Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Keritepe mevkiinde arazi arama tarama faaliyetinde bulunan Dağlıca 3. Motorize Piyade Taburu'nda görevli 21 yaşındaki Samsunlu Hasan Tarkan, PKK terör örgütüne mensup teröristlerce döşenen mayına basması sonucu dün saat 16.30 sıralarında şehit oldu. Geçen yıl Mayıs ayında 1987/2 tertip olarak askere giden Hasan Tarkan'ın Ağustos ayında terhis olacağı belirtildi.
27 Ekim 2007 tarihinde yaşanan Dağlıca baskınından sağ kurtulan Hasan Tarkan'ın yine aynı bölgede Keritepe'de şehit olması, Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Çekalan köyündeki baba evine ateş düşürdü. Tarkan ailesinin 3 çocuğundan en küçüğü ve tek erkeği olan Hasan Tarkan'ın terhisine yaklaşık 2 ay kala şehit olması, yakınlarını hüzne boğdu. Annesi Fadime (45) ve babası Hüseyin Tarkan (55), "Vatan sağ olsun. Gururluyuz" derken, oğullarının Dağlıca baskınından kurtulduğunu, ancak buradan kurtulamadığını belirterek, "Bize 'sağ gelemeyeceğim' demişti" diye konuştu.
Annesi Fadime Tarkan ve ablaları Hatice ve Hacer birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Annesi "Yavrum, kuzum, sana doyamadım" diye ağıt yakarken, ablaları ise "Anne ağlama, kardeşimiz şehit oldu, gururluyuz" diye teselli etmeye çalıştı.
"ŞEHİT OLACAĞIM" DEMİŞ
Dağlıca baskınından sonra hava değişimi iznine gelen Hasan Tarkan'ın yakınlarına sık sık şehit olacağını söylediği ifade edildi. Dedesi Hüseyin Keskin (66) torununun Dağlıca baskınını kendisine anlatırken, "Sağ döneceğimden pek ümidim yok. Şehit olacağım" dediğini hatırlatırken, dayıları Hasan ve Osman Keskin ise "Dağlıca baskınından sonra hava değişimine geldi. Burada konuştuk. Orada yaşadığı zorlukları, saldırı anını bize anlattı. O saldırıdan kurtuldu ama burada şehit düştü. Çok iyi ve çocuk cesur bir insandı" şeklinde konuştu.
Köyde, "Köyün Gülü" olarak çağrılan ve çok sevilen Hasan Tarkan'ın, askere giderken köyün girişine astığı ve "Gelince alacağım" dediği Türk bayrağı bulunduğu yerde dalgalanıyor. Tarkan şehit olarak köye denerken, astığı bayrak ise görenleri duygulandırıyor. Bu arada, ilçeden ve çevre köylerden 100'lerce kişi şehidin evine akın etti. Evden ağıt sesleri yükselirken, vatandaşlar PKK terör örgütüne lanet okudu. Şehidin naaşı, askeri uçakla Amasya Askeri Havaalanı'na getirildi. Buradan karayoluyla Vezirköprü ilçesine bağlı Çekalan köyüne konvoy eşliğinde ambulansla getirilen cenaze, yüzlerce vatandaş tarafından köy girişinde gözyaşlarıyla karşılandı.
Ambulansa eşlik eden vatandaşlar, PKK aleyhine slogan attı. Daha sonra şehidin evinin önüne gelen ambulansın etrafını saran vatandaşlar, jandarma tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Ambulanstan askerler tarafından indirilen Türk bayrağına sarılı naaş, evinin önüne konuldu. 10'larca yakını bir anda tabuta sarılarak ağıt yakarken, vatandaşlar da gözyaşlarını tutamadı. Burada gözyaşları sel olup akarken, atılan sloganlarla PKK'ya lanet yağdırıldı. Şehidin annesi, babası, kardeşleri ve diğer yakınları Türk bayrağını sarılı tabuta sarılarak uzun süre ağladı.
Yapılan duaların ardından evden alınan şahidin naaşı, askerlerin omzunda köy meydanına getirildi. Şehidin annesi Fadime Tarkan, tabutun üzerinde bulunan Türk bayrağını alarak dakikalarca öptü. Daha sonra bayrak annesine verildi ve annesi bayrağı boynuna doladı. Bu sırada şehidin Mustafa Tarkan isimli bir yakını, ağlayanları susturmaya çalıştı ve "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/ Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır" dizelerini okudu. Şehit Tarkan'ın naaşı, köy camisinde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
İHA