Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Huzur Derneği tarafından İçişleri Bakanlığı'nın katkılarıyla yürütülen 'Batı Karadeniz Kültürünü Koruma ve Tanıtma Projesi' ilköğretim okulu öğrencilerine tanıtılmaya devam ediliyor. Proje tanıtımına katılan Dağlıca köyünün en yaşlılarından Hanife ve Recep Bozacıoğlu çifti, gençlik yıllarında kullandıkları eşyaları görünce o günleri bir kez daha yaşadı.
'Batı Karadeniz Kültürünü Koruma ve Tanıtma Projesi' kapsamında düzenlenen ikinci tanıtım toplantısı Yıldırım Koleji toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda çevre köy ilköğretim okulu öğrencileri de misafir edildi. Öğrencilerin yanı sıra öğretmen ve velilerin de hazır bulunduğu toplantıya Ereğli'nin Dağlıca köyünde yaşayan Fatma Aykanat ile Hanife ve Recep Bozacıoğlu çifti de katıldı. Köylerde oynanan oyunların da gösterildiği etkinlikte öğrenciler açılan sergide yer alan ve bölgede kullanılan eski eşyalar hakkında öğretmenleri tarafından bilgilendirildi. Hanife-Recep Bozacıoğlu çifti geçmişte kullandıkları aletleri kullanarak nostalji yaşadı.
ESKİ GÜNLERİ ADETA YENİDEN YAŞADILAR
Toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliklerin ardından otantik sergiye inen davetliler, burada eski dönemlerde kullanılan eşyaları inceledi. Eşyalardan en çok etkilenen isimler ise Dağlıca köyünde oturan Fatma Aykanat ile Hanife Recep Bozacıoğlu çifti oldu. Eski günlerine adeta geri dönen vatandaşlar, sergilenen eşyaların ne işe yaradıklarını tek tek anlattı. Keten eğirme çıkrığının yanına gelen Fatma Aykanat, “Biz bu keten ipliğini yapmak için çok çalışırdık. Ama şimdi bunların hepsi unutulmaya yüz tuttu. Biz bu keteni işlerken bir taraftan da ayağımıza bağladığımız beşikteki çocuğumuzu sallardık. Şimdiki zamanda ise herkes işin kolayını bulmuş. Bizim zamanımızda bunları yapmak çok zordu.” dedi.
Hanife Recep Bozacıoğlu çifti ise yaşadıkları dönemlere ait olan başta ibrik, hamur yoğurma leğeni ve diğer malzemeleri görünce o yılları adeta yeniden yaşadı. Eşi Recep Bozacıoğlu ile dibek döven Hanife Bozacıoğlu ise “Bizim zamanımızda tırnak makası yoktu. O zamanlar ya makasla ya da bıçakla tırnaklarımızı keserdik. Suyumuz yoktu. Suyu ibriklerle pınarlardan her gün taşırdık. Zamanla bunların hepsi geride kaldı.” dedi.
Sergiyi gezen öğrencilere Fatma Aykanat ile Hanife ve Recep Bozacıoğlu çifti eski aletler ve eşyalar hakkında bilgiler verdi.
Etkinliğin ardından açıklamalarda bulunan Huzur Derneği Başkanı Ramazan Adıyaman, Batı Karadeniz kültürünün yaygınlaşması için dernek olarak çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz