HABER

Curiosity geri döndü

Mars’ta deneyler yapan altı tekerli nükleer laboratuvar Curiosity, art arda yaşadığı iki teknik arızanın ardından yeniden aktif moda geçti.

Curiosity geri döndü

Curiosity, güvenli moddan çıkmasının ardından topladığı kaya tozu numuneleri üzerindeki incelemesine devam etti. Curiosity, Mars ile Dünya arasındaki radyo iletişiminin bir ay boyunca kopacağı 4 Nisan'a kadar yeni veri göndermeye çalışacak.

NASA’nın Ağustos 2012’de kızıl kumlara iniş yapan nükleer araştırma robotu Curiosity, bu ay içinde yaşadığı iki teknik arızanın ardından nihayet faaliyete geçti.

Curiosity, ilk olarak 1 Mart’ta ana bilgisayarının flaş belleğinde sorun yaşamış, ardından yedek bilgisayarı ile eski bilgileri silerken yine arıza vermişti.

NASA yetkilileri, üç haftadan fazladır olduğu yerden ayrılmayan ve Dünya’ya düzenli bilgi göndermekte zorlanan Curiosity’nin, yeniden faaliyete geçtiğini belirtti.

Mars’ta iki yıl boyunca keşif ve deney görevi yürütecek olan Curiosity, Mart öncesinde gerçekleştirdiği deneylerde Kızıl Gezegen’in geçmişte mikrobiyolojik yaşama ev sahipliği yapmış olabileceğini ortaya koymuştu.

Curiosity’nin teknik arıza yaşamadan önce Dünya’ya gönderdiği en son verilerin de, mikrobiyolojik yaşamı destekleyen organik bileşikleri göz önüne serdiği belirtildi.

İniş yatığı Gale Krateri içinde kayalık bir alan olan Sarıbıçak Körfezi’nde (Yellowknife Bay) bulunan Curiosity, en son sondaj çalışmasında bir anakayadan örnek almıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler