Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Cumhuriyet Kurulurken Ve Kurulduktan Sonra Konya’da Çıkan Siyasi Olaylar

Konya’da yapılan Türkiye – İzlanda maçı öncesinde, saygı duruşuna sagsısızlık yapanlar hala Türkiye’nin tepskisini çekmeye devam ederken, yakın tarihe gidip Konya yöresinde daha önceden yaşanan siyasi olaylara bir göz atalım, acaba daha önce de benzer olaylar olmuş muydu?

Cumhuriyet Kurulurken Ve Kurulduktan Sonra Konya’da Çıkan Siyasi Olaylar

Birinci Bozkır Ayaklanması (27 Eylül - 4 Ekim 1919)

İstanbul Hükumeti ve Damat Ferit ile yakın ilişki içerisinde olan Konya Valisi Cemal Bey’in, hapishanelerde bulunan eşkiya ve katilleri dışarı çıkarıp silahlandırması sonucu başlamıştır. Durumun haber alan Mustafa Kemal Paşa, Heyeti Temsiliye adına Albay Refet Bey'i Konya'ya göndermiştir. Albay Refet Bey’in olaya müdahale etmesi sonucu, Vali Cemal Bey Konya’yı terk ederek, İstanbul’a kaçmıştır.

İkinci Bozkır Ayaklanması (20 Ekim – 4 Kasım 1919)

İstanbul hükumetinin adamı ve İngilizlere olan yakınlığı ile bilinen Zeyne Abidin, 200 civarı adamı ile Konya’ya gelerek Albay Refet Bey’e saldırmış ve ayaklanma çıkarmaya çalışmıştır. Başarısız olan bu girişim sonrası, saldırıyı gerçekleştiren ele başları çevredeki dağlara kaçarak saklanmışlardır. 2 Mayıs 1920 (Delibaş Ayaklanması)

Konya’da yapılan bu ayaklanma, yine Milli Mücadele’ye karşı yapılan ayaklanmalardan biridir. İstanbul Hükumetine ve Damat Ferit’e yakın olan Delibaş Mehmet, Ankara’yı tanımadığını ilan etmiş ve yaklaşık 600 kadar adamı ile Konya’ya girerek ayaklanma çıkarmıştır. O sırada Kurtuluş Savaşı içerisinde olan Kuva-yi Milliye’yi, 600 kadar adamı ile teslim almaya niyetlenmiş, Albay Refet Bey’in süvari birliği ile müdahalesi sonucu, ayaklanma 22 Ekim tarihinde tamamen bastırılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk kitabında bu olaydan şöyle bahseder; ‘Baylar, Çopur Musa olayından önce bir ayaklanma olayı da Konya'da çıktı. 5 Mayıs 1920'de Konya'da karışıklık çıkarmak amacıyla kurulmuş bir dernek bulunduğu anlaşıldı. Bu dernek üyelerinden ileri gelenlerinin tutuklanmasına başlandı. Bir gün sonra, tutuklanmakta olan bu ileri gelenler, halkı da kışkırtarak Konya içinde silahlı bir toplantıya giriştiler. Bir kısım halk da silahlı olarak dışardan geldi ve hep birlikte ayaklandılar. Konya'da bulunan komutan, elindeki kuvvetlerle yiğitçe çarpışarak ayaklananları dağıtmayı ve önayak olanları tutuklamayı ve kovalamayı başardı’. 6 Eylül 1980 (Kudüs Mitingi)

İsrail’in Kudüs’ü başkent ilan etmesinden sonra, 6 Mayıs 1980 yılında Konya’da MSP Başkanı Erbakan tarafından bir tepki miting düzenlendi. Yoğun katılımın olduğu mitinge, İstiklal Marşı okunduğu sırada yere oturarak protesto eden insanlar damga vurmuştu. Erbakan’ın tüm müdahalelerine rağmen bahsi geçen topluluk, İstiklal Marşı’nda oturmaya devam etmiştir. 13 Ekim 2015

Cumhuriyet Tarihi'nin en büyük terör saldırıları nedeni ile yas ilan edilen Türkiye'de, Euro 2016 Elemelerinin son maçı için, Türkiye ve İzlanda Konya'da karşılaşmışlardır. Karşılaşma öncesi yapılan saygı duruşuna istisnasız tüm İzlandalı futbolcular bile saygı gösterirken, stadyumda bulunan çok sayıdaki taraftar, saygı duruşunda ıslık çalarak ve slogan atarak, 'saygı duruşunda saygısızlık' göstermişlerdir..

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler