Türkiye’nin turizm gelirlerini artırmada önemli bir misyon üstlenen Bursa, Dağyenice Termal Turizm Tatil Köyü’nden yıllık 400 milyon dolar gelir elde etmeyi amaçlıyor. Bursa’nın 2020 için planladığı 5 milyon turist hedefinin yüzde 10’unu karşılayacak tatil köyü tamamlandığında dünyanın dört bir yanından turist ağırlayacak.
Bursa Valisi Şahabettin Harput, düzenlediği basın toplantısında “Bursa’nın çılgın projesi” olarak nitelendirdiği Dağyenice Termal Turizm Tatil Köyü hakkında bilgi verdi.
Bursa’da her sene belli bir nüfus artışı söz konusu olduğunu hatırlatan Vali Harput, bu sebeple yeni istihdamlara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Sanayiye doyan Bursa’nın bundan sonra hizmet sektörüne yönelmesi gerektiğine işaret eden Harput, turizmin 54 meslek grubuna iş verdiğinin altını çizdi. Vali Harput, şunları söyledi:
“Bu nedenle Bursa’da otomotiv dönemi nasıl bir devrim ise turizm de ikinci bir devrim olacaktır. Turizmle ilgi şu anda dünya 1 trilyon dolar turizm pastası var. 2020’de bu rakam 2 trilyon dolar olarak öngörülüyor. Bu pastadan bizim de yeterli payı almamız hem hakkımız hem hedefimiz. Bu nedenle turizm üzerinde ağırlıklı duruyoruz. Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’da bu anlamda önemli bir potansiyele sahip. Termal ise çok yeni ve önemli bir turizm destinasyon alanı. Bütün bu zenginlikleri değerlendirmek bizim için olmazsa olmaz. Biz bur taraftan Uludağ’la alakalı çalışırken diğer alanlarında unutmuyoruz. Bizim öne önemli alanımızdan bir hiç kuşkusuz termal turizm.”
Termal turizmde akan suların otellerde değerlendirilmesi çalışmalarının devam ettiğine vurgu yapan Vali Şahabettin Harput, Dağyenice’nin ise ayrı bir öneme sahip olduğunu anlattı. Dağyenice Termal Turizm Tatil Köyü’nün prestij projeleri olduğunu bildiren Vali Harput şu bilgileri verdi:
“Bursa’nın 2020 hedefi olan 5 milyon turist hedefinin yüzde 10’luk kısmını buraya taşımak istiyoruz. Yıllık asgari 400 milyon dolarlık bir gelir hedefliyoruz. Bu projenin maliyeti 2 milyar dolarlık civarında olup 5 bin kişilik bir istihdam öngörülüyor. Dağyenice Tatil Köyü’nde gelişmiş dünya ülkelerinde hızla yayılan akıllı kent anlayışı esas alındı. Çevre anlayışı ilke edinildi. Sıfır karbon sıfır, atık anlayışı ile yola çıkıldı. Çevre ve insan sağlıyı en üst seviyede korunmakta. Uluşam raylı sistem olarak öngörülüyor. Uludağ’a ise teleferikle çıkılacak. Buraya gelen turist Uludağ’a çıkıp kayak kaydıktan sonra buraya gelip termal sudan yararlanacak.”
Dağyenice’nin Bakanlar Kurulu’nca turizm merkezi olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali Harput, bölgenin mastır planının hazırlandığını ve Turizm Bakanlığı'nca onaylandığını ifade etti.
5 BİN KİŞİLİK YENİ ŞEHİR KURULUYOR
Projenin plan ve diğer işlemlerini kısa sürede tamamlayarak çalışmalara başlamak istediklerini anlatan Vali Harput, “Burada adeta 5 bin kişilik bir şehir kuracağız. Ne zaman biter? diye soruluyor. Bu proje devlet tarafından ödeneği ayrılmış, arsası hazırlanmış bir proje değil. Bu tamamı ile özel sektör tarafından yapılacak bir proje. Burada öngörülen 10 ayrı bölge ve buralarda da onlarca birbiri ile entegre bir tesisten bahsediyoruz. Bu projede şu tarihte biter demem mümkün değil.” dedi.
Bundan sonra yapacakları 3 önemli aşama kaldığını anlatan Vali Harput, şöyle devam etti: “Aktif alan çalışmasına başlanamamasının 3 nedeni var. Bunlardan biri 5 binlik planın yapılamaması, bir tanesi binlik planın yapılmaması. Biri de özel mülkiyetle alakalı kamulaştırmalarının tamamının yapılamamış olması. Şimdi biz 1/25 binlik planımız onaylandığı için orman alanlarının turizm yatırımlarına yönelik kullanılması için bu hafta Orman Bakanlığı’ndan onay talep edeceğiz. Bir taraftan da altyapı ile alakalı Dağyenice bölgesinde yolun yapılması lazım. İmar planının bitmesinden sonra bu çalışmalara başlanacak.”
“80 MİLYON TL’LİK KAMULAŞTIRMA”
Valisi Şahabettin Harput, “Kamulaştırmanın bedeli nedir?” sorusuna karşılık şu cevabı verdi: “Burada yaklaşık 2 bin 500 dekar civarında bir alan kamulaştırılacak. Bu alanın yaklaşık kamulaştırma tutarı 80 milyon TL. 5 binlik ve binlik planlar bittiği zaman bunların değeri daha da artacaktır. Ancak biz şuanda buralarda tarla konumunda olan buraları kamulaştırmayı planlıyoruz.” dedi.
Dağyenice projesine başladıklarında su arama gibi bir düşüncelerinin olmadığını anlatan Vali Şahabettin Harput, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz buraya Bursa’dan su götürmek istiyorduk. Hatta Uludağ’a da su götürmeyi planlıyoruz. Biz o bölge için 50 litrelik bir suyu rezerv olarak götürmeyi düşünüyoruz. Ama burada araştırmalarımızda sürüyor eğer bulursak onu kullanırız. Ben planların kabulünün bu yıl biteceğini umuyorum. Çünkü bu alanda yatırımcıları kaçırmak istemiyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz