HABER

"Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin vizyonu'

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından başlatılan "2023 İçin Türkiye Vizyonu" çalışmasının "turizm" ayağı, WTO'nun de (Dünya Turizm Örgütü) desteği alınarak tamamlandı.

Ortaya çıkan sonuçlara göre, Türkiye'nin zayıf yanları, 'kronikleşmiş yüksek enflasyon sorunu, altyapı ve hizmet kalitesinin hızlı talep artışına cevap verememesi, turist sağlığı ve güvenliğindeki yetersizlikler, standardı yüksek tesislerin yakın çevresindeki oluşumlar ile uyumsuzluğu, kapasite kullanım oranlarının düşüklüğü ve çevre kirliliği' şeklinde sıralanıyor. Bu olumsuzluklara rağmen "AB adaylığı", genç ve kıta ötesi pazarlar için henüz keşfedilmemiş olması, özgün kültürel özellikler, doğu ile batının "egzotik" bileşimini sunması, genç ve dinamik nüfusun varlığı", Türkiye'nin turizm alanındaki diğer güçlü yanları olarak gösteriliyor.

TÜRK TURİZMİNİN GÜÇLÜ YÖNLERİ "2023 İçin Türkiye Vizyonu" çalışmasında, turizm destinasyonu olarak Türkiye'nin güçlü yönleri şöyle sıralanıyor:
"İklim, doğal kaynaklar, bozulmamış çevre. Turizmin sosyal ve ekonomik önemini anlamış bir toplum yapısı. Zengin tarih, kültür, örf ve adet, Türk insanının geleneksel konukseverliği. Turizm olgusuna çabuk adapte olabilecek genç ve dinamik nüfusun varlığı. Özgün sosyo-kültürel özellikler ve doğu ile batının egzotik bir bileşimini sunması. Coğrafi konum sebebiyle ana pazarlara olan yakınlık. Rakip ülkelere göre daha yeni ve daha nitelikli tesislerin varlığı. Genç ve kıta ötesi pazarlar için henüz keşfedilmemiş bir destinasyon olması. İç turizmdeki hareketlenme, turizmin çeşitlendirilmesine imkan veren coğrafi ve doğal yapının varlığı. Halı, deri, konfeksiyon ve mücevher başta olmak üzere alışveriş imkanları. Son on yılda gelişmiş destinasyonlar arasına girmiş olması."

TÜRKİYE'NİN ZAYIF YANLARI
Söz konusu çalışmada, 'Türk medyasının haber alma ve verme özgürlüğü ile toplumsal menfaatleri dengeleyememesi ve olumsuzlukların uluslararası medyaya referans oluşturması' da, Türkiye'nin zayıf yanlarına örnek olarak gösterildi.
Araştırmaya göre, Türkiye'nin zayıf yanlarını oluşturan diğer konular ise şöyle:
"Altyapı ve hizmet kalitesinin ve destek sektörlerdeki gelişmenin, hızlı talep artışının beraberinde getirdiği ihtiyaçlara cevap verememesi. Turist sağlığı ve güvenliğindeki yetersizlikler. Standardı yüksek tesislerin yakın çevresindeki oluşumlar ile uyumsuzluğu. Düzensiz ve denetimsiz yönde gelişen ticari faaliyetlerin ülke turizminde ve ürün kalitesinde yol açtığı yozlaşma. Stratejik pazarlama yönetimine işlerlik kazandırılamaması. Mevsimle ilgili ve kapasite kullanım oranlarının düşüklüğü. Tanıtımda yetersiz dış yatırımlar. Başta yerel yönetimler olmak üzere kamunun turizme yeteri kadar ilgi göstermemesi. Pazarlara ve turizm arzına dair araştırmaların yetersizliği sebebiyle sağlıklı stratejik kararların alınmasındaki güçlükler ve Türk ekonomisinin kronikleşmiş yüksek enflasyon sorunu."

TÜRK TURİZMİNİ TEHDİT EDEN FAKTÖRLER Araştırmada, "Dış basında, Türkiye'de ortaya çıkabilen münferit terör eylemleri ile demokrasi, insan hakları vb. konulara dair olarak yer alan olumsuz yayınlar ve bunların sebep olduğu imaj sorunlarının", Türk turizmini tehdit eden faktörlerden biri olduğu belirtiliyor.
Araştırmada, Türkiye'nin, coğrafi konum sebebiyle yakın çevrede (Ortadoğu, Balkanlar, BDT ülkeleri) yaşanan savaşlardan ve siyasi istikrarsızlıklardan olumsuz yönde etkilendiği vurgulanarak, 'Son yıllarda Türk turizmini doğrudan etkileyen dış destekli terörist faaliyetlerin ortaya çıkması, Türk ekonomisinin kronikleşmiş yüksek enflasyon sorunu, Yatay ve dikey entegrasyonlarla dev boyutlara ulaşan uluslararası tur kartellerinin, modern teknik donanım ve ölçek ekonomileri gibi avantajları kullanarak piyasaya egemen olmaları ve hem dış talep, hem de işletmelerin kar marjları üzerindeki baskılarını arttırmaları, yabancı tur kartellerinin, Türkiye'deki acenta ve otelleri satın alarak döviz kayıplarına sebep olmaları, AB'nin, birlik içi turizm hareketlerini özendirici politikaları, AB üyesi rakip ülkelerin birliğin bilgi ve finans desteklerinden yararlanarak rekabet güçlerini hızla arttırmaları', turizmi tehdit eden diğer faktörler olarak sıralanıyor.

TÜRK TURİZMİ İÇİN FIRSATLAR
Araştırmada, AB ve Yunanistan ile olan ilişkilerdeki yumuşama ve AB adaylığının Türk turizmi için fırsatlar oluşturduğu savunuluyor.
"Küreselleşme olgusu içerisindeki Avrasya bölgesinin artan önemi ve Türkiye'nin siyasi ve ekonomik yönden stratejik önem kazanması. Türkiye'nin rekabet gücünün yüksek olduğu tabiat, tarih ve kültür turizmine olan ilginin artması. Batı Akdeniz'deki kirlenme sonucu Doğu Akdeniz bölgesinin artan çekiciliği. Eğitim düzeyi yüksek ve deneyimli turist gruplarındaki büyümenin, potansiyel tüketicilerin karşı propagandadan etkilenme ihtimalini azaltıcı etkileri. Büyüyen dünya turizmi, gelişen ulaşım imkanları ve buna bae konfeksiyon ve mücevher başta olmak üzere alışverğlı olarak uzun mesafeli seyahatin artması", Türk turizmi için fırsatlar olarak görülüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler