NE OLMUŞTU

Ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını çekmesine Cumhuriyet "Usta'yı 'Ara' ki bulasın" başlığıyla tepki göstermişti. Ara Güler ise Akşam gazetesine konuşarak “Cumhuriyet gazetesi benim umurumda bile değil, artık o gazeteye bakmıyorum” demişti.

En Çok Aranan Haberler