Cumhuriyet kelimesinin yazılışında pek çok insan tereddüt yaşayabiliyor. Bunun nedeni ise cumhuriyet kelimesi çoğunlukla ülke adlarının yanına geldiğinden özel isim niteliği taşıyabiliyor olmasıdır. Türk Dil Kurumuna göre her bir sözcük tipinin ayrı bir yazım kuralı bulunur. Bilindiği üzere bu konudaki en güvenilir kaynak TDK’dir. Bu sebeple sözcüklerin anlamları ve doğru yazım biçimleriyle ilgili Türk Dil Kurumunun internet yazım kılavuzlarında pek çok arama yapılıyor. Sözcüklerin doğru yazım biçimleriyle ilgili imla kurallarının mutlaka öğrenilmesi gerekir.
Cumhuriyet TDK sözlüklerinde ‘Ulusun veya milletin egemenliği için belirli süreler içinde olmak şartıyla seçtikleri milletvekilleri ile kendi iradelerini temsil ettikleri yönetim biçimi’ olarak tanımlanır. Cumhuriyet kelimesi cins isimdir. Bu nedenle cumhuriyet yazımı küçük harflerle olmalıdır ve gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmamalıdır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti gibi özel isimlerin içinde yer alırsa, baş harfinin büyük yazılması ve "...Cumhuriyeti’ sözcüğünden sonra gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılması gerekir.
Dil bilgisi kurallarına önem veren kişiler tarafından sorular sorulardan biri de cumhuriyet küçük mü yazılır sorusudur. Anlamlı ve kaliteli yazılar yazabilmek için sözcüklerin doğru yazılışı hem günlük hem de profesyonel hayatta son derece dikkat edilmesi gereken bir konudur. Hayatın pek çok noktasında yer alan bu kelime gibi pek çok sözcüğün doğru yazılışı Türk Dil Kurumunun resmi internet sitesinde ve Türkçe sözlüklerde yer alır. Cumhuriyet sözcüğü herhangi bir ülke ismiyle birlikte yazılmadığında, tek başına yazıldığında küçük yazılmalıdır. Cumhuriyet doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: