D vitamini, vücudunuzda yeterli seviyede bulunmadığı durumda düşündüğünüzden daha büyük zararlara yol açabilir. Diş ve kemiklerin gelişiminde de önemli bir bileşen olan D vitamini, vücudunuzun gücünü korumasını destekleyip hücre canlılığının korunmasına katkı sağlar ve metabolizmanızın düzenli şekilde işlemesine yardımcı olur. Bu önemli vitaminin vücudumuzun yeteri kadar aldığından emin olmalıyız nitekim D vitamini eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki D vitamini ekskiliği olduğunu nasıl anlarız. Bunun için çeşitli belirtilere dikkat etmelisiniz.
D vitamini eksikliğiniz olduğundan şüpheleniyorsanız vücudunuzu gözlemleyerek bir fikir edinebilirsiniz. D vitamini açısından yetersiz bir bünyeye sahip olup olmadığınız anlamanın birçok yolu vardır. Aşağıdaki belirtileri kendinizde gözlemlerseniz doktorunuza başvurmanızda fayda var.
1. Depresyon
Yaşadığınız sıkıntıyı gerçek depresyondan ayırmanın en kolay yolu ortada bir sebep olup olmadığını analiz etmekten geçer. Eğer herhangi kötü bir olay yaşamadığınızı düşünüyorsanız ve kendinizi kötü hissediyorsanız şüphelenmeniz gereken durumlardan biri de D vitamini yetersizliğidir. Vücutta yeteri kadar D vitamini olmaması halinde serotonin düzeyinde bir düşüş meydana gelir ve bu kendinizi iyi hissetmenizi engeller.
2. Baş bölgesinde terlemeler
Vücudunuzda yeteri kadar D vitamini olmaması halinde baş bölgenizde anlam veremediğiniz, sebebini kavrayamadığınız aşırı terlemeler oluştuğunu gözlemleyebilirsiniz. Herhangi ağır bir iş yapmamanıza rağmen oluşan bu terlemeler D vitamini eksikliği çektiğinize delil olabilir.
3. Kemik ve kasların zayıflaması
D vitaminin önemli işlevlerinden birisi de kalsiyumların kemiklere ulaşmasını sağlamasıdır. Bu sayede katılaşan kalsiyum kemiklerin daha güçlü bir yapıya bürünmesine destek olur. Vücudunuza yeteri kadar D vitamini takviye etmezseniz kemikleriniz güçsüzleşmeye ve daha hassas bir hale gelmeye başlar. İskelet kaslarında da bir zayıflama görülebilir.
4. Sık giren kramplar
D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarından biri de kramplardır. Zayıflayan kaslar bir süre sonra kas yorgunluğu hissetmenize sebep olur. Bu yüzden günlük yaşamınızda gerçekleştirdiğiniz basit eylemlerden sonra bile bacaklardaki ve kollardakiler başta olmak üzere birçok kasınızda yorgunluk hissedebilir, sağlıklı kişilere kıyasla daha sık kramp problemi yaşayabilirsiniz.
5. Artan ishal şikayeti
D vitamini boşaltım ve sindirim sisteminizin de daha etkili çalışmasına destek olur fakat vücutta yeterince bulunmaması halinde ortaya çıkacak sorunlardan biri de ishaldir. Eğer beslenme alışkanlıklarınızda ve yediğiniz yiyeceklerde herhangi bir değişiklik yapmadıysanız ve üşütmediyseniz ortaya çıkan anlamsız ishal problemleri D vitamini eksikliğine bir işaret olabilir.
6. Soğuk algınlığı
Birçok sebep yüzünden yaşayabileceğiniz bir hastalık olan soğuk algınlığını etkileyen problemlerden birisi de D vitamininin vücutta yeteri kadar bulunmamasıdır. Bağışıklık sistemi için de önemli bir bileşen olan D vitamini, yeteri kadar alınmadığı durumda vücudun virüslere karşı daha dirençsiz bir savaş vermesine sebep olabilir ve daha sık soğuk algınlığı ile karşılaşabilirsiniz.
7. Tansiyonun yükselmesi
Tansiyonu dengede tutan önemli bileşenlerden biri de D vitaminidir. Rutin bir tansiyon probleminiz yoksa, yeni yeni böyle bir problemle karşılaşıyorsanız sebeplerden biri, vücudunuzda yeteri kadar bulunmayan D vitamini olabilir. Tansiyonun altında başka sebepler de olabileceği için bir doktora danışarak gerekli testleri yaptırmanız en mantıklı çözüm olacaktır.
8. Yaraların kolay kolay kapanmaması
Vücudunuzda oluşan en ufak yaralar bile normalden daha uzun sürede kapanıyorsa D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Bu vitamin hücrelerinizin yenilenip sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesine katkı sağlıyor.
9. Saç dökülmesindeki artış
Stres ve genetik faktörler başta olmak üzere birçok sebep yüzünden ortaya çıkabilen saç dökülmesi sorununu etkileyen bir diğer rahatsızlık D vitamini eksikliğidir. Saç köklerinizde ve saç telinizin bütününde hücrelerin daha sağlıklı olmasını destekleyen D vitamini vücudunuzda yeterli miktarda bulunmuyorsa saç telleriniz incelir ve kopmaya başlar.
10. Diğer belirtiler
D vitamini yetersizliğine işaret eden ama sık rastlanmayan diğer belirtiler şu şekildedir: kilo alma, kabızlık, odaklanmayla alakalı problemler ve baş ağrısı.
Yukarıdaki tüm faktörler D vitamini eksikliği için yüzde yüz belirti değildir fakat şüphelenmeniz için yeterli faktörlerdir. Bu belirtilerden birkaç tanesine sahipseniz doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
D vitamini bazen “güneş ışığı vitamini” olarak adlandırılır çünkü güneş ışığına tepki olarak cildinizde üretilir. D-1, D-2 ve D-3 vitaminlerini içeren bir bileşikler ailesinde yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini, sağlıklı kemiklerin ve dişlerin korunması dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle gereklidir. Ayrıca tip 1 diyabet gibi çeşitli hastalıklara ve durumlara karşı da koruma sağlayabilir. Adına rağmen, D vitamini bir vitamin değil, bir prohormon veya bir hormonun öncüsüdür demek daha doğru olabilir.
Yediğimiz besinler ve güneş ışınları sayesinde vücudumuza giren D vitamininin eksikliğine birçok durum sebep olabilir.
1. Yanlış beslenme
Süt, balık, yumurta gibi besinler ve bazı meyveler D vitamini açsından oldukça zengindir ve vücudunuzun vitamin ihtiyacını karşılaması için bu besinleri tüketmeniz gerekir. Eğer beslenme programınızda bu tip yiyecek ve içeceklere yer vermiyorsanız D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz.
2. Yeteri kadar güneş ışığından faydalanmamak
Güneşli havalar yalnızca ruhsal anlamda modumuzu yükseltmekle kalmaz aynı zamanda D vitamini gereksinimimizi de karşılamamıza yardımcı olur. Güneşten gelen ışınlar tek başına D vitamini ihtiyacınızı gidermek için yeterli olmasa da bu ışınlardan faydalanmamanız halinde vitamin eksikliği çekebilirsiniz.
3. Birtakım ilaçlar
Kimi ilaçlar vücudunuzdaki D vitamini düzeyinin düşmesine neden olabilir. Genelde antimantar ilacı olarak da bilinen antikonulsanlar, anti-fungallar, glukokortikoidler ve AIDS hastalığının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar vücuttaki D vitaminin etkin çalışmamasına ve miktarının düşmesine sebep olabilir.
4. Bazı hastalıklar
İlaçların yanı sıra bazı hastalıklar yüzünden de D vitamini seviyenizde bir düşüş görülebilir. Kronik böbrek hastalıklarının yanı sıra primer hiperparatiroidi, lenfoma türlerinin bazıları ve granülom oluşumuna sebep olan hastalıklar yüzünden D vitamini eksikliği çekebilirsiniz.
5. Yaşlanma
Eğer orta yaşı yavaş yavaş aşmaya başladıysanız yaş kaynaklı yetersizlik çekme ihtimaliniz ortaya çıkmış demektir. Uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle beraber vücudun D vitamini sentezleme beceresini kaybettiğini söylüyor.
6. Fazla kilolar
Obezite probleminiz ya da fazla kilolarınız varsa D vitamini eksikliği ile karşılaşma ihtimaliniz artar. Fazla kilolar, D vitamininin vücuda pozitif etki göstermesine engel olur.
7. Ten renginin koyu renk olması
Koyu tenli insanlarda daha çok bulunan melanin maddesi güneşten gelen UV ışınlarının daha hızlı emilmesini sağlar fakat vücudun D vitamini üretme yetisini yüzde 90 azaltır.
8. Sindirim sistemiyle alakalı rahatsızlıklar
Sindirim sisteminizde bir problem olması halinde yağda çözülüp bağırsaklarda emilerek kana geçen D vitamininin emilimi zorlaşır ve kana yeteri kadar etki edemez.
Vücudunuzun yeteri kadar D vitamini bulundurmaması halinde;
D Vitamini eksikliği ile endişe duyan insanlar özellikle tedavinin nasıl olması gerektiği ve ne kadar süreceğini merak ediyorlar. “D vitamini eksikliği nasıl giderilir?” sorusuna genelde iki yanıtı bulunuyor.
1. Ek vitamin takviyeleri
Vitamin eksikliği durumunda bazı doktorlar takviye ilaçları önerir ve ilaçların bir süre kullanılmasıyla beraber vitamin değerleri yeniden gözlenir, yetersizlik sürüyorsa yeni bir program hazırlanır.
2. Beslenme programı
Besinler aracılığıyla alınan bir bileşen olduğu için D vitamini açısından zengin yiyeceklerden oluşan bir beslenme programı ile tedavi süreci desteklenebilir. Doktorunuz sizin için en doğru listeyi hazırlar.