Adını Atatürk'ün koyduğu Türkiye'nin en eski ulusal gazetesi olan Cumhuriyet'in yöneticileri ve yazarlarına yönelik olarak sabah saatlerinde operasyon başlatıldı.
Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu İstanbul'da, Okur Temsilcisi Güray ÖzAnkara'da gözaltına alındı. Gazetenin yazar ve yönetici kadrosundan 15 isim hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildirilirken, Aydın Engin de evinde arama yapıldıktan sonra gözaltına alındı.
Gözaltına alınan çizer Musa Kart, "
Yıllarca FETÖ ve PKK'ya karşı yüzlerce karikatür çizdim; şimdi bundan alındım karikatür bu. Bir karikatüristin gözaltına alındığı an, başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı" dedi.
VİDEO | Musa Kart: Yaşanan gülünç bir durum, kimseyi korkutamayacaksınızhttps://t.co/WqWyGytSyy pic.twitter.com/hrNF04b5qv
— Mynet (@mynet) October 31, 2016
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen gözaltı, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce alınan "suç delillerine ilişkin arama ve el koyma kararı" kararı uyarınca Cumhuriyet Gazetesi'nin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı'nın Yönetim Kurulu üyeleri Akın Atalay, Musa Kart ve Mustafa Kemal Güngör'ün evlerinde de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince arama yapılıyor.
Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay'ın eşiyle birlikte yurt dışında olduğu, ancak sabah 07:00 sıralarında İstabul'daki evine giden polisin arama yapmaya başladığı öğrenildi.
Yaklaşık 40 yıl boyunca yazdığı yazılar ile kitaplar nedeniyle Fethullah Gülen cemaatinin en çok dava açtığı isimlerin başında gelen gazetenin yazarı ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hikmet Çetinkaya'nın evinde de arama yapıldı.
Gazetenin yazarlarından Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hakan Kara'nın da aralarında bulunduğu 15 isim hakkında gözaltı kararı verilirken, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç'in yaşlı olması sebebiyle sadece evinde arama yapıldı. Yurt dışında bulunan eski Genel Yayın Yönetmeni ve yazar Can Dündar'ın hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
Gözaltına alınanlar ve hakkında arama kararı verilenlerin tam listesi şöyle:
Orhan Erinç
Akın Atalay
Eser Sevinç (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)
Hakan Kara
Hikmet Çetinkaya (Yazar)
Nebil Özgentürk
Musa Kart (Karikatürist)
Bülent Utku (Avukat Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)
Güray Öz (Yazar)
Mustafa Kemal Güngör (Avukat, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi)
Önder Çelik (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi),
Müslüm Özışık
Murat Sabuncu (Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu)
Bülent Yener (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi)
Turhan Günay (Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni)
Aydın Engin (Yazar)
KADRİ GÜRSEL HAKKINDA GÖZALTI KARARI, EVİNDE ARAMA
Bu arada Cumhuriyet Gazetesi Yayın danışmanı Kadri Gürsel hakkında da gözaltı kararı olduğu ve evinde arama yapıldığı öğrenildi. Kadri Gürsel, twitter'dan paylaştığı mesajda "Hakkımda yakalama kararı varmış, evimde arama yapılıyor. Evime gidiyorum. Cumhuriyet'e yapılan operasyonun devamı olduğunu sanıyorum" dedi. Gürsel yapılan aramanın ardından gözaltına alınarak Emniyet'e götürüldü.
GAZETENİN ÖNÜNDE PROTESTO
Cumhuriyet Gazetesi Vakfı yöneticilerine yönelik gözaltı kararlarına gazetenin Şişli’deki binası önünde protesto ediliyor.
CHP’den sonra HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve HDP İstanbul İl Başkanlığı’ndan bir grup da kalabalık bir şekilde gazeteye geldi. HDP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, Cumhuriyet Gazetesinin bugünkü sayısını göstererek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının tutuklanma haberinin gazetede yer aldığını hatırlattı. Erbaş ayrıca Gülten Kışanak’ın Diyarbakır’da tutuklandığı halde Kandıra Cezaevi’ne getirildiğini öne sürdü.
CADDE TRAFİĞE KAPATILDI
Ellerinde özgür basın susturulamaz dövizleri olan ve slogan atan gruplar gazetenin önünde bulunan İstiklal Caddesi’ni doldurmaya başladı. Bu arada polis caddeyi araç trafiğine kapattı. Gazete binasının yakınına TOMA ve Çevik kuvvet ekipleri geldi.
BİLGİSAYAR VE LAPTOPLARA EL KONULDU
Turhan Günay ve Hakan Kara'nın evindeki bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyet'e götürüldü.
5 GÜN BOYUNCA AVUKAT YASAĞI
Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticileri hakkında beş gün boyunca avukat yasağı konuldu.
GAZETEDEN AÇIKLAMA
Cumhuriyet gazetesi internet sitesinden yapılan açıklamada; Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazarlar Güray Öz ve Hikmet Çetinkaya'nın evine sabah saatlerinde polis baskın yaptığı belirtildi. Polisin, Sabuncu ve Öz'ü gözaltına aldığı, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın ise yurt dışında olduğu kaydedildi.
HİKMET ÇETİNKAYA'NIN EVİNDE ARAMA YAPILIYOR
Yazar Hikmet Çetinkaya'nın evinde de arama yapılıyor.
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Turan Günay ve Bülent Utku'nun evlerinde de arama yapıldığı iddia ediliyor.
Yönetici ve yazar toplam 13 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtiliyor.
CAN DÜNDAR İÇİN YAKALAMA KARARI
Bu arada, soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.
HAKKINDA GÖZALTI KARARI OLAN İSİMLER
Gazetenin 13 yazar ve yöneticisi hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildiriliyor. Operasyonun özellikle vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik olduğu bildiriliyor. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimler şöyle: Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Eser Yener, Müslüm Özışık, Turhan Günay, Nebil Özgentürk
YAZARLAR GÖZALTINDA
Operasyon kapsamında yazar Aydın Engin gözaltına alındı.Engin, sağlık kontrolünün ardından emniyet müdürlüğüne götürüldü.
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı ve Okur Temsilcisi Güray Öz, Ankara’daki evinde gözaltına alındı. Terörle mücadele şube ekipleri, Güray Öz’ün Ankara’nın Çankaya İlçesi’ndeki evine sabah saatlerinde gelerek, arama kararını gösterdi. Güray Öz’ün evinde arama yapan polis, arama sonrası Öz’ü gözaltına aldı. Güray Öz’ün emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul’a gönderilmesi bekleniyor.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, “FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır" denildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyle:
"Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.
Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir"
Cumhuriyet - Curated tweets by mynet
"FETÖ ve PKK'ya yardım" iddiası
Sabah gazetesi, ‘Cumhuriyet’e FETÖ ve PKK’ya yardım operasyonu’ başlıklı haberle gazetede görevli 13 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını iddia etti.
Haberde şöyle dendi: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gazete yöneticisi 13 isim hakkında gözaltı kararı verildi. Dosyadaki toplam şüpheli sayısının 15 olduğu Orhan Erinç’in yaşlı olması sebebiyle sadece evinde arama yapılacağı, Can Dündar’ın ise yurtdışında firari olduğu bilindiğinden hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.”
Sabah, Cumhuriyet gazetesiyle ilgili iddialarıysa şöyle sıraladı: “Gazetenin özellikle 17/25 Aralık girişimi ardından Fethullahçı Terör Örgütü lehine yayınlar yaptığı , FETÖ yayın organı Zaman Gazetesi ile ortak manşetler attığı, örgüt tarafından servis edilen haberleri yayınladığı konuşuluyordu. Can Dündar’ın genel yayın yönetmenliğine getirilmesi ardından gazetenin örgütün kontrolüne girdiği ileri sürülüyordu.”
Copyright © MYNET A.Ş. Telif Hakları MYNET A.Ş.'ye Aittir.