ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanlığı, dağınık haldeki köylerin bir araya getirmek ve tarımsal üretimi artırmak için ünite tanımını yeniledi. Daha önce bir yerleşim ünitesine hizmet gidebilmesi için 5 hane ve 30 nüfus gerekirken bu sayıyı artırarak en az 10 hane ve 50 nüfus şartı getirdi.
Kırsal alana hizmet götüren kurum ve kuruluşlar ile hizmet birliği içerisinde olmak ve yeni yerleşim yerlerinin oluşumundaki dağınıklığı bir ölçüde ortadan kaldırmak için İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan bir komisyon yeni ünite olacak yerleşimler için yeni kriterler getirdi. Bundan böyle yeni oluşacak ünitelerin tescili için, söz konusu yerleşim yerinde en az 10 hane ve en az 50 nüfusun olması gerekiyor. Ayrıca, yerleşimin toplu olması, devamlı ikamet edilmesi, yerleşim konutlarının kalıcı konut niteliğinde olması, bağlı olduğu köyün en son hanesinden itibaren en az 2 km mesafede ve toplu yerleşim alanlarının oluşmasını teşvik edici nitelikte olması, ünite sakinlerinin tarım, hayvancılık, madencilik, köy el sanatları gibi geleneksel köy ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor olması, yol, baraj gibi geleceğe yönelik planlanan proje sahası dışında olması, bağlı olarak tescil edileceği idari birimin köy sınırları içinde bulunması gerekiyor.
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü (KHGM) teknik şartnamesinde ünite, 5 hane 30 nüfusa sahip ve sabit meskenlerde yerleşik olarak yaşayan ve valilikçe de kabul edilen yerleşik saha olarak tanımlanırken İçişleri Bakanlığı'nın yeni yönetmeliği ile ünite tanımına yeni bir anlayış getirildi. KHGM'nin 2003 yılı kayıtlarına göre 35 bin 189 köye 77 bin 183 ünite bağlı gözüküyor. Hizmetlerin bu denli geniş bir sahaya yayılması, kırsal alanda yol, su, kanalizasyon gibi altyapı ve tarımsal altyapı hizmetlerinin aksamasına neden olduğundan, ünite tanımındaki kriterlerin değiştirilerek hizmet alanının yeniden belirlenmesi, ekonomik ve sürdürülebilirlik anlayışıyla yeniden tanımlanması ihtiyacını ortaya çıkardı.