HABER

Daha Hızlı Tanı için, PET/BT

Daha Hızlı Tanı için, PET/BT

PET/BT insan vücudundaki organ ve dokuların fonksiyonlarını metabolik düzeyde gösteren, PET (Pozitron Emisyon Tomografi) ile detaylı anatomik bilgi sağlayabilen BT'nin (Bilgisayarlı Tomografi) birlikte kullanıldığı, etkinliği kanıtlanmış bir tıbbi görüntüleme tekniğidir.

Acıbadem Sağlık Grubu'nda da 2002 yılında uygulamaya başlanan PET yerini, günümüz teknolojilerinin ulaştığı en son tanı yöntemi olan PET/BT'ye bıraktı. Acıbadem Bursa ve Acıbadem Kozyatağı Hastaneleri'nde PET/BT cihazı kullanılmaya başlandı.

PET/BT Hangi Hastalık Gruplarında Kullanılıyor?

PET/BT cihazı, özellikle onkoloji alanında tümörün saptanması, tümör derecesinin belirlenmesi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun tespiti amacıyla kullanılmaktadır.
Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vardareli, başta akciğer, kolon, baş - boyun kanserleri ve lenfomalar olmak üzere pek çok kanserde tanı, evreleme, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve radyoterapi planlanması amacıyla kullanılan PET/BT'nin, aynı zamanda sara odağının belirlenmesi, Alzheimer hastalığı gibi nörolojik olgularda ve kalp krizi sonrası kalpte canlı doku varlığının araştırılmasında da önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca Dr. Vardareli, kanser tedavisi dışında nöroloji ve kardiyoloji hastaları için de yaygın bir şekilde kullanılan PET/BT ile bu tip hastaların tanı ve tedavisinde böylelikle yeni bir dönemin açılmış olduğunu da vurguladı.

PET/BT bana tümör hakkında ne söyleyebilir?

Tümör iyi huylu mu? Yoksa kötü huylu mu?

Kanserlerin büyük bir kısmı erken tanı konulduğunda yüksek oranda tedavi edilebilir. Örneğin meme kanserinde erken saptanmış hastalarda 5 yıllık yaşam oranı %80'lerin üzerinde bulunmaktadır.
PET/BT ile elde edilen görüntülerde vücudun tümünü aynı anda görmek mümkün olduğundan hastalığın başka bir organa yayılıp yayılmadığını da değerlendirebilir.

PET/BT, kanserin erken ve doğru olarak tansını sağlar ve bu sayede tedavi için gerekli olan zamanı kazandırır.

Kanser ve PET/BT

Kanserin tedavi şeklindeki en önemli olgulardan biri vücuttaki organlara nasıl yayıldığıdır.
PET/BT tek bir incelemeyle, vücuttaki organ sistemlerinden hangilerinin kanser dokusu içerdiğini göstermeye yarayan tıbbi bir görüntüleme şeklidir.

İşlem Nasıl Yapılıyor?

Öncelikle cihaza girecek hastalara ilaç enjekte ediliyor. İlaç enjekte edildikten sonra sakin bir ortamda, verilen ilacın vücutta dağılması ve ideal tutuluma ulaşması için hareketsiz bir şekilde 45-60 dakika bekleniyor. Ardından tarama başlıyor ve sırt üstü yatar pozisyonunda olan hastaya 15-25 dakika kadar görüntüleme yapılıyor.

PET/BT görüntülemede hastanın vücudundan elde edilen görüntülere ait bilgiler gelişmiş bilgisayar sistemleri aracılığı ile matematiksel işlemlere tabi tutularak incelenen vücut bölgelerinden üç değişik düzlemde kesitler oluşturuyor.

Avantajı, Hayat Kurtarıyor!!!

PET/BT'nin Avantajları
-PET/BT ile kanserli hücrelerin erken ve doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi, sadece 5 mm. ebadında olan tümörlerin bile tespit edilerek nerede olduklarının tam olarak belirlenebilmesini sağlar.
-Kanserli dokudan herhangi bir parça alınmadan hızlı bir şekilde tanının konulabilmesini sağlar.
-PET/BT güvenlidir.
-PET/BT tek bir incelemeyle birçok tıbbi testin yerini alır.
-PET/BT diğer yöntemlere oranla birçok hastalıkta daha erken tanı konulmasını sağlar.
-PET/BT hastalığın seyrini ve vücudun tedaviye nasıl cevap verdiğini gösterir.
-PET/BT tedavinin planlanmasında önemli bilgiler edinmemizi sağlar.
-PET/BT yerinde kullanıldığında tıbbi harcamaları önemli ölçülerde azaltır.
-Ayrıca PET/BT masrafları da kurumlar tarafından karşılanır.

En Çok Aranan Haberler