Karaca, "Yetersiz güneş maruziyeti, gıdalarla yetersiz D vitamini alımı ve D vitamininin bağırsaklardan yetersiz emilimi D vitamini eksikliğine neden olabilir” dedi.
Yapılan çalışma ve araştırmaların, D vitamininin sadece basit bir vitamin olmadığını gösterdiğini vurgulayan Karaca, "D vitamini kemik erimesini önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp hastalıkları, hipertansiyon,otoimmün hastalıklar, bazı psikiyatrik hastalıklar ve bazı kanser türlerine karşı vücudumuzu korur. D vitamininin merkezi sinir sistemi üzerine de olumlu katkıları vardır, kaslara güç vererek ağrıyı azaltır” diye konuştu.
Özellikle kış aylarında viral enfeksiyonlara yakalanma riskinin arttığınadikkati çeken Dr. Karaca, "Bağışıklık sistemi üzerine olumlu katkısı olan D vitamininin viral enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi de vardır. Bu durum viral enfeksiyonların oldukça yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında önem arz etmektedir. Bu nedenle D vitamini eksik olanlar özellikle kış aylarında daha kolay hastalanırlar” diyerek vatandaşları uyardı.
"EN İYİ D VİTAMİNİ KAYNAĞI GÜNEŞ”
D vitamini için en iyi kaynağın güneş ışığı olduğunu söyleyen Karaca, "Ülkemizin bulunduğu enlemde güneşin açısından dolayı Vitamin D sentezi, daha çok Mayıs-Kasım ayları arasında gerçekleşir. Sentez için cilde direkt güneş teması gereklidir. Uygun güneş ışın açısı saat 10:00-15:00 arasında olduğundan, bu saatler arasında güneşlenilirse D Vitamini sentezlenebilir. Cam ve tül arkasından güneşlenilmemelidir. Güneş koruyucu krem kullanılmamalıdır. D vitamini düzeyimizi artırmak için gereğinden fazla güneş ışığına maruz kalmamalıyız. Fazla miktarda güneşe maruz kalma cilt kanserine neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan Dr. Karaca, "D vitamini eksikliği bazen hiçbir belirti vermeden sinsi seyredebilir” dedi. Vücutta önemli görevleri olan D vitamini eksikliğin de ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiğini anlatan Karaca, "D vitamini düzeyinin ileri derecede düşük olduğu durumlarda kan kalsiyum seviyesi de düşer. Bunun neticesinde raşitizm ve osteomalazi denilen kemik hastalığı ve kas güçsüzlüğü oluşur. D vitamini eksikliği halk arasında kemik erimesi olarak da adlandırılan osteoporoza neden olur. Osteoporoz başlangıçta sessiz ilerler ve ağrı şeklinde belirti vermez. Osteomalazi dediğimiz kemik hastalığında ağrı söz konusudur. Bu nedenle halsizlik,kemik ve kas ağrısı olanların D vitamini düzeylerine baktırmalarında yarar vardır” şeklinde konuştu. (İHA)